

Cura balneara, eficienta in tratarea afectiunilor hepatice
Cura balneara, eficienta in tratarea afectiunilor hepatice
Cura balneara, eficienta in tratarea afectiunilor hepatice
Apele sulfuroase sunt ape care contin sulf in cantitati apreciabile, indeosebi sub forma de hidrogen sulfurat, iar in cantitati mai mici, sub forma de sulfati de sodiu, calciu, potasiu, magneziu si nu numai.
Curele cu ape minerale sulfuroase, atat interne, cat si externe, sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea multor afectiuni. Apa sulfuroasa are proprietati analgezice, antiinflamatoare, antimicrobiene precum si curative. Aceasta apa patrunde in organism atat prin piele, fiind absorbita, cat si prin inhalarea vapoilor.
La noi in tara, apele sulfuroase au calitati curative deosebite. Una dintre cele mai importante surse de ape sulfuroase se gaseste in judetul Dambovita, mai exact, in statiunea Pucioasa. Pe valea Oltului, la Calimanesti, Caciulata si Cozia, apele sulfuroase, prin concentratia diferita in hidrogen sulfurat, fac adevarate minuni, atat in cura interna, cat si externa.
Renumite sunt si localitatile Baile Govora (judetul Valcea) si Harghita Bai, precum si Baile Barzava, Baile Boghis (din Judetul Salaj), Olanesti si cele de pe litoral, Venus si Mangalia. Si Baile Strunga din judetul Iasi, statiunea balneara Boboci din judetul Buzau ori statiunea balneara Vizantea de la Putna se pot lauda cu ape sulfuroase de calitate superioara, chiar daca au fost lasate in paragina in ultimii ani.
La Herculane, statiune amenajata si exploatata pentru prima data in urma cu 2000 de ani, pacientii beneficiaza, pe langa apele sulfuroase de o calitate deosebita, si de posibilitatea efectuarii de cure cu bai termale.
Apele sulfuroase stimuleaza procesele metabolice enzimatice ale parenchimului hepatic. In afara afectarii hepatice data de steatoza, apele sulfuroase au proprietatea de a ameliora si alte afectiuni, prin continutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe in organism prin piele, plamani si pe cale digestiva, eliminandu-se prin piele, intestin si rinichi. Aceste ape sunt indicate si in constipatii, colite, hepatite, diabet zaharat si intoxicatii cronice cu metale grele (mercur, plumb, zinc). Sunt utile in si tratarea bolilor ficatului (hepatomegalie, dispepsie), splenomegalie, boli ale aparatului digestiv, colici, ascita, dar si in anumite cazuri de febra cronica.
Apele sulfuroase au, de asemenea, si un efect stimulant asupra glandelor secretoare ale pielii. Baile cu ape termale sulfuroase vindeca afectiuni ale pielii precum psoriazis, pitiriazis, eczeme si acnee.
Contraindicatii cura balneara cu apa sulfuroasa
Cura cu apa sulfuroasa este benefica si recomandata in tratarea multor afectiuni, insa are si cateva contraindicatii. Persoanele anemice, aflate in stare de convalescenta, care suera de tuberculoza ori de insuficienta cardiaca sunt sfatuite sa nu urmeze o asemenea cura balneara intrucat pot aparea reactii adverse.
Sursa foto: Shutterstock