Sensibilitatea la substante chimice - ce este si cum se trateaza
Sensibilitatea la substante chimice - ce este si cum se trateaza
Sensibilitatea la substante chimice - ce este si cum se trateaza
Ți se întâmplă adesea să ți se declanșeze instantaneu o durere de cap dacă simți un miros puternic de parfum? Ori poate ai stare accentuată de greață după ce folosești produse de curățenie cu miros pregnant? E posibil să suferi de sensibilitate la unele substanțe chimice, fără să ai habar.
Ce este sensibilitatea chimică multiplă
Sensibilitatea chimică multiplă este o afecțiune care afectează foarte multe persoane. Primul caz raportat de sensibilitatea la substanțe chimice a fost publicat în Journal of Laboratory and Clinical Medicine în 1952 de către alergologul american Theron Randolph. Deși a susținut că a mai întâlnit 40 de cazuri, Randolph a ales să se concentreze pe povestea unei femei, Nora Barnes, în vârstă de 41 de ani. Ea ajunsese la biroul lui Randolph de la Universitatea Northwestern din Illinois cu o gamă diversă și bizare de simptome. Fostă vânzătoare de produse cosmetice, ea a reprezentat un „caz extrem”. Era mereu obosită, brațele și picioarele îi erau umflate, iar durerile de cap i-au afectat capacitatea de muncă.
În raportul său, Randolph a enumerat 30 de substanțe la care femeia de 41 de ani a reacționat atunci când a fost atinsă. El a postulat că aceasta și ceilalți 40 de pacienți ai săi erau sensibili la produsele petroliere în moduri care sfidau tabloul clinic clasic al alergiilor. Adică, mai degrabă decât un răspuns imun advers, cum ar fi urticaria sau o erupție cutanată la care organismul reacționează la un anumit antigen, pacienții cu sensibilități chimice prezentau o intoleranță.
Agenția de sănătate publică din Quebec, INSPQ, a publicat un raport de 840 de pagini care a analizat peste 4.000 de articole din literatura științifică, concluzionând că sensibilitatea chimică multiplă este o tulburare de anxietate.
Sensibilitatea chimică multiplă este caracterizată de reacțiile neplăcute pe care organismul le are atunci când e expus la anumite substanțe chimice, toxine, alimente sau apă. Expunerea la aceste substanțe poate fi făcută prin inhalare, ingerare sau prin contact la nivel cutanat.
Simptomele pot apărea treptat de-a lungul timpului din expuneri repetate la substanțe chimice sau, în unele cazuri, imediat după o singură expunere neașteptat de mare. În anumite cazuri, mirosurile puternice ar putea fi copleșitoare și te pot face să simți greața. Intensificarea simțului mirosului se numește hiperosmie. Se poate întâmpla în mod constant sau în anumite perioade de timp. Dacă apare și dispare, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.
Unele cauze ale hiperosmiei includ cauze genetice, modificări hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii, ciclului menstrual sau perimenopauzei, dar și migrenele sau afecțiunile biliare.
Simptomele sensibilității chimice multiple
Se presupune că sensibilitatea chimică multiplă urmează două faze distincte, „sensibilizare” și „declanșare” 1. În prima fază, simptomele apar ca răspuns la un episod de expunere chimică sau episoade care provoacă în mod obișnuit aversiune față de stimuli la persoanele simptomatice. În a doua fază, simptomele sunt generalizate (un efect de răspândire) la un set mai mare de substanțe odorifere sau substanțe chimice. Îndepărtarea din mediul înconjurător a agenților infractori atenuează frecvent simptomele experimentate.
Manifestările acestei sensibilități chimice se manifestă în mod diferit de la un individ la altul. Cele mai comune simptome sunt:
- Durere de cap
- Dificultăți respiratorii
- Simptome specifice astmului
- Oboseală
- Senzație de usturime la nivelul pielii
- Iritații cutanate
- Dureri musculare și articulare
- Prurit la nivelul pielii
- Probleme de concentrare
- Amețeli
- Tulburări ale somnului
- Confuzie
- Amorțeală/ furnicături la nivelul cavității bucale
Ce factori declanșează sensibilitatea chimică multiplă
Potrivit statisticilor, majoritatea pacienților (85 până la 90 la sută) care se confruntă cu sensibilitatea la substanțe chimice sunt femei. Cele mai multe au între 30 și 50 de ani.
Există o serie de factori care pot declanșa această sensibilitate chimică. Fiecare pacient poate manifesta simptomele la una sau mai multe substanțe chimice.
Parfumurile, detergenții, produsele de curățare, fumul, mucegaiul, vopseaua, produsele cosmetice, gazele naturale, aditivii alimentari, pesticidele, conservanții alimentari, erbicidele, poate chiar și mirosul de mobilă nouă – toate acestea pot declanșa simptomele sensibilității chimice multiple.
Diagnostic diferențiat
Diagnosticul diferențial pentru sensibilitatea la substanțe chimice include diferite boli psihiatrice și somatice. Bolile psihiatrice care pot coexista cu aceasta includ tulburări somatoforme, tulburări de panică și alte tulburări de anxietate, depresie și tulburări de personalitate.
S-a sugerat că sindromul Războiului din Golf poate fi o variantă a sensibilității la substanțele chimice. Cu toate acestea, etiologia sindromului Războiului din Golf și relația potențială dintre acesta și sensibilitatea la substanțe chimice sunt neclare. Simptomele sensibilității la substanțe chimice se pot suprapune, de asemenea, cu sindromul de oboseală cronică, dar criteriile de diagnosticare pentru sindromul de oboseală cronică diferă de cele pentru sensibilitatea la substanțe chimice. O distincție majoră este că pacientul cu sensibilitate la substanțe chimice are antecedente de expunere chimică înainte de apariția simptomelor.
