Reumatism: Ce este, Care sunt Simptomele & Tratament

1. Reumatismul – informații generale

  a. Ce este reumatismul

  b. Cauzele și factorii de risc ai reumatismului

  c. Simptomele reumatismului

  d. Tipuri de reumatism

  e. Metode de diagnosticare pentru reumatism

  f. Complicații ale reumatismului

2. Tratarea și ameliorarea simptomelor reumatismului

  a. Tratament medicamentos pentru reumatism

  b. Tratament naturist pentru reumatism

  c. Terapii alternative

3. Sfaturi pentru bolnavii de reumatism

  a. Tipuri de exerciții fizice pentru bolnavii de reumatism

  b. Stațiuni balneoclimaterice din România pentru tratarea reumatismului

  c. Stil de viață sănătos pentru bolnavii de reumatism

 

Reumatismul – informații generale

Reumatismul sau bolile reumatice reprezintă un termen-umbrelă folosit pentru a descrie afecțiunile care provoacă durere cronică, adesea durere intermitentă, care afectează articulațiile și/sau țesuturile conjunctive. Termenul de "reumatism", deși este folosit deseori în vorbirea curentă, nu este atribuit unei afecțiuni specifice, ci el acoperă cel puțin 200 de boli diferite.

Unul din 4 adulți suferă de o astfel de boală, conform Centrului Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății (NCCDPHP) al CDC. De fapt, este principala cauză a dizabilității de muncă, opt milioane de adulți în vârstă raportând că capacitatea lor de a lucra este limitată din cauza afecțiunii de care suferă. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce este reumatismul

Bolile reumatice (sintagma sinonimă cu reumatismul) sunt cele care îți afectează tendoanele articulațiilor, ligamentele, oasele și mușchii. Printre afecțiunile reumatice există multe tipuri de artrită, un termen folosit pentru bolile care îți afectează articulațiile. Uneori, acestea sunt numite afecțiuni musculo-scheletale.

Reumatismul inflamator este un alt termen generic folosit pentru a "acoperi" zeci de afecțiuni. Acestea sunt, de obicei, denumite și boli reumatice (numite mai rar și reumatismale). Ele sunt afecțiunile care au legătură cu articulațiile inflamate, cu mușchii inflamați și cu țesuturile inflamate care îți conectează sau îți susțin organele și alte parti interne ale corpului.

 

Cauzele și factorii de risc ai reumatismului

Multe boli reumatice sunt, de fapt, afecțiuni autoimune. Acestea sunt bolile care se dezvolta când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corp, în loc să atace microbii, bacteriile și virusurile. Alte boli reumatice sunt cauzate de cristalele solide de acid uric, cum se întâmplă în cazul gutei.

Ideea pe care trebuie să o reținem este că multe dintre aceste afecțiuni reumatice au loc când sistemul tău imunitar nu mai funcționează așa cum ar trebui și atacă propriile țesuturi. Medicii nu sunt siguri ce anume cauzează aceasta "disfuncționalitate" a sistemului imunitar. Uneori, problema este în genele fiecăruia dintre noi (factorii genetici).

Alteori, bolile reumatice sunt un rezultat al unui lucru care există în mediul înconjurător, precum: fumatul, poluarea sau orice alt lucru care provoacă o infecție. Și sexul (genul) joacă un rol, mai ales că bolile reumatice par să afecteze mai mult femeile, în comparație cu bărbații.

Putem spune că pe lista de cauze se află:
• Factorii genetici,
• Infecțiile,
• Obezitatea (implicit excesul ponderal),
• Expunerea la frig și umezeală,
• Dereglări ale sistemului imunitar.

Experții cred că bolile reumatice sunt cauzate de o combinație între factorii genetici și factorii din mediul înconjurător. În general, faptul că o persoană are anumite variante ale unei gene în ADN înseamnă că îi crește probabilitatea de a suferi de boli reumatice, iar factorii din mediul în care trăiește îi pot declanșa debutul unei boli reumatice.

