Parfum de camera: metode naturale pentru un miros proaspat in casa

Oricât de curat ar fi în casă, dacă nu te învăluie un miros frumos odată ce intri pe ușă, parcă lipsește ceva. Sigur că poți folosi un odorizant din comerț, dar de ce să nu încerci un parfum de cameră natural, care să nu îți pună în pericol sănătatea? Află mai multe despre pericolele din parfumurile de cameră artificiale și ce exemple de odorizant natural ai la îndemână pentru un miros plăcut în locuință.

Un parfum de cameră artificial conține substanțe nocive, dintre care unele sunt chiar cu potențial cancerigen, așa că ideal ar fi să găsim metode naturale de a ne parfuma casele, care să nu ne pună sănătatea în pericol.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce conțin odorizantele de cameră din comerț și ce efecte au asupra sănătății?

Odorizantele de cameră din comerț pot conține o varietate de substanțe chimice cu rolul de a conferi un miros plăcut spațiilor interioare. Aceste substanțe pot varia în funcție de marca și tipul de odorizant utilizat, dar unele dintre cele mai comune ingrediente folosite în odorizantele de cameră includ:

Ftalați

Ftalații sunt substanțe chimice utilizate pentru a prelungi durata de viață a mirosului într-un parfum de cameră. E bine de știut, însă, că anumite tipuri de ftalați, cum ar fi Ftalatul de bis(2-etilhexil), au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății umane. Potențialele efecte includ perturbarea sistemului endocrin, probleme de reproducere și dezvoltare, precum și riscul crescut de astm și alergii.

Compuși organici volatili

Multe odorizante de cameră conțin compuși organici volatili, care se pot evapora în aer și pot contribui la calitatea aerului interior. Acești compuși pot proveni dintr-o varietate de substanțe, cum ar fi parfumurile sintetice, benzenul și formaldehida. Expunerea prelungită la niveluri ridicate de compuși organici volatili poate fi asociată cu iritații ale ochilor și căilor respiratorii, dureri de cap și oboseală.

Alte substanțe chimice

Odorizantele de cameră pot conține și alte substanțe chimice, cum ar fi conservanți, coloranți și agenți de îngroșare, care pot avea potențiale efecte negative asupra sănătății, în funcție de compoziție și concentrație. Efectele exacte ale odorizantelor de cameră asupra sănătății pot varia în funcție de factori precum concentrația substanțelor chimice, durata și frecvența expunerii și sensibilitatea individuală. Anumite persoane pot fi mai sensibile la aceste substanțe și pot experimenta reacții adverse mai pronunțate.

Idei de parfum de cameră natural

Dacă nu vrei să folosești aceste parfumuri din comerț, iată câteva metode prin care să obții un odorizant natural, ca să ai un miros mai proaspăt în casă.

Portocale și scorțișoară pe aragaz

Poți folosi un amestec de portocale și scorțișoară pentru a-ți parfuma casă. Umple un ibric cu apă și, după ce începe să fiarbă, adaugă două felii de coajă de portocală și o jumătate de linguriță de scorțișoară. Cînd apa clocotește din nou, oprește focul și du ibricul în camera pe care o vrei parfumată. 

Odorizant natural pe bază de ulei esențial

Umple un recipient cu pulverizator cu apă și adaugă 1 linguriță de ulei esențial cu ce aromă preferi tu, fie că este vorba despre o aromă citrică, una florală ori una foarte dulce. Pulverizează acest parfum de cameră de două ori pe zi, imediat după ce aeristești încăperea, iar mirosul va persista pentru mai multe ore. Pe lângă mirosul plăcut din încăpere, vei beneficia și de efectele pozitive pe care anumite uleiuri esențiale le au asupra stării tale de spirit.

Conuri de brad îmbibate în uleiuri esențiale

Dacă vrei să îți faci singură un obiect decorativ care să fie și pe post de odorizant natural, ai nevoie de un con de brad și de un ulei esențial după preferințe. Curăță bine conul de brad, lasă-l la uscat la soare până când se usucă în totalitate și pune apoi câteva picături de ulei esențial pe suprafața acestuia. Reaplică ulei esențial o dată pe zi, iar mirosul plăcut va persista în încăpere multe ore.

Candelă parfumată cu ulei de măsline

Pentru a face o candelă parfumată pe post de odorizant natural de cameră, ai nevoie de un borcan de 200 g sau un suport de sticlă în care ai avut o lumânare care s-a consumat, de ulei de măsline, ulei esențial, un dop de plută (poate fi de la o sticlă de vin, de exemplu), un ac gros și un fitil de bumbac.

Taie o bucată rotundă din dopul de plută (să aibă cam 2 cm grosime) și, cu ajutorul unui ac mai gros în care bagi fitilul, treci bucata de fitil prin dop. Partea de fitil care va rămâne deasupra și pe care o vei aprinde nu trebuie să fie mai lungă de 2,5 cm, iar cea care intră în borcan și va sta în ulei trebuie să stea dreaptă, nu încolăcită în candelă, deci o vei tăia cât e necesar. Umple borcanul cam două treimi cu ulei de măsline, în care dizolvi și o lingură de ulei esențial parfumat. Pune bucata de dop în ulei, pe mijloc, cu fitilul mai lung în borcan și cu partea scurtă la suprafață. Aprinde apoi fitilul și bucură-te de aromă răspândită în întreagă cameră. Poți stinge lampa oricând și o poți reaprinde de fiecare dată când ai nevoie să simți un parfum de cameră natural.

