Salteaua de pat: cum o alegi in functie de nevoile tale?

Salteaua de pat pe care adormi seară de seară este mult mai importantă decât ai crede, având un rol esențial atât în ceea ce privește calitatea somnului, cât și în ceea ce privește postura coloanei vertebrale și eventualele dureri de spate. Iată ce e bine să știi când alegi o saltea!

Atunci când îți alegi salteaua de pat, nu trebuie să faci compromisuri din rațiuni financiare ori de altă natură pentru că o saltea de proastă calitate te va costa mai mult decât ești dispus să plătești din punct de vedere al sănătății.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce e bine să știi înainte de a cumpăra o saltea nouă?

Iată ce să iei în calcul înainte de a alege salteaua de pat:

Pune confortul tău pe primul loc

Unii oameni preferă o saltea mai tare, în timp ce alții sunt de părere că o saltea mai moale este mai confortabilă. Pentru unii, cele medii sunt mai bune. Important este ca tu să alegi salteaua potrivită pentru nevoile tale, întrucât confortul trebuie să primeze în timpul somnului.

Medicii ortopezi susțin că o saltea bună trebuie să îți susțină corpul într-o poziție neutră, astfel încât să permită coloanei vertebrale să stea curbată, dar în același timp să fie aliniate capul, umerii, șoldurile și călcâiele. 

O saltea prea tare va pune presiune pe punctele de susținere (cap, umeri, șolduri, călcâie), în timp ce o saltea prea moale nu va oferi deloc susținere corpului, deci coloana nu va fi susținută în poziția corectă. Așadar, din punct de vedere medical, salteaua de pat ideală este una care nu e nici prea tare, nici prea moale, însă exercită o presiune constantă în orice punct și nu se deformează în timp. Bine ar fi, în cazul persoanelor cu greutate mare, să întoarcă salteaua din când în când, pentru a nu încurajar formarea unor adâncituri, iar partenerii să schimbe între ei, la câteva săptămâni, pozițiile de somn, în pat.

Ține cont de poziția în care dormi

Poziția pe care o adopți în timpul somnului trebuie luată în considerare atunci când alegi salteaua de pat. Spre exemplu, dacă dormi pe o parte, ai nevoie de o saltea mai moale întrucât o saltea tare nu se va mula după poziția corpului tău atunci când dormi în această poziție.

O saltea cu memorie este bună pentru persoanele care dorm pe burtă. Însă, dacă ai tendința de a dormi pe burtă, și o saltea tare, fermă, poate fi potrivită pentru tine întrucât îți va oferi susținerea necesară. Dacă dormi pe spate, alegerea este mai ușor de făcut pentru tine întrucât ți se potrivește orice tip de saltea.

Gândește-te la alergii

Dacă suferi de alergii (în special la praf, acarieni, mucegai sau anumite bacterii), ar trebui să investești într-o saltea de pat hipoalergenică. Astfel, te asiguri că nu vor apărea probleme. Dacă nu îți permiți o asemenea saltea de pat, poți aspira salteaua de pat pe care o ai zilnic ori poți folosi o husă de pat hipoalergenică.

Testează întotdeauna salteaua

Înainte de a cumpăra salteaua de pat, este foarte important să o testezi. Astfel, te asiguri că spatele tău se poate relaxa pe salteaua pe care vrei să o achiziționezi. De aceea, e indicat să mergi prin magazine și să încerci saltele, nu să le cumperi direct dintr-un magazin online. Sigur că poți cumpăra online, pentru că e mai comod așa, să ți se aducă direct acasă, însă e bine să mergi mai întâi și să testezi în magazin, apoi să cumperi.

Returneaz-o dacă nu ești mulțumit

În cazul în care te trezești cu dureri de spate după ce dormi pe noua saltea, ar trebui să o returnezi și să îți alegi alta pentru a nu crea tensiuni nedorite la nivelul spatelui. Este o mare bătaie de cap, însă în acest caz, comoditatea ta nu trebuie să afecteze comoditatea spatelui tău. O altă soluție ar fi să cumperi un topper.

Ce este un topper pentru saltea și de câte feluri sunt acestea?

Un topper pentru saltea este un strat suplimentar de material care se plasează deasupra saltelei principale pentru a îmbunătăți confortul, sprijinul sau protecția. Topperele pot ajusta fermitatea saltelei, o pot face mai moale sau mai tare, și ajută la prelungirea duratei de viață a acesteia prin protejarea împotriva uzurii. Poți folosi un topper fie pentru a îmbunătăți confortul unei saltele vechi sau pentru a personaliza o saltea nouă care ori e prea fermă, ori prea moale pentru tine.

Topper din spumă cu memorie (memory foam)

Materialul se mulează după forma corpului și oferă un sprijin excelent pentru zonele de presiune, cum ar fi umerii și șoldurile. Acest tip de topper oferă un confort personalizat, reducerea punctelor de presiune și este ideal pentru cei care dorm pe o parte. Poate reține căldura, mai ales dacă nu este ventilat corespunzător.

