9 trucuri pentru călătorii și vacanțe mai ieftine

Cu toții tânjim după cele câteva zile de vacanță pe care le adunăm vara sau iarna, iar uneori pe parcursul anului reușim să evadăm și în câte un weekend la munte sau la prietenii din alt oraș. Dacă ar fi după noi, am fi mai mereu în vacanță, însă în general avem doi mari „dușmani”: timpul liber și bugetul. Cum pentru problema timpului nu prea avem cum să te ajutăm, fiindcă nu putem negocia zilele de concediu, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru călătorii și vacanțe mai ieftine.

Vacanțele sunt esențiale pentru bunăstarea fizică și psihică, te ajută să gestionezi stresul, să te reconectezi cu cei dragi și să creezi amintiri pentru totdeauna. În timp ce unii oameni preferă ca în vacanță să stea pe lângă casă, alții adoră să meargă în călătorii, să fie turiști prin țară sau prin străinătate. Însă vacanțele costă timp și bani și, dacă timp mai găsești, bugetul de vacanță poate fi uneori mai subțire. Însă, cum toată lumea merită și să se relaxeze, ne-am gândit să notăm în acest articol câteva sfaturi despre cum poți avea vacanțe ieftine, dar de neuitat.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Idei pentru vacanțe frumoase, dar mai ieftine

Idealul ar fi să poți avea anual două vacanțe mai lungi, de aproximativ o săptămână, și 2-3 weekenduri de relaxare, într-un city break, la prieteni sau rude din alte orașe. Totul la intervale cât de cât egale, ca să te ajute să te relaxezi după perioade de muncă intensivă și stres, să nu simți că trece foarte mult timp până la următoarea vacanță și să ai mereu ceva frumos la care să te gândești. Poate suna costisitor să faci atât de multe călătorii, dar îți garantăm că dacă te organizezi din timp, vei reuși să le transformi în realitate. Iată ce poți face pentru a te bucura de măcar o vacanță mai lungă pe an și una-două mai scurte:

1. Abonează-te la newsletterele agențiilor de turism

Agențiile de turism sunt până la urmă afaceri, iar din când în când pun la bătaie bilete la prețuri reduse, ca să se asigure că vor avea turiști sau că scapă de biletele nevândute. Se poate întâmpla, de exemplu, să introducă o nouă destinație de vacanță și să lanseze oferta la un preț mai mic, pentru a se asigura că trezesc interesul turiștilor, care nu auziseră până atunci de respectiva stațiune. Sau pot rămâne cu câteva locuri libere în avion, autocar sau hotel și, ca să nu rămână cu ele nevândute cu câteva zile înainte de plecare, să reducă prețul chiar și cu 50%.

Poți urmări astfel de oferte dacă te abonezi la newslettere, vizitezi târgurile de turism sau dacă ții legătura cu câțiva agenți de turism de încredere, de la firme cu care ai mai călătorit. Poți urmări oferte chiar și direct, pe paginile companiilor de transport, ale hotelurilor sau stațiunilor.

2. Planifică vacanțele din timp și informează-te

Încearcă să planifici cât mai din timp vacanțele sau călătoriile de weekend, de preferat chiar la începutul anului. Discută cu familia sau prietenii, gândiți-vă când ați vrea să plecați și unde, apoi căutați pe internet prețuri aproximative pentru dorințele voastre. Astfel vă puteți adapta din timp, dacă observați că o anumită destinație vă depășește bugetul.

3. Cumpără biletele cu câteva luni înainte

În general, prețurile biletelor de avion, tren sau autocar sunt mai mici dacă le cumperi cu ceva timp înainte. Așa că, dacă ești în căutare de vacanțe ieftine, care să nu-ți facă gaură în buzunar, începe căutarea cu măcar 2-3 luni înainte de data la care ați vrea să plecați și poți economisi astfel chiar și 30% din prețul călătoriei. De curând, multe companii au introdus și opțiunea schimbării datei de plecare, așa că te poți răzgândi dacă intervine ceva neprevăzut. Mai mult decât atât, majoritatea agențiilor de turism îți returnează banii dacă nu mai poți pleca din motive bine întemeiate. Setează alerte de preț pentru zboruri și hoteluri pe site-uri de comparare și vei primi notificări atunci când prețurile scad. 

4. Fii flexibil la datele de călătorie

Zilele din timpul săptămânii sunt adesea mai ieftine decât weekendurile. Evitarea perioadelor de vârf, cum ar fi vacanțele școlare și sărbătorile naționale, poate reduce costurile. Mai ales pentru persoanele care nu au copii, și deci nu sunt legate de programul școlar, cele care nu preferă aglomerația și cele care călătoresc singure, perioadele de călătorii din afara celor de vârf pot fi alegeri excelente. De asemenea, pachetele de vacanțe care includ zboruri, cazare și chiar diverse activități pot fi mai ieftine decât rezervarea separată a fiecărei componente. 

