Vacanțe și călătorii: cum ne protejăm de COVID-19?

Cum pandemia de COVID-19 este încă în plină desfășurare si noile tulpini Delta si Omicron sunt variante mult mai contagioase chiar decat varianta initiala a Sars-Cov-2, multe persoane se întreabă dacă ar mai putea să călătorească in siguranta, atat din punct de vedere al destinatiilor de vacanță , dar si al mijloacelor de transport. 

Situația este destul de complicată în prezent în ceea ce privește vacanțele și călătoriile, în condițiile în care multe țări au închis din nou granițele pentru turiști, in speranta ca vor limita raspandirea variantei contagioase Omicron, mai ales ca a fost depistata in aproape 40 de tari. Majoritatea tarilor impun teste pentru a putea intra pe teritoriul lor, iar regulile se schimba foarte des. De pilda, odata cu aparitia ingrijorarii generate de aparitia tulpinii Omicron, SUA solicita acum un test PCR recent, efectuat in ultimele 24 de ore, desi pana acum majoritatea tarilor cereau un test realizat in intervalul de 72 de ore pentru intrarea in tara.

In acesti doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, cu totii ne-am familiarizat cu refuzul de intrare a călătorilor straini, non-cetateni, restricții de viză, clasificarea tarilor ca fiind verzi, galbene sau rosii sau carantina pentru o perioadade de la 24 de ore pana  la doua saptamani in cazul persoanelor care vin din tarile "rosii".

Tratamentul diferit al turistilor se face si in functie de tipul de vaccin folosit sau statusul medical al  persoanei. 

Experții spun că oamenii trebuie să ia o decizie individuală în acest moment, având în vedere riscurile și beneficiile unei posibile călătorii. Autoritățile sanitare recomandă evitarea tuturor călătoriilor care nu sunt necesare. Însă, în funcție de context, fiecare dintre noi poate alege anumite zone în care să meargă într-o scurtă vacanță sau călătorie, dar este de preferat sa ia maximum de masuri de precautie disponibile, precum purtarea unei masti virucide si etanse, din patru straturi tratate printr-o tehnologie speciala  ce asigura o filtrare avansată tip FFP2,  confort și respirabilitate superioară, precum si eficacitate antivirală și antibacteriană de 99,99%, testată în laboratoare acreditate din Franța.

Un aspect important este ca, înainte de o călătorie, să ne informăm despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a putea intra în țara respectivă (dacă vrem să mergem într-o vacanță în străinătate) sau în orașul respectiv (dacă este sau nu în carantină).

Cum schimba vaccinarea călătoriile și vacanțele?

Potrivit statisticilor, pandemia a provocat o scădere cu 72% a numărului de turiști internaționali la nivel global din ianuarie până în octombrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Destinațiile care depindeau de turiștii internaționali, cum ar fi țările în curs de dezvoltare, au fost cele mai afectate. 

Încercările de a reporni la randamnet maxim călătoriile internaționale, pe o scară mai largă au intampinat dificultati până acum, din cauza valurilor succesive de COVID-19. Cu frontierele închise, multe țări s-au concentrat pe atragerea turiștilor interni, ceea ce a contribuit la menținerea stabilității lor economice.

Sistemul UE de certificat digital COVID acoperă trei tipuri diferite de certificat COVID-19: un certificat de vaccinare, un certificat de testare și un certificat de recuperare.
Certificatele UE digitale COVID sunt emise și utilizate în toate statele membre ale UE pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19. Toți cetățenii UE și membrii familiei acestora, precum și cetățenii din afara UE care se află sau au reședința legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre, sunt eligibili pentru a primi astfel de certificate în mod gratuit.
Certificatul digital UE COVID include doar un set minim de informații necesare pentru confirmarea și verificarea stării de vaccinare, testare sau recuperare a titularului.
Vaccinarea nu este o condiție prealabilă pentru a călători. Toți cetățenii UE au un drept fundamental la libera circulație în UE și acest lucru se aplică indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

Regulamentul privind certificatul digital UE COVID se aplică timp de 12 luni, începând cu 1 iulie 2021.
Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport privind aplicarea regulamentului cu trei luni înainte de încheierea aplicării regulamentului. Împreună cu acest raport, Comisia ar putea propune prelungirea datei de aplicare a Regulamentului, ținând cont de evoluția situației epidemiologice a pandemiei.