Factorii de risc

Diverși factori te supun unui risc mai mare de a dezvolta una sau mai multe afecțiuni reumatice. De exemplu:
• Osteoartrita (artroza) este mai des întâlnită la adulții vârstnici, în comparație cu adulții tineri;
• Femeile sunt de departe mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă, sclerodermie, fibromialgie și lupus; 
Guta și spondilartropatiile sunt mult mai comune în cazul bărbaților;
• Lupusul afectează deseori persoanele afro-americane și persoanele hispanice;
• Obezitatea și fumatul îți cresc riscul în privința unui număr mare de boli reumatice;
• Factorii legați de alimentație îți pot crește sau reduce riscul de a avea anumite boli reumatice - guta este asociată cu dietele cu un conținut bogat de purine, care se găsesc în diverse tipuri de carne.

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), anumiți factori îți pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni reumatice: fumatul, o greutatea excesivă,  factorii genetici,  anumite profesii, care duc la traumatisme, lovituri și la uzura articulațiilor, vârsta înaintată.

Afecțiunile reumatismale afectează persoanele de toate vârstele și de ambele sexe, deși femeile sunt mai frecvent afectate de aceste boli, în comparație cu bărbații.

Simptomele reumatismului

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), există simptome diferite ale bolilor reumatice. Ai putea suspecta că suferi de o boală reumatică dacă prezinți semnele și simptomele care includ următoarele:

• durere articulară persistentă,
• sensibilitate
• inflamație indicată de articulațiile umflate, de rigiditatea articulațiilor, de roșeață lor și/sau de faptul că articulațiile sunt calde la atingere;
• deformarea articulațiilor;
• pierderea gamei de mișcări sau a flexibilității într-o articulație;
• oboseală extremă, pierderea energiei, slăbiciune sau faptul că te simți rău pe zi ce trece.

Bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:
• oboseală,
• inflamația ochiului sau infecții oculare,
• erupții, eczeme, inflamații dureroase pe piele,
• durere în zona gâtului, coloanei vertebrale sau spatelui,
• dificultatea de a respira adânc,
• dureri musculare.

Tipuri de reumatism

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), reumatismul nu este o singura boală. Bolile reumatice înglobează mai mult de 200 de afecțiuni diferite, care pot fi tipuri variate de artrită, până la osteoporoză și chiar boli sistemice sau tulburări ale țesutului conjunctiv. Astfel, există:

Reumatismul infecțios

Bolile reumatismale sunt cauzate de prezența unui microb sau microorganism în articulație - de exemplu, artrita tuberculoasă.

Reumatismul inflamator

Acesta este întâlnit, de regulă, în cadrul unor boli sistemice, precum poliartrita reumatoida, guta, vasculita, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren, etc. Așadar, bolile autoimune intră în această categorie.

Reumatismul degenerativ

Boala este provocată fie de degenerarea și uzura unei articulații (artroza prezentă la unele membre), fie apare din cauze mecanice, fie dintr-o combinație ce include acești factori. Un alt exemplu, pe lângă artroză, este hemocromatoză.

Reumatism microcristalin

Bolile reumatice sunt cauzate, în acest caz, de prezența cristalelor de acid uric în articulații sau în tendoane. Un bun exemplu este guta.

Reumatismul părților moi (mușchi, tendoane)

Există boli reumatice care afectează și părțile moi, anumite organe sau țesuturi din corp. Cele mai bune exemple sunt tendinita, bursita, dar și fibromialgia, polimialgia etc. Bolile musculo-scheletale, potrivit definiției, sunt acele boli care pot să îți afecteze mușchii, oasele și articulațiile. Ele includ, printre altele: tendinita, sindromul de tunel carpian, osteoartrita (un alt nume pentru artroză), poliartrita reumatoidă, fibromialgia, fracturile osoase.

