

Ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de lupus
Ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de lupus
Ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de lupus
Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune autoimună care afectează tot organismul, începând de la piele și până la articulații. Dintre toate simptomele cauzate de lupus, cele reumatice sunt printre cele mai dificil de ameliorat.
Printre simptomele reumatice cauzate de lupus se află:
- Durerile articulare
- Rigiditatea articulară
- Inflamarea articulațiilor
Afecțiunea poate să ducă la apariția multor complicații
Unele complicații legate de lupus apar din cauza bolii, în timp ce apar în urma tratamentului administrat în gestionarea bolii. Printre aceste complicații se numără:
Artrita
Artrita cauzată de lupus afectează în general articulațiile mici ale mâinilor, încheieturilor și genunchilor. Până la 90% dintre persoanele cu lupus eritematos sistemic au probleme cu sistemul lor musculo-scheletic, atrag atenția specialiștii.
Nefrita lupică
Atunci când lupusul provoacă inflamarea rinichilor (nefrita lupusă) duce la nefuncționarea lor corespunzător. Rezultatul? Apar hipertensiune arterială, umflarea, firișoare de sânge sau proteine în urină și chiar insuficiență renală. Nefrita lupică se dezvoltă de obicei în decurs de cinci ani de la simptomele inițiale ale lupusului și este o complicație frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Pericardită
Aceasta este o umflare a membranei (pericard) care căptușește inima și afectează aproximativ 25% dintre persoanele cu lupus eritematos sistemic.
Anemie
Inflamația cauzată de lupus poate interfera cu formarea globulelor roșii, provocând anemie. Aproximativ 50% dintre persoanele cu lupus au anemie, iar acest lucru contribuie la oboseală, potrivit specialiștilor.
Disfuncție cognitivă
Optzeci la sută dintre persoanele care au avut lupus timp de zece sau mai mulți ani riscă să se confrunte cu așa-zisa gândire tulbure sau „ceață pe creier”.
Complicații în timpul sarcinii
Femeile însărcinate cu lupus au mai multe riscuri de a suferi avort spontan, hipertensiune arterială, diabet gestațional, cheaguri de sânge și naștere prematură, printre alte complicații, atrag atenția oamenii de știință.
Accident vascular cerebral
Persoanele cu lupus eritematos sistemic au de două ori mai multe riscuri de suferi un accident vascular cerebral decât persoanele care nu au fost diagnosticate cu această afecțiune. Acest lucru se datorează adesea dezvoltării de anticorpi autoimuni care provoacă cheaguri de sânge, numiți anticorpi anti-fosfolipidici. Persoanele cu lupus au, de asemenea, risc mai mare de a se confrunta cu hipertensiune arterială, care este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.
Atac de cord
Deși nu este un simptom autoimun, femeile cu lupus eritematos sistemic au un risc de 50 de ori mai mare să decedeze din cauza unui atac de cord decât femeile fără lupus, arată un studiu din 2018 1.
Cancer
Persoanele cu lupus au un risc mai mare de a dezvolta 16 tipuri de cancer diferite, inclusiv cancere de vezică urinară, rinichi și plămâni, precum și leucemie, susțin specialiștii. Experții cred că persoanele cu lupus au defecte ale sistemului imunitar care le pot predispune la anumite tipuri de cancer. De asemenea, aceștia sunt de părere că utilizarea medicamentelor imunosupresoare utilizate pentru tratarea bolii poate juca un rol important în apariția acestei maladii. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratarea lupusului, cum ar fi chimioterapia Cytoxan, are un risc crescut de cancer ca efect secundar posibil.
Infecții
Lupusul - și tratamentele sale medicamentoase - pot slăbi sistemul imunitar, determinând ca pacienții cu diagnosticați cu această afecțiune să fie predispuși la infecții.
Depresie
A trăi cu o boală cronică, debilitantă, poate avea efecte fizice și mentale asupra pacienților. Persoanele cu lupus au de șase ori mai multe riscuri de a avea depresie decât altele, potrivit specialiștilor.
Cum poți ameliora simptomele reumatice ale lupusului eritematos sistemic
Remediile naturale sunt mereu la îndemână pentru ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de lupusul eritematos sistemic. Iată câteva metode de acest gen, care pot fi un aliat de preț pentru pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic ce întâmpină probleme reumatice.
Masarea articulațiilor
Masarea articulațiilor cu ingrediente care calmează durerea și reduc inflamația. Uleiul esențial de mentă, precum și extractul de ardei iute, pot fi folosite pentru masarea articulațiilor dureroase, dar și a mușchilor. Dacă nu ești mulțumit de rezultatele pe care ingredientele naturale le au, poți folosi unguente și creme din comerț, care să conțină asemenea ingrediente naturale.
Aplicarea de comprese calde și reci pe articulațiile inflamate
Este indicat să se aplice comprese reci, pe bază de gheață. Pe de o parte, gheața va calma durerile și totodată va combate inflamația. Pe de altă parte, compresele calde vor calma musculatura rigidă și dureroasă.
Exercițiile fizice
În momentele în care simptomele reumatice apar la pacienții care suferă de lupus, mișcarea poate fi ultimul lucru la care aceștia s-ar gândi. Ei bine, specialiștii ne îndeamnă să facem totuși un efort și să facem sport de intensitate redusă sau moderată.