Difuzor de uleiuri parfumate

Umple o vază de dimensiuni reduse ori chiar un pahar cu picior înalt, cu ulei de masaj pentru bebeluși în care poți dizolva ulei esențial parfumat. Introdu apoi în recipientul respectiv câteva bețe de bambus, care vor împrăștia aromă plăcută în încăpere și obții astfel un odorizant natural simplu.

Cană cu arome naturale

Umple o cană cu apă, adaugă câteva felii de portocală, un băț de scorțișoară, câteva steluțe de anason, nucșoară și 5 picături de ulei esențial de scorțișoară. Folosește cuptorul cu microunde pentru a încălzi cana, apoi ține-o în camera pe care vrei să o parfumezi. Poți reîncălzi cana de mai multe ori pentru a parfuma camera.

Ce efecte au bețișoarele parfumate asupra sănătății?

Multe persoane aprind bețișoare pe post de parfum de cameră, dar ceea oamenii nu prea nu știu este că acestea pot avea efecte nocive pentru sănătate. Unii oameni nu pot inspira aerul dintr-o cameră în care se aprind bețișoare pentru că încep să tușească, de exemplu, iar alții simt că nu mai respiră bine, în timp ce alții nu au nicio problemă vizibilă, dar își cresc riscul de diverse afecțiuni fără să știe.

Studii recente au arătat că arderea acestor bețișoare este, de fapt, o sursă de poluare, cu riscuri asupra sănătății. Un astfel de bețișor este fabricat de obicei dintr-o pudră de lemne și ierburi, parfum, o pudră adezivă și un băț de bambus. Când este aprins, fumul conține diverse particule nocive comparabile cu cele din fumul de țigară.

Particulele cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri (μm) sunt denumite particule fine și se crede că prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate, deoarece pot ajunge în profunzimea plămânilor. Arderea tămâiei, a lemnului, a lumânărilor și a țigărilor sunt sursele majore de particule de interior, în special în intervalul de dimensiuni de 2,5 μm și mai jos. Expunerea la aceste particule poate agrava bolile respiratorii și cardiovasculare cronice, poate poate slăbi imunitatea, poate afecta țesutul pulmonar, poate duce la moarte prematură și poate contribui la apariția cancerului.

Monoxidul de carbon emis provine din arderea incompletă a compușilor organici. Acesta are o afinitate foarte mare față de hemoglobină în comparație cu oxigenul, iar în doze mici, așa cum se degajă în caz de aprindere a unui bețișor parfumat, poate să provoace dureri de cap, amețeli, slăbiciune și greață.

Compușii organici volatili por duce la iritația ochilor, a nasului și a gâtului, la dureri de cap, greață și vărsături, amețeli și exacerbarea astmului. Unul dintre acești compuși este formaldehida, un iritant senzorial puternic, clasificată drept substanță cu potențial cancerigen.

Așadar, nu e tocmai sănătos să folosești bețișoarele ca odorizant natural, iar dacă totuși le utilizezi, fii atent la:

Calitatea ingredientelor

Unele bețe parfumate pot conține substanțe chimice sintetice, coloranți artificiali sau alte ingrediente care pot fi iritante pentru căile respiratorii sau pot provoca reacții alergice la unele persoane. Optează pentru produse care folosesc ingrediente naturale sau uleiuri esențiale pure.

Ventilarea spațiului

Indiferent de tipul de bețișoare parfumate pe care le folosești, este important să asiguri o bună ventilare în cameră. Deschide ferestrele sau folosește un sistem de ventilație pentru a permite circulația aerului și eliminarea substanțelor chimice în exces din încăpere.

Sensibilitatea individuală

Cum spuneam, unele persoane pot fi mai sensibile la aromele și substanțele chimice din bețele parfumate și pot experimenta reacții adverse precum dureri de cap, iritații ale căilor respiratorii sau alergii. Dacă observi astfel de reacții, este recomandat să oprești utilizarea bețișoarelor parfumate și, dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, să ceri sfatul medicului.

Utilizare moderată

Utilizează bețele parfumate cu moderație și respectă instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Evită aprinderea sau utilizarea în spații prea mici, fără ventilare adecvată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Incense Stick: An Overlooked Source of Health Hazard
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7654492/
Studiul „Incense Stick: An Overlooked Source of Health Hazard”, apărut în JNMA J Nepal Med Assoc. 2020 Oct; 58(230): 823–825. Published online 2020 Oct 31. doi: 10.31729/jnma.5286, autor: Oshan Shrestha 
wikiHow - How to Make an Oil Lamp 
https://www.wikihow.com/Make-an-Oil-Lamp


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0