Metode de diagnosticare pentru reumatism

În unele cazuri, simptomele bolilor reumatice (afecțiunilor musculo-scheletale) intervin în activitățile de zi cu zi, afectând activități precum mersul sau scrisul la tastatură. Poți avea, în timp, mișcări articulare limitate sau îți va fi din ce în ce mai dificil să îndeplinești lucruri care păreau de rutina. Planul tău de tratament va varia, în funcție de cauza simptomelor tale, așa că este important să ai un diagnostic corect al bolii reumatice de care suferi.

Examen fizic

Dacă te confrunți cu simptomele unei afecțiuni reumatice, fă-ți o programare la medicul tău sau la un medic reumatolog. Pentru a-ți diagnostica boala, medicul va efectua un examen fizic. Specialistul va verifica dacă există: durere, roșeață, umflarea zonei, slăbiciune musculară, atrofie musculară. Totodată, medicul îți va testa și reflexele, mai ales că dacă ai reflexe slabe sau neobișnuite, acestea pot indica faptul că nervii tăi sunt deteriorați.

Analize de sânge

Pe lângă testele imagistice și examenul fizic, medicul poate ordona efectuarea unor teste de sânge, pentru a verifica dacă în sângele pacientului există anumiți markeri care indică bolile reumatice, cum este cazul poliartritei reumatoide.

Teste imagistice

Pe lângă celelalte metode de diagnostic, medicul tău poate ordona efectuarea unor teste imagistice, cum ar fi radiografiile sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Aceste teste îl pot ajuta pe medicul specialist să îți examineze oasele și țesuturile moi.

Complicații ale reumatismului

Bolile reumatice reprezintă un spectru larg de afecțiuni sistemice, manifestate prin implicarea mai multor sisteme din corp și mediate de imunitatea pacientului și de inflamație. Netratate, bolile reumatice pot avea multe complicații, începând de la:

* Complicații neurologice, care pot să apară în orice moment al procesului bolii și care sunt dificil de diagnosticat;
* Osteoporoza - aceasta este o problemă majoră de sănătate în cazul pacienților cu boli reumatice, atât din cauza efectelor ambelor boli, cât și din cauza tratamentelor lor.

Recomandările Experților DOC


* Sindrom Sjorgen - complicațiile în această boală sunt ochii uscați, iritați și inflamați.
* Probleme cardiace și pulmonare: statisticile arată că 1 din 10 persoane cu poliartrită reumatoidă va dezvolta complicații grave la plămâni în decursul anilor de boală, din cauza deteriorării țesuturilor pulmonare.

Medicii reumatologi au descoperit că inflamația cronică asociată cu multe boli reumatice poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. De exemplu, pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt de două ori mai predispuși să dezvolte boli cardiace, în comparație cu o persoana sănătoasă.

Tratarea și ameliorarea simptomelor reumatismului

Nu există un singur tratament sau un singur medicament care să fie optim pentru a fi folosit de toți pacienții cu boli reumatice. Există opțiuni de tratament care ajută la calmarea durerii și care țin sub control simptomele artritei.

Medicația este tratamentul clasic pentru artrită, de exemplu, însă în unele boli reumatice există și tratament injectabil (se injectează anumite substanțe în articulații sau în țesuturile moi), există tratamente naturiste (acupunctura, chiropractica, etc.), terapii alternative și opțiuni chirurgicale. Răspunsul pacienților la tratamentele pentru bolile reumatice variază de la o persoană la alta.

Tratament medicamentos pentru reumatism

Managementul și calmarea durerii reprezintă obiectivul principal al tratamentului tuturor formelor de boli reumatice, fie că sunt boli inflamatorii sau nu. Durerea poate fi ținută sub control în mai multe moduri: fie prin folosirea analgezicelor tradiționale, fie prin folosirea calmantelor care în același timp reduc și inflamația.

În funcție de simptome și de severitatea bolii, medicul poate prescrie:
• tratament medicamentos intern (antiinflamatoare, analgezice, medicamente modificatoare de boală etc),
• tratament medicamentos extern (creme, geluri).

Medicul poate prescrie analgezice (precum acestea), care pot să calmeze durerea, dar care nu au niciun efect asupra proceselor legate de inflamație.

