Cura balneara, eficienta in tratarea afectiunilor hepatice

Apele sulfuroase sunt ape care conțin sulf în cantități apreciabile, îndeosebi sub formă de hidrogen sulfurat, iar în cantități mai mici, sub formă de sulfați de sodiu, calciu, potasiu, magneziu și nu numai. Ce stațiuni cu apă sulfuroasă sunt la noi în țară și în ce cazuri poate fi utilă o cură balneară cu ape sulfuroase?

Ce înseamnă cura balneară?

O cură balneară, cunoscută și sub numele de tratament balnear sau tratament termal, este o formă de terapie care implică utilizarea apelor minerale naturale, a nămolurilor, a gazelor sau altor resurse naturale de la o stațiune balneară pentru a trata diferite boli sau pentru a susține sănătatea și bunăstarea generală. Aceste terapii pot fi administrate sub supravegherea unor profesioniști în domeniul medical și pot include o varietate de tratamente și proceduri. 

Apele minerale naturale sunt sursa principală de terapie în cadrul unei cure balneare. Aceste ape pot conține minerale, săruri, gaze sau alte substanțe naturale care au potențialul de a aduce beneficii pentru sănătate. De exemplu, apele termale bogate în minerale pot fi utilizate pentru băi, dușuri, comprese sau inhalări.

Nămolurile din stațiunile balneare, care conțin substanțe minerale și organice, pot fi folosite pentru tratamente locale, cum ar fi aplicarea de nămol pe zonele afectate ale corpului sau pentru băi de nămol. În cadrul unei cure balneare, pot fi oferite masaje și alte proceduri terapeutice pentru relaxare, ameliorarea durerilor și îmbunătățirea circulației sângelui. 

În ce privește curele cu ape minerale sulfuroase, atât interne, cât și externe, acestea sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea multor afecțiuni. Apa sulfuroasă are proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antimicrobiene precum și curative. Această apă pătrunde în organism atât prin piele, fiind absorbită, cât și prin inhalarea vaporilor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Stațiuni cu apă sulfuroasă în România

Dacă vrei să încerci o cură balneară în România, există mai multe stațiuni care au și ape sulfuroase. Stațiunea Pucioasa, de exemplu, beneficiază de ape sulfuroase. De asemenea, există stațiunile de pe valea Oltului, la Călimănești, Căciulata și Cozia, unde apele sulfuroase, prin concentrația diferită în hidrogen sulfurat, pot fi extrem de eficiente, atât în cură internă, cât și externă.

Alte stațiuni cu apă sulfuroasă sunt și Băile Govora (județul Vâlcea) și Harghita Băi, Vatra Dornei precum și Băile Bârzava, Băile Boghiș (din județul Sălaj), Olănești, dar și cele de pe litoral, Venus și Mangalia. Și Băile Strunga din județul Iași, stațiunea balneară Boboci din județul Prahova ori stațiunea balneară Vizantea se pot lăuda cu ape sulfuroase de calitate superioară, chiar dacă au fost lăsate în paragină în ultimii ani. Pe lista de stațiuni cu apă sulfuroasă din România se află și Băile Herculane.

Ce efecte are cura balneară cu ape sulfuroase pentru pacienții cu boli hepatice?

Ficatul are numeroase funcții esențiale pentru sănătatea generală, cum ar fi metabolizarea substanțelor nutritive, dar și a medicamentelor și toxinelor, depozitarea substanțelor nutritive, producția de bilă, dar și de proteine. Bolile hepatice pot afecta una sau mai multe dintre funcțiile ficatului și pot varia ca gravitate de la afecțiuni ușoare și reversibile la boli grave și cronice.

Inflamația ficatului poate fi cauzată de infecții virale (hepatita A, hepatita B, hepatita C), consumul excesiv de alcool, medicamente sau boli autoimune. Ciroza poate fi cauzată de hepatita cronică, consumul excesiv de alcool, boli metabolice sau alte boli hepatice. Boala ficatului gras non-alcoolic este o afecțiune în care ficatul acumulează exces de grăsime în absența consumului excesiv de alcool. 

Ficatul poate dezvolta și tumori maligne, numite hepatocarcinoame, care pot fi primare sau metastatice (rezultate din răspândirea cancerului din alte părți ale corpului). De asemenea, există și boli autoimune hepatice; aceste afecțiuni, cum ar fi colangita sclerozantă primară și hepatita autoimună, sunt cauzate de sistemul imunitar care atacă ficatul.

În unele dintre aceste situații, alegerea unei stațiuni cu apă sulfuroasă pentru o cură balenară poate fi o idee bună. Apele sulfuroase stimulează procesele metabolice enzimatice ale parenchimului hepatic, deci pacienții cu boli hepatice pot beneficia de pe urma unei cure. În afara afectării hepatice dată de steatoză, apele sulfuroase au proprietatea de a ameliora și alte afecțiuni, prin conținutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, eliminându-se prin piele, intestin și rinichi. 