De asemenea, Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a lansat Travel Pass, o platformă digitală pentru informarea pasagerilor cu privire la ce teste, vaccinuri și alte măsuri trebuie să ia înainte de călătorie, detalii despre locurile în care pot fi testați și oferirea posibilității de a-și împărtăși testele și rezultatele vaccinării într-o manieră verificabilă, sigură și care să respecte protecția vieții private. Aplicația permite localizarea laboratoarelor și centrelor de testare autorizate pentru a partaja în siguranță certificatele de testare și vaccinare
Pașaportul digital  le permite pasagerilor să primească certificate de testare și/sau vaccinare și să verifice dacă sunt suficiente pentru itinerariul lor și să partajeze certificate de testare sau vaccinare cu companiile aeriene și autoritățile pentru a facilita călătoria. Această aplicație poate fi, de asemenea, utilizată de călători pentru a gestiona documentația de călătorie digital și fără probleme pe tot parcursul călătoriei, îmbunătățind experiența de călătorie.

Chiar daca procentul de populatie  care se vaccinează creste, măsurile actuale luate împotriva infectării cu noul coronavirus vor rămâne prezente o vreme, inclusiv purtarea măștii de protecție în avioane și în alte mijloace de transport sau obligativitatea testării înainte de plecarea dintr-o țară și la sosirea în altă țară.

De asemenea, călătoriile fără atingere tind sa  devina proceduri standard în majoritatea aeroporturilor, prin utilizarea tehnologiei biometrice. De asemenea, pasagerii ar putea fi supuși în continuare la controlul temperaturii.

În ceea ce privește călătoriile cu avionul, probabil că cererea de zboruri pe distanțe lungi va rămâne scăzută pentru o vreme. De asemenea, călătorii ar trebui să se aștepte la zboruri mai puțin frecvente și la durate mai mari ale călătoriei, având în vedere pașii care trebuie urmați pentru o călătorie în siguranță (verificarea temperaturii, păstrarea distanței la cozi etc.).

Lucruri de luat în considerare înainte de a călători

  • Dacă boala COVID-19 este prezentă în orașul sau în țara în care vrei să ajungi, este posibil să ai un risc mai mare de a te îmbolnăvi dacă ai de gând să călătorești acolo.
  • Riscul de expunere la virusurile respiratorii, cum ar fi noile tulpini mai contagioase- Delta sau Omicron ale SARS-CoV-2 poate crește în zonele aglomerate, în special în spațiile închise, în transportul în comun (cum ar fi autobuze, metrou, trenuri), dar și în cadrul unor evenimente publice sau adunări religioase.
  • Ține cont că persoanele cu risc mai mare de complicații sunt adulții în vârstă și oamenii de orice vârstă cu afecțiuni medicale cronice grave (precum boli de inimă, boli pulmonare sau diabet). Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă călătorilor cu un risc mai mare de complicații să evite toate călătoriile care nu sunt necesare.
  • De altfel, dacă te îmbolnăvești de COVID-19 la întoarcerea din călătorie, persoanele cu care locuiești pot fi expuse riscului de infecție. Adulții și cei mai în vârstă sau care au afecțiuni medicale cronice severe prezintă un risc mai mare de complicații în urma infectării cu noul coronavirus.
  • Ține cont și de faptul că există riscul de a transmite infecția către alte persoane în timpul călătoriei. Dacă simptomele cu care te confrunți sunt ușoare sau nu ai febră, este posibil să nu-ți dai seama că ești purtător al virusului. 

Cum te protejezi de COVID-19 în călătorii și vacanțe?

