Dormitorul matrimonial: reguli de amenajare pentru imbunatatirea relatiei
Dormitorul matrimonial: reguli de amenajare pentru imbunatatirea relatiei
Dormitorul matrimonial: reguli de amenajare pentru imbunatatirea relatiei
Dormitorul este camera în care ne trezim în fiecare dimineață și în care adormim în fiecare seară, camera cea mai apropiată sufletelor noastre și, de aceea, decoratul acestuia presupune grija pentru a păstra sentimentul de liniște și siguranță pentru fiecare dintre noi. Iată cum poți amenaja dormitorul matrimonial conform regulilor feng shui și ce legătură există cu îmbunătățirea relației!
Modul în care îți aranjezi dormitorul matrimonial este foarte important pentru voi doi, deoarece acest spațiu influențează calitatea somnului, starea de bine și conexiunea emoțională pe care o împărtășiți. Dacă ești interesat de feng shui, adică de armonia pe care o poți crea în această cameră, ți-am pregătit câteva informații. Cecetări recente au concluzionat că, deși feng shui-ul nu este o superstiție, nu este nici știință, și nu se poate dovedi precis că asigură norocul persoanei care îi aplică regulile.
Mobilierul și accesoriile din dormitorul matrimonial
Se recomandă ca tot mobilierul din dormitor să fie de la același producător și să aibă aceeași linie de design. Perdelele, draperiile, așternuturile ar trebui să aibă aceleași accente, să conțină aceleași modele.
Lemnul deschis la culoare creează o atmosferă liniștitoare și primitoare. Armonia tuturor obiectelor din dormitor este esențială. Pardoseala se recomandă a fi din lemn, căci dă un efect nobil și nu reține praful, iar plantele care pot fi plasate în dormitorul matrimonial sunt cele care purifică aerul și stimulează relaxarea: Aloe Vera, care produce oxigen chiar și noaptea sau Sansevieria (Limba soacrei), care, de asemenea, eliberează oxigen pe timpul nopții și este ușor de întreținut. Televizorul sau alte aparate electronice sunt nerecomandate a fi ținute în dormitor.
Avem nevoie de un concept gândit și pus în practică cu multă seriozitate și simț artistic: covor într-o culoare deschisă, perne decorative pe pat, draperii în ton cu cromatica folosită la interior, armonia formelor, asocierea tonurilor de culoare - aceste elemente vor împrospăta designul camerei.
De ce e indicat să urmezi regulile feng shui în dormitor? Feng shui-ul locuinței și în special al dormitorului (mai ales poziția patului) trebuie să fie corecte de la bun început, pentru a nu apărea dezechilibre și chiar probleme care pot afecta cuplul.
Inamicii din dormitor ai cuplului, din perspectiva feng shui
Din punct de vedere feng shui, cel mai mare dușman în dormitor este oglinda poziționată în față, în lateralul patului sau pe tavan, astfel încât să te reflecți în ea atunci când stai lungit - se formează o forță Shar Chi nefavorabilă care poate afecta căsnicia.
Toaleta dormitorului nu e bine să fie poziționată în sud-vestul casei - prin folosirea acesteia, se zice că pleacă „pe apa sâmbetei” toată fericirea cuplului. Evitați să dormiți sub grinzi, sub un candelabru mare (dureri de cap și colegi dificili la serviciu) și să aveți colțuri sau muchii ascuțite îndreptate către voi.
Forma dormitorului cea mai bună este pătrată sau dreptunghiulară, patul să fie poziționat astfel încât să dormiți cu fața către ușă, dar nu direct (poziția mortului), ci puțin în lateral; dacă dormiți cu spatele la ușă, se zice că încurajați oamenii să comploteze în spatele vostru, nu cu fața către ușa băii (evitarea problemelor la job), în nordul dormitorului să nu puneți plante sau cristale.
Atunci când vă mutați, încercați să găsiți o casă în care dormitorul să fie în sud-vest, pentru a avea perspective și reușite în căsnicie. Cu toate că nu este recomandat să ai orice plante în dormitor, cei care au ceva probleme în relație sau caută să intre într-o relație ar putea să apeleze la remediile feng shui care pot aduce noroc în acest sens:
- bujorii (chiar și artificiali) revigorează relația;
- trandafirii roșii în sud-vestul dormitorului sporesc șansele unei căsnicii fericite;
- la ușa de la intrarea în casă, în dreapta ușii cum privești din interior către exterior nu se pun acvarii cu pești sau fântâni arteziene, căci aduc nefericire în cuplu;
- cristalele naturale (cuarț roz în special) aduc noroc în cuplu dacă sunt puse în valoare de lumina lămpii sau sunt atârnate la geam pentru a pătrunde razele soarelui și ca să amplifice energiile benefice;
- patul să fie încadrat de noptiere în ambele părți;
- rame foto cu ambii parteneri (nu separat sau cu copii sau prieteni);
- culorile folosite în dormitor sunt cele ale pământului (bej, maroniu, portocaliu, gălbui), forma covorului - pătrată.
Exagerările nu sunt bune, un singur simbol al dublei fericiri în dormitorul matrimonial este de ajuns.
Beneficiile feng shui pentru viața de cuplu
Un feng shui favorabil poate îmbunătăți relația dintre soți, iar aplicarea corectă a principiilor poate aduce realizări și împliniri pe toate planurile. Toate aceste măsuri pot părea grele. Direcția spre care dormiți va poate afecta atât perspectivele în carieră, cât și în căsnicie.