Topper din latex

Fabricat din latex natural sau sintetic, acesta oferă un sprijin ferm și elastic, este foarte durabil, hipoalergenic, respirabil și menține o temperatură potrivită. Poate fi mai scump decât alte materiale și are o fermitate mai mare, care nu este pe placul tuturor.

Topper din spumă poliuretanică (spumă convențională)

O alternativă mai accesibilă la spuma cu memorie, acest topper oferă susținere, dar nu se mulează atât de bine după corp. Deși este mai ieftin și ușor de găsit și oferă o ușoară ameliorare a disconfortului, poate să nu ofere la fel de mult sprijin ca alte tipuri de toppere.

Topper cu pene sau puf

Fabricat din pene de gâscă sau rață, acest topper este moale și pufos, foarte confortabil, dar nu oferă un sprijin ferm, poate provoca alergii, și necesită scuturare frecventă pentru a-și menține forma.

Topper din fibră sintetică (microfibră)

Acest topper de saltea este fabricat dintr-un material sintetic similar cu puful, dar hipoalergenic și mai ușor de întreținut. Este moale și confortabil, mai accesibil decât topperul din puf natural, dar nu oferă un sprijin ferm și poate pierde din volum în timp.

Topper hibrid

Acesta combină mai multe materiale, cum ar fi spuma cu memorie și latexul, sau spuma și penele, pentru a oferi un echilibru între suport și confort. Oferă beneficiile mai multor tipuri de materiale, cu un confort personalizat, însă poate fi mai scump decât alte opțiuni și trebuie ales cu grijă pentru a se potrivi nevoilor tale.

Ce fel de saltea e mai potrivită dacă ai dureri lombare, artroză etc.?

E important ca, dacă suferi de anumite boli, cum ar fi cele articulare, să întrebi medicul ce fel de saltea e mai potrivită pentru tine. În principiu, dacă ai dureri lombare, saltelele din spumă cu memorie și cele din latex ar putea fi cele mai adecvate pentru tine. 

Spuma cu memorie se mulează după forma corpului, oferind un sprijin uniform și reducând presiunea asupra articulațiilor. Acest tip de saltea distribuie greutatea uniform și aliniază coloana vertebrală, reducând presiunea pe zonele sensibile, cum ar fi genunchii, șoldurile și umerii - care sunt adesea afectate de artroză. Caută o saltea din spumă cu memorie de densitate medie spre mare, pentru a oferi sprijin fără să fie prea moale.

Latexul natural sau sintetic este elastic și oferă un sprijin excelent, menținând corpul într-o poziție neutră, deci și o astfel de saltea ar putea fi bună dacă ai dureri articulare. Latexul este mai ferm decât spuma cu memorie, dar oferă o adaptabilitate bună, permițând o reducere eficientă a punctelor de presiune, fără a te „scufunda” în saltea. Este și hipoalergenic, ceea ce îl face ideal pentru cei cu sensibilități. Latexul poate fi o opțiune excelentă pentru cine preferă o saltea mai fermă și totuși confortabilă pentru articulații. 

O saltea de fermitate medie este de obicei cea mai bună alegere pentru persoanele cu dureri articulare. Salteaua de pat prea moale poate duce la afundarea corpului și la o aliniere incorectă a coloanei vertebrale, în timp ce una prea fermă poate exercita presiune asupra articulațiilor. Dacă dormi cu un partener, alege o saltea care minimizează transferul de mișcare, pentru a nu te trezi din cauza mișcărilor celuilalt, mai ales dacă ai dureri și te trezești ușor. Dacă salteaua ta actuală este prea fermă, poți adăuga, așa cum am

discutat mai sus, un topper din spumă cu memorie sau latex, care va oferi un strat suplimentar de confort și reducere a presiunii asupra articulațiilor. 

Cât de des trebuie schimbată salteaua de pat?

Durata de viață a unei saltele depinde de materialele din care este fabricată, modul în care este întreținută și de cât de intens este folosită. În general, trebuie schimbată cam o dată la 8-10 ani. Ca exemplu, saltelele din latex au o durată de viață de 10-15 ani, cele din spumă cu memorie, cam 8-10 ani, iar cele din spumă poliuretanică, 5-8 ani. Dacă te trezești cu dureri de spate, umeri sau șolduri, acesta poate însemna că salteaua nu mai susține corect corpul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sleep Foundation - How to Choose a Mattress: Finding Your Perfect Match
https://www.sleepfoundation.org/mattress-information/how-to-choose-a-mattress
Arthritis Society Canada - Choosing an arthritis-friendly mattress 
https://arthritis.ca/living-well/2021/choosing-an-arthritis-friendly-mattress


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0