Astfel, e indicat să se facă plimbări lungi și să se practice câteva exerciții de gimnastică medicală în fiecare zi, mai ales atunci când simptomele reumatice devin mai intense. Înotul și mersul pe bicicletă, precum și exercițiile de stretching ori yoga pot ameliora atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, simptomele reumatice.
De altfel, persoanele care suferă de lupus sunt încurajate să se concentreze asupra meditației, creșterea conștientizării corpului și a atenției, iar unele dovezi sugerează că aceasta ar putea ajuta la scăderea mediatorilor inflamatori, inclusiv proteina C-reactivă și interleukina-6.
Deoarece lupusul poate provoca oboseală cronică, dezechilibre electrolitice și anemie, este esențial ca pacientul să înceapă să facă mișcare treptat și să nu se suprasolicite. De altfel, este important să se odihnească suficient între antrenamente pentru a se recupera.
Laptele cu turmeric
Turmericul are proprietăți antiinflamatoare, de aceea e indicat consumul acestuia pentru ameliorarea simptomelor resimțite la nivelul articulațiilor și mușchilor. Turmericul poate fi consumat sub orice formă, însă adesea se consumă diluat într-un pahar de lapte încălzit. Laptele se poate îndulci dacă se simte nevoia, cu o linguriță de miere de proveniență organică.
Ghimbirul
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, dar și antioxidante. Acesta ameliorează durerile și poate combate inflamația de la nivelul articulațiilor. Ghimbirul poate fi adăugat în preparatele gătite, însă poate fi consumat și sub formă de ceai.
Probioticele
Bacteriile „bune” din intestine, adică probioticele, joacă un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar. Acestea prelungesc perioada de remisiunii a bolii, reducând totodată și intensitatea simptomelor precum cele reumatice.
Odihna și relaxarea
Somnul este extrem de important, mai ales pentru pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic. În momentele în care simptomele reumatice sunt intense, odihna și relaxarea sunt mai importante ca niciodată. Dacă apar insomnii din cauza durerilor reumatice, se pot încerca tehnicile de relaxare precum meditația ori exercițiile de respirație.
Ca să ameliorezi oboseala cauzată de lupus poți să încerci să ții cont de următoarele recomandări:
- Încearcă să te culci înainte de ora 22:00 în fiecare noapte.
- Respectă un program regulat de somn/trezire pentru a îți regla ritmul circadian și pentru a adormi mai ușor.
- Încearcă să dormi într-o cameră răcoroasă, foarte întunecată. De altfel, este important să stai departe de ecrane, mai exact de luminile artificiale care provin de la dispozitivele electronice (telefon mobil tabletă etc.) cu cel puțin una sau două ore înainte de culcare.
- Ai grijă ca în fiecare dimineață să iei un mic dejun consistent ca să ai energie pentru întreaga zi.
- Redu sau elimină băuturile cu cofeină.
- Încearcă să faci sport dimineața devreme pentru a îți crește ritmul cardiac.
- Fă-ți un program pentru ziua în curs și nu uita să iei și pauze scurte.
Cercetările arată că stresul psihologic și emoțional poate declanșa lupusul (și alte boli autoimune) sau poate provoca o dezvoltare a lupusului prin creșterea răspunsurilor inflamatorii.
Lupusul eritematos sistemic poate fi, de asemenea, foarte imprevizibil și poate provoca modificări ale sistemului nervos central, ceea ce duce la stres psihologic sever și anxietate.
Diferite medicamente pentru ameliorarea stresului funcționează pentru diferiți oameni, așa că este important să reții că tratamentul cu antidepresive ar putea să nu fie indicat pentru pacienții cu această afecțiune.
De aceea, mulți specialiști consideră că meditația, yoga și acupunctura sunt modalități de tratament care merită luate în considerare, deoarece au numeroase beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte. Alte modalități de a ajuta la gestionarea stresului includ petrecerea timpului în natură, tehnici de respirație, exerciții fizice, ținerea unui jurnal, cititul, alăturarea unui grup de sprijin, consultarea unui terapeut și utilizarea uleiurilor esențiale pentru anxietate.
Uleiurile esențiale pentru lupus includ uleiul esențial de tămâie (eficient în reducerea inflamației, ulei de helichrysum, căci susține sistemul nervos și poate ajuta la inversarea reacțiilor autoimune, uleiurile de lavandă și de mușcată (folosite pentru a trata inflamatia pielii) și ulei de ghimbir.
Lupusul este o boală inflamatorie cronică, autoimună, care provoacă simptome care se aseamănă cu ale altor afecțiuni. Deoarece lupusul se poate agrava în anumite situații și chiar să pună viața în pericol, asigură-te că înainte de a apela la aceste tratamente naturiste să discuți cu medicul care îți monitorizează afecțiunea și să nu renunți la tratamentul recomandat de medic fără să te consulți cu el în prealabil.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Neutrophil subsets and their gene signature associate with vascular inflammation and coronary atherosclerosis in lupus”, JCI insght, 2018, Philip M. Carlucci, Monica M. Purmalek et all.
https://insight.jci.org/articles/view/99276
Arthritis Foundation - Lupus
https://www.arthritis.org/diseases/lupus
Te-ar mai putea interesa și...