Inflamația este un răspuns al organismului la leziuni sau infecții, și poate contribui la daunele hepatice în cazul pacienților cu afecțiuni hepatice. Se crede că apele sulfuroase pot ajuta la reducerea inflamației în ficat și în alte părți ale corpului. De asemenea, aceste ape pot ajuta la detoxifierea organismului prin stimularea funcției ficatului și a vezicii biliare. Acest lucru poate contribui la eliminarea mai eficientă a deșeurilor din organism.

Apele sulfuroase conțin și substanțe antioxidante care ajută la protejarea celulelor hepatice împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și oxidarea excesivă. Protejarea celulelor hepatice este crucială pentru menținerea sănătății ficatului. 

Aceste ape sunt indicate și în constipații, colite, hepatite, diabet zaharat și intoxicații cronice cu metale grele (mercur, plumb, zinc). În plus, pot fi utile și în tratarea bolilor ficatului (hepatomegalie, dispepsie), splenomegalie, boli ale aparatului digestiv, colici, ascită, dar și în anumite cazuri de febră cronică. Apele sulfuroase au, de asemenea, și un efect stimulant asupra glandelor secretoare ale pielii. Băile cu ape termale sulfuroase ajută la gestionarea unor afecțiuni ale pielii precum psoriazis, pitiriazis, eczeme și acnee.

Cura balneară cu apă sulfuroasă poate avea efecte adverse?

Pentru unele persoane, contactul cu apa sulfuroasă sau cu produsele pe bază de sulf poate provoca reacții alergice sau iritații ale pielii, ochilor sau căilor respiratorii. Dacă ai un istoric de alergii sau de sensibilități, este important să vorbești cu un medic înainte de a încerca o cură balneară cu apă sulfuroasă.

E bine de știut că apele sulfuroase au un miros caracteristic de sulf, care poate fi neplăcut pentru unele persoane. Ar trebui să iei în considerare acest aspect dacă ești sensibil la mirosuri în general sau te simți rău din cauza mirosului de sulf.

Ce contraindicații are o cură balneară cu apă sulfuroasă?

Cura cu apă sulfuroasă poate fi benefică și recomandată în tratarea multor afecțiuni, așa cum am discutat, însă are și câteva contraindicații. Persoanele anemice, aflate în stare de convalescență și cele care care suferă de tuberculoză ori de insuficiență cardiacă sunt sfătuite să nu urmeze o asemenea cură balneară întrucât pot apărea reacții adverse. 

Dacă ești alergic la sulf sau ai sensibilitate la produsele pe bază de sulf, tratamentele cu apă sulfuroasă nu sunt pentru tine. Băile în apă sulfuroasă pot afecta tensiunea arterială și ritmul cardiac. Persoanele cu afecțiuni cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, ar putea avea nevoie de supraveghere medicală pentru a se asigura că tratamentul cu apă sulfuroasă nu afectează negativ sistemul cardiovascular. 

Ce alte terapii alternative pot fi utilizate de cei cu boli hepatice?

Afecțiunile hepatice pot beneficia de o serie de tratamente alternative și complementare, însă este important să fie abordate cu atenție și întotdeauna sub supravegherea unui medic. Tratamentele alternative pot fi folosite în paralel cu tratamentul medical convențional, dar nu ar trebui să înlocuiască recomandările și tratamentul indicate de medicul curant.

Suplimentele alimentare

Unele suplimente, cum ar fi silimarina (extrasă din planta de armurariu) sau N-acetilcisteina, au fost studiate pentru potențialul lor de a proteja și de a sprijini funcția hepatică. Cu toate acestea, este important să se ceară asfatul medicului înainte de a lua orice supliment, deoarece acestea pot interacționa cu alte medicamente sau pot avea efecte adverse.

Medicina tradițională chineză

Acupunctura și fitoterapia care fac parte din medicina tradițională chineză sunt adesea utilizate pentru a ajuta la menținerea sănătății ficatului și pentru a trata anumite boli hepatice. Aceste forme de terapie pot viza echilibrarea energiei corpului și îmbunătățirea circulației.

Nutriție adecvată

O alimentație sănătoasă și echilibrată poate avea un impact semnificativ asupra sănătății hepatice. Limitarea consumului de alcool, reducerea consumului de grăsimi saturate și de zahăr, și un aport mai mare de alimente bogate în antioxidanți și nutrienți esențiali poate ajuta la menținerea sănătății hepatice.

Exerciții fizice

Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea unui greutăți sănătoase și la îmbunătățirea sănătății hepatice. Exercițiile pot ajuta la reducerea acumulării de grăsime în ficat și la îmbunătățirea circulației sângelui.

Terapie cu plante medicinale

Anumite plante medicinale, cum ar fi păducelul, mătasea de porumb sau rodiola, au fost folosite în diferite culturi tradiționale pentru a sprijini sănătatea hepatică. Cu toate acestea, utilizarea plantelor medicinale trebuie discutată cu un fitoterapeut, deoarece pot apărea interacțiuni sau reacții adverse.

Gestionarea stresului

Stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sănătății hepatice. Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația controlată sau yoga, alături de alte activități care să confere o stare psihică bună, pot ajuta la reducerea stresului și contribuie la sănătatea generală a ficatului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Balneotherapy
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/balneotherapy
Cleveland Clinic - Non-Alcohol Related Fatty Liver Disease 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22437-non-alcoholic-fatty-liver-disease

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0