Un alt grup de medicamente pe care medicul le poate prescrie include medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), printre care se numără acestea

Un alt obiectiv major al terapiei este să se reducă și să se prevină inflamația în zona articulațiilor. Acest obiectiv poate fi atins folosindu-se medicamente din clasa corticosteroizilor.  Acești agenți reduc inflamația și, în timp, ar putea preveni chiar și progresia deteriorării articulațiilor.

Multe boli reumatice inflamatorii sunt tratate cu așa-numitele medicamente antireumatice modificatoare de boală, care au un impact mai profund, în comparație cu medicamentele care doar pot să reducă simptomele bolii.

În plus, există și noi terapii biologice în rândul metodelor de tratament, pe care medicul tău ți le poate recomanda dacă suferi de o boală reumatică sau musculo-scheletală.

Tratament naturist pentru reumatism

Există câteva remedii din plante și remedii pe care le poți prepara chiar tu acasă, despre care s-a sugerat că ar putea calma simptomele reumatismului și că ar putea trata afecțiunile reumatice. Înainte de toate, cere sfatul medicului reumatolog și respectă recomandările lui.

Dieta recomandată pentru reumatici

Deși dieta poate să nu aibă întotdeauna un impact direct asupra dezvoltării reumatismului, în unele cazuri, ea poate fi un factor care contribuie la aceste boli. Este important să faci unele modificări în dieta ta, pentru a facilita vindecarea și pentru a reduce frecvența și severitatea simptomelor.

E bine să mănânci mai mult pește gras. Dovezile din cadrul studiilor clinice în ceea ce privește efectele uleiului de pește sunt încurajatoare, iar beneficiile acestea derivă din faptul că peștele conține mari cantități de acizi grași Omega-3. Acești acizi grași sunt nutrienți esențiali pentru multe funcții din corp, dar totodată sunt agenți antiinflamatori.

Studiile indică în mod clar că grupurile de persoane care consuma mari cantități de alimente bogate în Omega-3 au o incidență mai mică a bolilor inflamatorii. Uleiul de pește e cea mai bună sursă. Dacă vrei să îți schimbi dieta, nu uita că cele mai bune surse alimentare de acizi grași Omega-3 sunt somonul, tonul și macroul. Uleiurile (inclusiv uleiul de pește) precum cel de nuca și cel de măsline ar trebui să facă parte în mod regulat din dieta ta.

Aceste uleiuri, împreună cu peștele gras care se recomandă celor cu reumatism, sunt bogate în acizi grași Omega-3, care sunt benefici pentru corp și, totodată, care ajută la reducerea simptomelor reumatismului.

Evită cofeina, alcoolul, zahărul alb, făina rafinată, alimentele sărate și pe cele picante. Orice fel de alimente care au un conținut acid pot agrava și pot înrăutăți simptomele bolilor reumatice. Uleiul de soia și cel de porumb cresc inflamația din articulațiile tale, așa că trebuie să le eviți. Grâul și porumbul cresc, de asemenea, inflamația, așa că ar trebui să eviți orice tip de produse făcute din ingrediente ce au la baza boabele de grâu și de porumb.

Suplimente alimentare pentru reumatici

Se recomandă uleiul din ficat de cod: o linguriță pusă în sucul de portocale, care se bea înainte de culcare. Nu uita de acizii grași Omega-3 (care se găsesc în peștele gras cum ar fi tonul, somonul și sardinele), care pot reduce durerile articulare și rigiditatea articulară (redoarea matinală) în cazul pacienților cu reumatism. Găsești suplimente cu Omega-3 în farmacii și în comerț. Cere sfatul medicului tău specialist.