Dacă decizi să călătorești, ține cont de câteva măsuri:

  • În timpul călătoriei spre destinație, poartă în permanență masca de protecție, care să îți acopere gura și nasul. Nu o îndepărta decât scurt timp pentru  a bea apă și a mânca, atunci când ești la distanță de alte persoane. Evită orice contact cu persoane care par bolnave.
  • Opteaza pentru purtarea unor masti cu calitati superioare de protectie, precum c măștile N95, care sunt mai groase și asigura o mai buna etanseitate decât măștile de unică folosință. Aceste măști filtrează 95% din particule. Insa daca masca N95 are patru straturi protectoare, cu tip de filtrare FFP2 si este tratata prin tehnologii speciale, cu efect virucid, cum este masca virucidă Cidaltex, protectia impotriva imbolnavirii ajunge la 99,99%.
  • Purtarea permanenta a mastilor virucide de tip Cidaltez, care sunt mai groase decat mastile medicale obisnuite si mult mai etanse, iti asigura si pastrarea umiditatii mucoasei nazale, ceea ce reduce riscul de deshidratare si lezare a mucoaselor, deci si riscul contractarii unor patogeni de natura infectioasa
  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau, dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, curăță mâinile cu un produs care să aibă alcool în proporție de 70%, cum este gelul dezinfectant Guard X. Evită să-ți atingi masca sau fata cu mâinile neigienizate.
  • Pe cât posibil, alege ca destinație locuri în care să te poți plimba în aer liber, în spații cât mai puțin aglomerate. Asigură-te că hotelul sau pensiunea în care stai respectă măsurile de protecție împotriva infectării cu coronavirus. O alternativă este să închiriezi un apartament în care să te cazezi pe durata vacanței împreună cu persoanele cu care ai venit.

Recomandări pentru cei care vin dintr-un oraș/țară cu multe persoane diagnosticate cu COVID-19

Dacă ai călătorit recent într-o zonă în care au fost diagnosticate multe persoane cu noul coronavirus și te simți rău, ai febră, tușești sau ai dificultăți de respirație, ar trebui:

  • Să suni medicul de familie și să-l pui la curent legat de călătoriile tale recente și despre simptomele cu care te confrunți.
  • Să rămâi la domiciliu și să urmezi instrucțiunile medicului, să nu circuli cu mijloacele de transport în comun câtă vreme ești bolnav și, în general, să eviți contactul cu cei din jur.
  • Să te speli des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și să stai, dacă este posibil, în altă cameră față de celelalte persoane din gospodărie, pentru a evita răspândirea virusului printre apropiați. 

 

In concluzie, purtarea unei masti ce poseda o tehnologie superioara, de ultima generație cu efect virucid, poate asigura pe langa vaccinare si respectarea regulilor de igiena, mai multa siguranta celor care se expun riscului crescut de contaminare, cum ar fi calatoriile sau prezenta in medii aglomerate sau a persoanelor bolnave ori potential purtatoare ale virusului.

Tehnologia CIDALTEX® de Filtrare și Decontaminare a aerului respirat (atât cel inspirat cât și cel expirat) prezinta  o eficacitate de protecție antivirală și antibacteriană de 99,99%, testată în laboratoare acreditate din Franța. Noua tehnologie este înglobată într-unul dintre cele 4 straturi de protecție ale măștii medicale CIDALTEX®, un produs inovativ dezvoltat pentru profesioniștii în domeniul sănătății. Masca virucidă CIDALTEX® combină standardul de protecție al unui dispozitiv medical clasa I, tip IIR cu filtrarea avansată de tip FFP2, reducând astfel riscul de transmitere prin picaturi și aerosoli.

O rețetă de succes între inovația științifică și dezvoltarea tehnologică, masca virucidă Cidaltex adaugă un nivel superior de protecție, spre deosebire de măștile convenționale, care au o eficacitate dovedită a filtrării bacteriene <98%. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention, US -Travel: Frequently Asked Questions and Answers
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/faqs.html
World Health Organization - Updated WHO recommendations for international traffic in relation to COVID-19 outbreak
https://www.who.int/news-room/articles-detail/updated-who-recommendations-for-international-traffic-in-relation-to-covid-19-outbreak
IATA - IATA Travel Pass Initiative
https://www.iata.org/en/programs/passenger/travel-pass/

https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/eu-citizenship/movement-and-residence/eu-digital-covid-certificate-vaccinations-and-travel-restrictions_en

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0