Sensibilitatea la substante chimice - ce este si cum se trateaza

Ti se intampla adesea sa ti se declanseze instantaneu o durere de cap daca simti un miros puternic de parfum? Ori poate ai stare accentuata de greata dupa ce folosesti produse de curatenie cu miros pregnant? E posibil sa suferi de sensibilitate la unele substante chimice, fara sa ai habar.

Sensibilitatea chimica multipla este o afectiune despre care nu se stiu prea multe, insa care afecteaza foarte multe persoane. Aceasta este caracterizata de reactiile neplacute pe care organismul le are atunci cand e expus la anumite substante chimice, toxine, alimente sau apa. Expunerea la aceste substante poate fi facuta prin inhalare, ingerare sau prin contact la nivel cutanat.

In anumite cazuri, mirosurile puternice ar putea fi copleșitoare și vă pot face să vă simțiți greață. Intensificarea sitului mirosului se numește hiperosmie. Se poate întâmpla în mod constant sau în anumite perioade de timp. Dacă apare si dispare, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.

Unele cauze ale hiperosmiei includ cauze genetice, modificări hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii, ciclului menstrual sau perimenopauzei, dar și migrenele sau afectiunile biliare.

Simptomele sensibilitatii chimice multiple

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Manifestarile acestei sensibilitati chimice se manifesta in mod diferit de la un individ la altul. Cele mai comune simptome sunt:

  • Durere de cap
  • Dificultati respiratorii
  • Simptome specifice astmului

 

  • Oboseala
  • Senzatie de usturime la nivelul pielii
  • Iritatii cutanate
  • Dureri musculare si articulare
  • Prurit la nivelul pielii
  • Probleme de concentrare
  • Ameteli
  • Tulburari ale somnului
  • Confuzie
  • Amorteala/ furnicaturi la nivelul cavitatii bucale

Ce factori declanseaza sensibilitatea chimica multipla

Exista o serie de factori care pot declansa aceasta sensibilitate chimica. Fiecare pacient poate manifesta simptomele la una sau mai multe substante chimice.

Parfumurile, detergentii, produsele de curatare, fumul, mucegaiul, vopseaua, produsele cosmetice, gazele naturale, aditivii alimentari, pesticidele, conservantii alimentari, erbicidele, poate chiar si mirosul de mobila noua – toate acestea pot declansa simptomele sensibilitatii chimice multiple.

Cum poate fi tratata sensibilitatea chimica multipla

Tratamentul care poate ameliora simptomele acestei afectiuni difera de la un pacient la altul. In primul rand, trebuie depistati factorii declansatori ai sensibilitatii chimice, apoi acestia trebuie evitati, daca acest lucru este posibil.

Cum sa minimalizezi expunerea la substante chimice care pot declansa reactii alergice

Foloseste anumite produse de curatenie – produsele de curatenie contin adesea substante foarte agresive, care predispun la sensibilitate chimica. Evita sa folosesti asemenea produse – le poti inlocui cu produsele de curatenie pentru persoanele alergice. Poti, de asemenea, sa folosesti variante naturale precum solutii pe baza de apa cu bicarbonat sau otet.

Renunta la odorizantul de camera – odorizantul de camera contine o serie de substante toxice pe care e indicat sa le eviti cu orice pret. Parfumeaza-ti casa cu coji de portocale, de lamai sau cu flori naturale.

Foloseste detergent si balsam de rufe fara parfum – inlocuieste detergentul parfumat cu unul fara miros, pentru a te proteja.

 
 

Foloseste produse cosmetice organice – citeste intotdeauna eticheta produselor cosmetice pe care le folosesti si evita-le pe cele care contin o lunga lista de ingrediente toxice. Alege produse cat mai naturale, precum cosmeticele pe baza de uleiuri naturale.

Poarta haine din materiale organice – imbraca-te cu haine din materiale naturale, vopsite organic, care nu iti pun sanatatea in pericol. Inul si bumbacul sunt in mod deosebit recomandate.

Fa-ti un dus si schimba-ti hainele imediat ce ajungi acasa – astfel impiedici pielea sa intre in contact cu agentii externi care s-au asezat pe hainele tale.

Poarta o masca – atunci cand stii ca te vei expune unor substante chimice daunatoare si nu ai cum sa eviti asta, poarta o masca pentru a te proteja. Astfel, reduci expunerea la substantele toxice.

Cauzele sensibilitatii chimice multiple

Nu exista nicio indoiala ca dozele mari din anumite substante chimice ne pot imbolnavii pe unii dintre noi si ca substantele iritante (cum ar fi poluarea si fumul de tigara) pot agrava afectiuni precum astmul. Insa nu se stie cu exactitate cum nivelurile foarte mici ale expunerii la substante chimice ne pot afecta.

Unii medici sugereaza ca este un raspuns imun, similar cu alergiile. Altii sunt de parere ca simptomele izvorasc dintr-o sensibilitate extrema la anumite mirosuri. Este posibil ca si afectiunile de tipul depresiei si anxietatii sa joace un rol.

Oamnenii de stiinta au descoprit ca de exacerbarea simtului mirosului poate fi responsabil si un hormon care stimulează apetitul  cunoscut sub numele de grelina- potrivit unui nou studiu din The Journal of Neuroscience. In mod normal, grelina poate îmbunătăți capacitatea de a găsi și identifica alimente.

Cercetătorii conduși de Jenny Tong, MD și Matthias Tschöp, MD, de la Universitatea din Cincinnati, au descoperit că hormonul legat de apetit influențează și mirosul. Noul studiu arată că grelina, produsă în principal în stomac, se leagă de moleculele din bulbul olfactiv al creierului, sugerând că hormonul este implicat direct în procesarea mirosului. Deci  este posibill ca reactiile tale ta de greata sau durere de cap sa fie mai puternice la anumite mirosuri neplacute, daca iti este foame.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

WebMD - https://www.webmd.com/allergies/multiple-chemical-sensitivity#1

https://www.eurekalert.org/news-releases/901257

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0