Fitoterapia

• Sucul de cartofi: una sau două lingurițe înainte de mese.
• Oțetul de mere și mierea: două lingurițe, în apa călduță, băute după ce le-ai amestecat.
• Sucul de morcovi și zeamă de lămâie: porții egale, într-o lingură mare. 
• Gelul de aloe vera - utilizat în tratamentul extern, indicat în durerile reumatismale; le diminuează.
• Anumite substanțe din brândușă de toamnă, în doze mici, au acțiune antiinflamatoare și analgezică; aceste substanțe au fost utilizate în reumatism, însă înainte de a încerca remedii din aceasta planta, cere sfatul medicului.
• Gheara pisicii (sau gheara mâței) e utilă în tratamentul bolilor reumatismale; are acțiune antiinflamatoare în bolile reumatice, pentru că planta conține substanțe benefice, de natura sterolică.
• Extractul de frunze de iederă - produsele care conțin acest extract au acțiune sedativă, sunt indicate în mialgiile și durerile reumatice.
• Lemnul-dulce e un alt aliat care există în medicina naturistă, el funcționează ca antiinflamator în reumatism.
• Făină de muștar negru se poate folosi sub formă de comprese care se aplică pe zonele cu dureri, în reumatism.
• Mugurii de plop negru sunt recomandați în special în afecțiunile reumatice; ei pot fi folosiți sub formă de infuzie sau decoct (1 lingură de muguri la 1 cană cu apă clocotită).
• Sânzienele galbene au acțiune sedativă. Remediile din plante (sub formă de infuzie) se recomandă, printre altele, și în reumatism.
• Turița-mare are acțiune antiinflamatoare. Remediile din planta se recomandă și în afecțiunile reumatice și pot fi sub formă de infuzie: trei linguri de turiță-mare la 1 litru de apă clocotită.

Terapii alternative

Dacă te confrunți cu dureri articulare sau dureri musculare, precum și cu alte simptome neplăcute ale bolilor reumatice, cere sfatul medicului reumatolog în ceea ce privește terapiile alternative pe care le poți încerca. El îți va recomanda, în funcție de afecțiunea reumatică de care suferi, cele mai bune terapii alternative, potrivite pentru tine, cum ar fi:
• Termoterapia - să nu uităm că o baie caldă sau un duș fierbinte pot să ofere alinare în ceea ce privește durerile articulare.
• Crioterapia - studiile arată că nivelul durerii (după aplicarea acestei terapii care are la baza temperaturile scăzute) s-a redus semnificativ. Pacienții cu boli reumatice (fibromialgie, artrita reumatoidă, durere lombară cronică, spondilita anchilozantă, osteoartrita) spun că reducerea durerii durează aproximativ 90 de minute.
• Electroterapie - experții spun că electroterapia a fost folosită ca tratament pentru durere, gută și boli reumatice încă din urmă cu zeci de ani, până în prezent.
• Balneoterapia - Aplicațiile balneoterapeutice pentru a trata bolile reumatice au o tradiție foarte lungă și sunt bazate pe principii științifice binecunoscute. Tratamentul pentru majoritatea bolilor reumatice include, cel mai adesea, balneoterapia.
• Fizioterapia - un fizioterapeut specializat în reumatologie este cel care lucrează îndeosebi cu pacienții care suferă de următoarele afecțiuni: fibromialgie, lupus, poliartrită reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, artrita idiopatică juvenilă. Un bun fizioterapeut poate reduce impactul acestor boli asupra vieții pacienților.

Sfaturi pentru bolnavii de reumatism

Dacă ai fost recent diagnosticat cu artrita sau cu una dintre celelalte boli reumatice, nu ești singur! Milioane de oameni din întreaga lume, de toate vârstele și de ambele sexele suferă de afecțiuni reumatismale. Multe boli reumatice sunt cronice, așa că este puțin probabil să dispară. Chiar dacă nu există un leac pentru reumatism, managementul eficient este disponibil pentru multe dintre bolile reumatice, așa că poți tine afecțiunea sub control și poți duce o viață normală, an după an.

Tipuri de exerciții fizice pentru bolnavii de reumatism

Activitatea fizică regulată, care te ajută să-ți menții o greutate normală, care îți face mușchii mai puternici și articulațiile mai flexibile, poate fi de foarte mare ajutor în managementul bolilor reumatice. În plus, mișcarea te ajuta să îți sporești gama de mișcări ale articulațiilor, îți îmbunătățește rezistența, reduce spasmele musculare și crește circulația sângelui în mușchi și articulații, ceea ce încurajează procesul de vindecare.