Bolile somatice care pot imita sensibilitatea la substanțe chimice includ cele cu simptome subtile, cum ar fi hipercalcemia, hipotiroidismul, lupusul eritematos sistemic și fibromialgia.
Cum poate fi tratată sensibilitatea chimică multiplă
Acești pacienți suferă cu adevărat din cauza simptomelor cu care se confruntă și merită o evaluare și un management plin de compasiune din partea unui medic care este înțelegător cu situația lor.
Medicul ar trebui să confirme empatic că recunoaște intensitatea și realitatea simptomelor, fiind în același timp clar cu privire la gradul în care o relație biologică cu expunerile chimice poate sau nu poate fi confirmată.
Anamneza pacientului ar trebui să includă o revizuire amănunțită a fiecăruia dintre numeroasele simptome care pot fi prezente. Trebuie obținute informații despre expunerile inițiale și ulterioare considerate a exacerba simptomele. Aceste informații ar trebui să includă anumite substanțe chimice sau alți agenți la care pacientul a fost expus, mecanismul și durata expunerii, măsurile de protecție, simptomele acestuia.
Examenul fizic ar trebui să se concentreze în special pe sistemele de organe cu simptome de referință. Testele de laborator ar trebui limitate la testele de bază standard, așa cum este indicat, pentru a evalua elementele istorice specifice și constatările fizice anormale.
Tratamentul care poate ameliora simptomele acestei afecțiuni diferă de la un pacient la altul. Au fost propuse o gamă largă de strategii de tratament pentru sensibilitatea la substanțele chimice, inclusiv terapii antifungice, schimbarea dietei. Totuși, în primul rând, trebuie depistați factorii declanșatori ai sensibilității chimice, apoi aceștia trebuie evitați, dacă acest lucru este posibil.
Cum să minimalizezi expunerea la substanțe chimice care pot declanșa reacții alergice
Folosește anumite produse de curățenie
Produsele de curățenie conțin adesea substanțe foarte agresive, care predispun la sensibilitate chimică. Evită să folosești asemenea produse – le poți înlocui cu produsele de curățenie pentru persoanele alergice. Poți, de asemenea, să folosești variante naturale precum soluții pe bază de apă cu bicarbonat sau oțet.
Renunță la odorizantul de cameră
Odorizantul de cameră conține o serie de substanțe toxice pe care e indicat să le eviți cu orice preț. Parfumează-ți casa cu coji de portocale, de lămâi sau cu flori naturale.
Folosește detergent și balsam de rufe fără parfum
Înlocuiește detergentul parfumat cu unul fară miros, pentru a te proteja.
Folosește produse cosmetice organice
Citește întotdeauna eticheta produselor cosmetice pe care le folosești și evită-le pe cele care conțin o lungă listă de ingrediente toxice. Alege produse cât mai naturale, precum cosmeticele pe bază de uleiuri naturale.
Poartă haine din materiale organice
Îmbracă-te cu haine din materiale naturale, vopsite organic, care nu îți pun sănătatea în pericol. Inul și bumbacul sunt în mod deosebit recomandate.
Fă-ți un duș și schimbă-ți hainele imediat ce ajungi acasă
Astfel împiedici pielea să intre în contact cu agenții externi care s-au așezat pe hainele tale.
Poartă o mască
Atunci când știi că te vei expune unor substanțe chimice dăunătoare și nu ai cum să eviți asta, poartă o mască pentru a te proteja. Astfel, reduci expunerea la substanțele toxice.
Cauzele sensibilității chimice multiple
Nu există nicio îndoială că dozele mari din anumite substanțe chimice ne pot îmbolnăvii pe unii dintre noi și că substanțele iritante (cum ar fi poluarea și fumul de țigară) pot agrava afecțiuni precum astmul. Însă nu se știe cu exactitate cum nivelurile foarte mici ale expunerii la substanțe chimice ne pot afecta.
Unii medici sugerează că este un răspuns imun, similar cu alergiile. Alții sunt de părere că simptomele izvorăsc dintr-o sensibilitate extremă la anumite mirosuri. Este posibil ca și afecțiunile de tipul depresiei și anxietății să joace un rol.
Oamenii de știință au descoperit că de exacerbarea simțului mirosului poate fi responsabil și un hormon care stimulează apetitul cunoscut sub numele de grelină- potrivit unui studiu mai vechi din The Journal of Neuroscience. În mod normal, grelina poate îmbunătăți capacitatea de a găsi și identifica alimente.
Cercetătorii conduși de Jenny Tong, MD și Matthias Tschöp, MD, de la Universitatea din Cincinnati, au descoperit că hormonul legat de apetit influențează și mirosul. Cercetarea arată că grelina, produsă în principal în stomac, se leagă de moleculele din bulbul olfactiv al creierului, sugerând că hormonul este implicat direct în procesarea mirosului. Deci este posibil ca reacțiile de greață sau durerea de cap să fie mai puternice la anumite mirosuri neplăcute, dacă îți este foame.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Institut national de santé publique du Québec - Multiple chemical sensitivity syndrome, an integrative approach to identifying the pathophysiological mechanisms
https://www.inspq.qc.ca/en/publications/2730
1 Studiul „Multiple Chemical Sensitivity”, Brain Sci. 2022 Jan, Gesualdo M. Zucco, Richard L. Doty
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8773480/
American Family Physician - Multiple Chemical Sensitivity Syndrome
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1998/0901/p721.html
Te-ar mai putea interesa și...