Dacă nu poți să ceri părerea unui specialist care să ia în calcul toate aspectele (feng shui și astrologic - datele personale ale partenerilor și ale copiilor) și să îți recomande cele mai bune soluții, încearcă să aplici singur aceste măsuri de început, apoi așteaptă o perioadă și vezi dacă ți s-a schimbat norocul.
Un feng shui bun pentru o căsătorie reușită înseamnă o viață fericită, în care certurile și neînțelegerile dintre soți sau între părinți și copii să fie doar o excepție, nu o regulă. Acolo unde este un feng shui bun, Chi-ul (energia vieții) circulă liber, iar echilibrul se reflectă în starea de sănătate și de bine a familiei.
Alte sfaturi pentru aranjarea dormitorului matrimonial
Iată câteva sfaturi din care mai poți să te inspiri pentru a-ți aranja dormitorul matrimonial:
Patul este centrul dormitorului
Alege un pat confortabil, cu o saltea de calitate, adaptată nevoilor voastre. Poziționează patul astfel încât să fie accesibil de pe ambele părți. Evită să-l așezi direct sub ferestre sau lângă uși, pentru a crea un sentiment de siguranță. Pe cât posibil, investiți într-un pat încăpător, cu o saltea cât mai bună, care să vă dea ocazia să vă odihniți cum trebuie și să nu stați înghesuiți.
Alege cu atenție paleta de culori
Folosește culori liniștitoare, care stimulează relaxarea și somnul odihnitor. În principiu, e bine să se evite culorile foarte intense sau modelele aglomerate care pot fi obositoare vizual, însă, până la urmă, fiecare cuplu știe mai bine ce preferințe are - important este să decorați în așa fel încât să vă simțiți amândoi confortabil în această cameră.
Iluminarea contează
Optează pentru o lumină caldă și reglabilă. O lampă de plafon cu dimmer (reglaj de intensitate) este ideală pentru a adapta luminozitatea în funcție de momentul zilei. Lămpile de noptieră sunt practice și creează o atmosferă intimă. Alege lămpi cu abajur opac sau semi-opac, care direcționează lumina și optează pentru becuri cu lumină caldă, de intensitate scăzută (maxim 40W sau echivalent LED). De asemenea, poți monta benzi LED cu lumină caldă sau spoturi discrete, montate sub mobilier (pat, rafturi) pentru un efect subtil și relaxant. Alege iluminare indirectă (lumina reflectată de pereți sau tavan) pentru o atmosferă liniștitoare.
Pe scurt, lumina ideală pentru dormitor trebuie să fie adaptabilă, caldă și relaxantă, ajutându-te să creezi o oază de odihnă și confort. Sunt de evitat luminile puternice sau cele care sunt plasate în așa fel încât vă bat direct în ochi. Completează luminile artificiale cu acces optim la lumina naturală pe timpul zilei. Draperiile groase sau perdelele opace pot bloca lumina excesivă, iar rulourile tip „blackout” sunt ideale pentru somn neîntrerupt.
Depozitează organizat
Păstrează dormitorul ordonat, cu mobilier care oferă spațiu de depozitare, deoarece dezordinea poate crea stres. Asigură-te că dulapurile și sertarele sunt suficient de mari pentru a evita supraîncărcarea spațiului.
Decorul minimalist e mai sănătos
Alege câteva elemente de decor care să reflecte personalitatea voastră: tablouri, fotografii, lumânări parfumate. Evită să umpli spațiul cu obiecte inutile care pot crea aglomerație și pot da o stare de sufocare sau agitație.
Alege textile confortabile
Investește în lenjerii de pat din materiale naturale, precum bumbacul sau inul. Include perne și cuverturi care adaugă confort și stil în dormitorul matrimonial.
Lasă televizorul afară!
Evită prezența televizoarelor, calculatoarelor sau a altor dispozitive electronice care pot afecta somnul, dar și comunicarea dintre voi. Luminile albastre emise de ecrane interferează cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru somn. Acest lucru poate duce la dificultăți în adormire și somn agitat.
Vizionarea televizorului sau utilizarea calculatorului înainte de culcare poate supraîncărca creierul cu stimuli, făcând mai dificilă relaxarea necesară pentru un somn odihnitor. Calculatoarele și televizoarele pot aduce în dormitor lucruri legate de muncă sau știri stresante, care pot crește anxietatea și pot afecta starea de bine. Lipsa lor contribuie la menținerea unui mediu calm și liniștit.
Mai mult decât atât, televizorul și calculatorul pot distrage atenția de la relaxare și intimitate. În loc să petreceți timp împreună în dormitorul matrimonial, vă puteți pierde fiecare în activități individuale care slăbesc conexiunea emoțională. Navigarea pe internet sau vizionarea serialelor poate duce la pierderea noțiunii timpului, rezultând un program de somn haotic.
Pe scurt, dormitorul matrimonial ar trebui să fie asociat doar cu două lucruri: odihna și intimitatea. Prezența tehnologiei poate condiționa creierul să asocieze dormitorul cu activități care nu au legătură cu aceste scopuri.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Spruce - How to Feng Shui Your Bedroom: Dos and Don'ts
https://www.thespruce.com/how-to-feng-shui-your-bedroom-1274334
PMC - Empirical and quantitative studies of Feng Shui: A systematic review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10558748/
Studiul „Empirical and quantitative studies of Feng Shui: A systematic review”, apărut în Heliyon. 2023 Aug 31;9(9):e19532. doi: 10.1016/j.heliyon.2023.e19532, autori: Ke-Tsung Han, Jin-Kai Lin
Te-ar mai putea interesa și...