Diferențele de temperatură favorizează tenul uscat și apariția ridurilor. Care sunt soluțiile?
Diferențele de temperatură favorizează tenul uscat și apariția ridurilor. Care sunt soluțiile?
Diferențele de temperatură favorizează tenul uscat și apariția ridurilor. Care sunt soluțiile?
Diferențele de temperatură, de la un sezon la altul, specifice regiunii în care locuim, pot fi o adevărată provocare pentru piele, în special pentru persoanele cu piele sensibilă. Trecerile de la cald la rece, uneori de la o zi la alta, pot da curs uscăciunii și deshidratării tenului, ceea ce duce la o senzație neplăcută și la accelerarea apariției ridurilor. Să vedem ce diferențe sunt între un ten uscat și un ten deshidratat și cum e bine să te îngrijești pentru cele mai bune rezultate.
Este important să îți ajustezi rutina de îngrijire a tenului în funcție de schimbările de temperatură, care survin inevitabil atunci când intrăm într-un nou anotimp. În acest fel, îți protejezi pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu, dar, în același timp, poți încetini instalarea primelor semne de îmbătrânire.
Cu toate acestea, schimbările subite de vreme pot apărea de la o zi la alta, ceea ce se poate vedea imediat pe tenul tău. Care este soluția? În primul rând, este important să știi diferența dintre un ten uscat și un ten deshidratat, pentru a putea acționa cu produsele potrivite și a nu îți supraîncărca pielea feței, dacă ai impresia că este uscată, când, de fapt, problema reală este deshidratarea.
Care este diferența dintre un ten uscat și un ten deshidratat?
Tipul de ten și anumite probleme ale acestuia sunt două chestiuni diferite, iar în acest fel se traduce și dilema ten uscat versus ten deshidratat. Așadar, tipul de ten este, în realitate, moștenirea ta genetică, reflectată asupra pielii. Dacă ai fața uscată, de fel, atunci pielea ta va secreta mai puțin sebum față de alte persoane, în special față de cele care au pielea de pe față mai grasă. Un ten uscat nu este ceva ce se rezolvă cu produse cosmetice sau cu un tratament, dar poate fi întreținut cu ajutorul produselor de îngrijire a pielii, dedicate pentru o hidratare în profunzime.
Problemele de ten, cu ar fi deshidratarea, hiperpigmentarea, cuperoza, sensibilitatea sau tendințele acneice, sunt afecțiuni temporare sau permanente, în funcție de cauza care le generează. Adesea, aceste probleme, cum ar fi deshidratarea, apar în urma schimbărilor climatice și a condițiilor de vreme extreme, precum ger, vânt puternic sau căldură excesivă și expunere îndelungată la soare. Nu în ultimul rând, problemele de piele pot fi ameliorate considerabil cu ajutorul unei rutine de îngrijire dedicate, menținută cu perseverență și cu atenție pentru rezolvarea acestora.
Așadar, atunci când trecem de la vară la toamnă sau de la toamnă către temperaturile foarte scăzute ale iernii, pielea are de suferit. De asemenea, aerul uscat din interior poate accelera deshidratarea pielii. Dacă ai ten uscat, toți acești factori vor fi mai pronunțați și îți vor afecta pielea mai puternic, uneori ajungându-se la complicații precum descuamare, dezechilibrarea barierii naturale a pielii și chiar apariția eczemelor.
Diferența principală dintre un ten uscat și un ten deshidratat care e bine de reținut este că pielea uscată reprezintă absența sebumului, în timp ce pielea deshidratată implică absența apei în țesuturile cutanate. Persoanele cu piele uscată nu se confruntă doar cu un ten uscat, ci și cu uscăciune pe restul corpului, și aici ne referim inclusiv la pielea scalpului (motiv pentru care multe persoane cu ten uscat suferă de mătreață). Producția de sebum nu este suficientă pentru a menține pielea suplă și hidratată.
La polul opus, o persoană cu piele deshidratată nu trebuie neapărat să sufere de o producție scăzută de sebum, deshidratarea apărând în urma altor factori, precum lipsa unui consum de apă corespunzător, expunerea la condiții de vreme extreme sau utilizarea unor produse cosmetice foarte agresive, care usucă pielea în exces.
Soluții pentru un ten mai sănătos și frumos
Schimbările de temperatură, din ce în ce mai subite în ultimii ani, de la vară la toamnă sau de la toamnă la iarnă, pot exercita un stres puternic asupra pielii tale. În plus, dacă obișnuiești să călătorești des, mai ales internațional, iar pielea ta are de-a face cu temperaturi diferite foarte des, este posibil ca simptomele resimțite să se accentueze, fie că vorbim de o piele mai uscată decât de obicei sau de deshidratarea pielii. Așadar, dacă vorbim doar de stresul schimbării de temperatură, mai ales despre trecerea de la vreme caldă la vreme rece, este important să introduci elemente cât mai hrănitoare în rutina ta de zi cu zi.