Când sunt echilibrate cu perioade de repaus, exercițiile te pot ajuta să reduci durerea și redoarea articulațiilor și pot reduce stresul. Discută cu medicul tău reumatolog înainte de a începe un program de exerciții fizice. Un fizioterapeut te poate ghida în acest sens și îți poate crea un program sigur de exerciții fizice.

Cele mai bune exerciții sunt cele care nu îți sporesc simptomele și care nu îți provoacă durere. Exerciții bune pe care le poți face și tu, treptat, includ mersul alert, mersul pe bicicletă, tai chi, înotul și exercițiile aerobice în apă.

Nu uita că exercițiile pe care le faci în apă te pot ajuta, pentru că preiau din presiunea pe care gravitația o exercită asupra articulațiilor tale, iar în același timp te ajuta să îți relaxezi mușchii încordați, care te dor.

Evită să faci exerciții dacă articulațiile tale sunt sensibile, traumatizate sau sever inflamate din cauza bolii reumatice de care suferi.

Stațiuni balneoclimaterice din România pentru tratarea reumatismului

România este o țară bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer cu calități curative unde turiștii de toate vârstele pot veni pentru tratament. În cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă, în afara puseului de activitate al bolii, cele mai indicate stațiuni din România, unde pacienții pot urma tratament balnear, sunt: Băile Herculane, Geoagiu, Moneasa, Sovata, Slănic Prahova, Olănești, Călimănești, și în stațiunile cu ape sărate slab concentrate și nămol. Băile Felix sunt recomandate pacienților cu poliartrită reumatoidă care au avut intervenții chirurgicale ortopedice. În cazul pacienților cu poliartrită și psoriazis, se recomandă stațiunile de pe litoral (în lunile de vară).

Campanie DOC-Time RMN

Stil de viață sănătos pentru bolnavii de reumatism

Persoanele diagnosticate cu boli reumatice trebuie să aibă, pe lângă o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în alimente care reduc inflamația din corp, și un stil de viață sănătos, care să includă mișcare și exerciții fizice care nu solicită articulațiile afectate.

Ce recomandări au specialiștii pentru bolnavii de reumatism:

• Renunțarea la fumat - fumatul reduce eficacitatea anumitor medicamente folosite în tratarea bolilor reumatice, cum ar fi poliartrita reumatoidă. În plus, pentru oamenii care au un risc mare de poliartrită reumatoidă, fumatul poate cauza simptome mai severe.
• Reducerea cantităților de alcool și cafea - Evită consumul de cofeina și de alcool, pentru că acestea pot înrăutăți simptomele bolilor reumatice.
• Activități fizice moderate - Cele mai bune activități sunt cele care nu îți agravează simptomele și care nu îți provoacă durere în timp ce le faci. Câteva activități pe care le poți face și tu, cu moderație, sunt: mersul alert (plimbările prin parc), mersul pe bicicletă, înotul.
• Diminuarea stresului - Învață cum să ții stresul sub control, pentru că stresul poate exacerba simptomele bolilor reumatice. Încearcă orice tehnică de relaxare și de management al stresului care simți că te ajută: fie respirația profundă, fie meditația.
• Odihna este importantă, la fel și somnul. Somnul nu e un lux. El e esențial pentru starea ta fizică, dar mai ales pentru sănătatea ta mintală. Dacă ai tulburări de somn și îți este greu să adormi, discută cu medicul tău despre modalitățile care te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor.
• Evitarea condițiilor climaterice extreme - Dacă suferi de boli reumatice, e important să eviți perioadele cu condiții meteorologice extreme, nu sta în frig, însă nu sta nici în căldură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion (NCCDPHP)- Arthritis
https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/arthritis.htm
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Arthritis and Rheumatic Diseases
https://www.rheumatology.org/
Johns Hopkins Medicine - About Arthritis and Other Rheumatic Diseases
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/about-arthritis-and-other-rheumatic-diseases

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0