5. Organizează-te și pleacă într-un grup mai mare

Avantajul unui grup mai mare este că vă puteți organiza în privința transportului și a cazării și să reduceți costurile totale. De exemplu, în loc să stați la hotel, puteți închiria o vilă de vacanță cu mai multe camere, suficient de mare pentru tot grupul. Sau, dacă mergeți cu mașina, puteți reduce numărul de mașini prin ocuparea tuturor locurilor goale. În loc de 4 mașini cu câte 3 persoane, de exemplu, grupați-vă în așa fel încât să mergeți cu 3 mașini pline. Așa, benzina va costa mai puțin la împărțirea cheltuielilor.

6. Găsește cazare alternativă

Pe unele site-uri sau platforme de închiriere a locuințelor găsești opțiuni mai ieftine decât hotelurile. Fie că e vorba de pensiuni, de apartamente sau case cu intrări separate, acestea sunt adesea mai economice și oferă oportunități de a cunoaște mai bine zona în care mergi, datorită proprietarilor care sunt în preajmă și vor să le dea turiștilor cât mai multe informații utile și să-i ajute cu ce au nevoie.

7. Caută pe forumuri recomandările localnicilor

De foarte multe ori, prețurile practicate în zonele turistice sunt mai mari decât în zonele rezidențiale ale aceluiași oraș. Caută pe forumuri sau pe site-uri de recenzii părerile localnicilor dintr-o anumită zonă. Vei descoperi astfel restaurante unde se mănâncă foarte bine la prețuri mai mici, unde găsiți magazine ale producătorilor locali, piețe ascunse, evenimente interesante. În plus, în multe orașe sunt persoane care oferă tururi ghidate foarte ieftine, iar unele muzee și atracții au adesea zile cu intrare gratuită. 

8. Ia în calcul și destinații mai puțin cunoscute

Destinațiile turistice extrem de populare tind să fie mai scumpe, așa că, atunci când ești în căutare de vacanțe ieftine, îngăduie-ți că cauți și locuri mai puțin cunoscute, care pot oferi experiențe la fel de plăcute, dar la prețuri mai mici. Le poți găsi singur pe internet sau te poate ajuta un agent turistic.

9. Nu investi mult în vizitarea unor atracții care nu te interesează

Primul impuls atunci când vizităm un oraș nou sau o țară în care n-am mai fost este să bifăm toate atracțiile turistice despre care am auzit. Îți recomandăm să nu te arunci direct în a-ți lua bilete pentru toate si să te informezi puțin înainte, în special fiindcă de multe ori biletele de intrare sunt destul de scumpe. 

Chiar merită să vizitezi un anumit muzeu, oricât este de lăudat, dacă nu ești pasionată de arta modernă? Chiar merită să mergeți toată familia la o anumită atracție, când de fapt doar-unul sau doi dintre membri vor să meargă acolo? Cel mai bine este să vă grupați în așa fel încât, atât cât este posibil, să vadă fiecare ce își dorește, fără să îi forțeze pe alții care nu sunt încântați de atracția turistică respectivă să meargă și ei. 

Bucură-te de destinațiile de vacanță în propriul tău stil, conform intereselor și pasiunilor tale. Astfel, nu vei regreta niciun ban cheltuit pe lucruri care de fapt nu te interesează sau nu îți sunt pe plac. Mai ales dacă plănuiești mai multe călătorii, pentru ce să faci risipă?

În ce perioade e mai bine să mergi în vacanțe, ca să fie mai ieftine?

Pentru a beneficia de prețuri mai mici în vacanțe, este important să alegi perioadele în afara sezonului de vârf și să eviți perioadele de sărbători și vacanțe școlare. În multe destinații, prețurile sunt mai mici înainte de începutul sezonului de vară, deci dacă mergi în mai-iunie, te poți bucura de o vacanță frumoasă în care temperaturile sunt plăcute și aglomerația ceva mai redusă. La fel, după încheierea sezonului de vară, în septembrie-octombrie, prețurile scad din nou, iar vremea este adesea încă favorabilă. 

Pentru destinațiile populare de vară, cum ar fi insulele, prețurile scad considerabil după luna ce trece luna august. Pentru destinațiile unde se practică sporturi de iarnă, prețurile scad când vine primăvara, deși zăpadă încă există. Evită să călătorești în timpul sărbătorilor naționale din țara în care mergi, pentru că prețurile pot fi explozive în acele perioade.

După vacanțele de Crăciun și Anul Nou, prețurile scad semnificativ, deoarece cererea este mai mică. Dacă sărbătorești Paștele acasă și alegi să călătorești imediat după, poți găsi tarife mai bune. Cum spuneam mai sus, dacă nu ai copii, evită să călătorești în timpul vacanțelor școlare, deoarece prețurile tind să fie mai mari. În multe țări, lunile iulie și august sunt cele mai aglomerate pentru vacanțele de vară, iar decembrie este aglomerat cu sărbătorile de iarnă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Time - 6 Expert-Approved Ways to Travel on a Budget 
https://time.com/5466091/travel-for-cheap-free-budget/
Harvard Business Review - Thinking of Skipping Vacation? Don’t!
https://hbr.org/2020/08/thinking-of-skipping-vacation-dont


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0