Ingrediente pentru ten uscat
Pentru persoanele cu ten uscat se recomandă introducerea unor creme bogate, hrănitoare, cu ingrediente emoliente și ocluzive, care mențin hidratarea în țesuturile cutanate, cum ar fi glicerina, ureea, acidul hialuronic, lanolina și extractul de centella asiatica. În plus, la final de rutină, poți aplica câteva picături de ulei de jojoba sau de argan, pentru a sigila hidratarea obținută în urma aplicării produselor obișnuite din rutină.
Ingrediente pentru ten deshidratat
Pentru persoanele cu ten deshidratat, este important, indiferent de natura tenului, să se lucreze pe menținerea unei bariere naturale a pielii sănătoase și echilibrate. Niacinamidele sunt un ingredient foarte util în acest sens, având acțiune calmantă și reparatoare. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a pielii este esențială. Chiar dacă suferi de ten gras și/sau acneic, hidratarea nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică. Poți introduce un toner hidratant, cu acid hialuronic și termina rutina cu o cremă lejeră, dar hidratantă, cu ingrediente precum centella asiatica.
Sfaturi și pentru ten uscat și ten deshidratat
De asemenea, un sfat util atât pentru persoanele cu ten uscat, cât și pentru cele cu ten deshidratat, este aplicarea mai multor straturi de hidratare, pentru un efect de lungă durată. Așadar, poți opta pentru un gel de curățare a pielii blând, cu extracte emoliente, care nu elimină complet stratul de sebum și are rol protector pentru piele. Poți continua cu un toner hidratant, un serum bogat în peptide, care luptă împotriva îmbătrânirii pielii și încheia cu o cremă hrănitoare. Măștile hidratante, aplicate o dată la câteva zile, pot, de asemenea, să fie de mare ajutor.
În plus, pe timpul anotimpurilor reci, pentru a preveni uscarea sau deshidratarea tenului peste noapte, poți folosi un umidificator, care va menține un nivel optim de umiditate în camera în care dormi. În acest fel, se poate evita pierderea apei transepidermice pe timpul nopții.
Nu mai puțin important, poți lua în calcul și un supliment alimentar nutraceutic, de exemplu un complex de acizi grași Omega-3 esențiali, care susțin sănătatea pielii și a părului de la interior. Alături de o dietă bogată în fructe și legume, precum și o hidratare corespunzătoare, îți vei putea menține sănătatea și luminozitatea pielii, indiferent de schimbările climatice.
Ce să mănânci pentru a avea un ten mai sănătos și mai luminos?
Un ten sănătos și luminos este adesea un rezultat al combinației dintre îngrijirea externă și o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți care să susțină sănătatea pielii. Iată câteva alimente pe care le poți include mai des în meniul tău pentru a-ți îmbunătăți aspectul și sănătatea pielii:
1. Fructe și legume bogate în antioxidanți
Fructele de pădure (afine, zmeură, mure) sunt pline de antioxidanți care protejează pielea de radicalii liberi și ajută la menținerea unei străluciri naturale. Citricele (portocale, lămâi, grepfrut) sunt bogate în vitamina C, care stimulează producția de colagen, esențial pentru elasticitatea și fermitatea pielii. Morcovii și cartofi dulci conțin beta-caroten, care este transformat de corp în vitamina A, ajutând la repararea și protejarea pielii.
2. Grăsimi sănătoase
Avocadoul este bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și antioxidanți, care hidratează pielea și o protejează de daunele oxidative. Nucile, migdalele și semințele de in sunt surse excelente de Omega-3 și vitamina E, care contribuie la hidratarea și elasticitatea pielii. Somon, macroul, heringul și alte tipuri de pește gras conțin acizi grași Omega-3, care ajută la reducerea inflamațiilor și la menținerea hidratării pielii.
3. Alimente fermentate
Iaurtul și chefirul conțin probiotice care echilibrează microbiomul pielii, ajutând la reducerea acneei și a inflamațiilor. Varza murată și kimchi-ul sunt surse excelente de probiotice care contribuie la sănătatea generală a pielii. Consumă-le cu moderație, mai ales că legumele murate au de obicei multă sare, care, dacă e în exces, îți poate face rău din alte privințe.
4. Hidratarea corectă
Hidratarea adecvată cu apă simplă este esențială pentru un ten sănătos. Apa ajută la menținerea elasticității pielii și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, în special catechine, care ajută la protejarea pielii împotriva îmbătrânirii premature și a inflamațiilor (o cană băută dimineața, înainte de micul dejun, este suficientă).
E bine de știut și că zahărul și alimentele ultra procesate (prăjeli, dulciuri din comerț, produse de patiserie, băuturi cu zahăr, chipsuri, mezeluri, brânză topită, margarină) pot duce la inflamații și la producția excesivă de sebum, ceea ce tinde să agraveze problemele de piele precum acneea. Încearcă să limitezi consumul acestor alimente și să optezi pentru alternative naturale și mai puțin procesate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 7 Tips for Treating Dry Skin on Your Face
https://health.clevelandclinic.org/treating-dry-skin-on-face
Te-ar mai putea interesa și...