De câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și inspirația. Oamenii de știință au făcut o serie de studii pentru a afla care este durata ideală a unui concediu și când e mai bine să luăm vacanță.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa unei vacanțe are efect negativ atât asupra randamentului, cât și asupra sănătății. Un studiu publicat în Jurnalul de Medicină Psihosomatică din SUA, întins pe o perioadă de nouă ani, a scos la iveală faptul că persoanele care nu își iau nicio vacanță pe an au un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Când ne luăm vacanță, câte zile ar trebui să dureze aceasta?

Mulți dintre noi avem tendința de a ne lua mai multe vacanțe scurte de-a lungul unui an, fie din motive financiare, fie, pur și simplu, din cauza lipsei de timp. Un alt studiu, de data aceasta finlandez, a ajuns la concluzia că vacanțele scurte nu sunt tocmai recomandate.
În cadrul acestui studiu, s-a observat că starea de bine a participanților s-a instalat pe măsură ce zilele de vacanță treceau. Concret, abia după a opta zi de vacanță oamenii au reușit să se deconecteze complet de ceea ce făceau la serviciu sau de alte griji pe care le aveau, bucurându-se din plin de concediu.

Ca să nu consumi foarte multe zile de concediu deodată, încearcă, pe cât posibil, să cuprinzi și weekend-urile în vacanță, dacă la serviciul tău le ai libere de obicei. Concret, îți poți lua concediu ziua de vineri și toată săptămâna viitoare: deci, cu numai 6 zile de concediu de la serviciu, te bucuri de 10 zile de vacanță. 

Iar dacă pleci de acasă pe timpul vacanței, în țară sau în străinătate, poți să pleci de vineri dimineață și să revii sâmbăta cealaltă după-amiază sau seara, lăsându-ți duminica liberă pentru a te pregăti pentru serviciu.

Frecvența vacanțelor este, însă, la fel de importantă precum durata acestora. Este de preferat ca zilele de concediu să fie împărțite în așa fel încât o persoană să-și poată lua 2-3 vacanțe pe an. După cum au arătat unele cercetări, planificarea unei vacanțe și așteptarea acesteia sunt acțiuni care ne fac mai fericiți. Atunci când plecăm într-o singură vacanță pe an, chiar dacă este mai lungă, avem tendința să ne pierdem răbdarea și totodată entuziamul, cu gândul la timpul lung care trebuie să treacă până când plecăm efectiv în vacanță. 

De altfel, nici nu trebuie neapărat să plecăm undeva: vacanța poate fi făcută și acasă, atâta vreme cât nu ne ocupăm de serviciu în timpul ei, ci de hobby-urile noastre sau de alte lucruri pe care doream să le realizăm în timpul liber. La fel, o vacanță petrecută în casa părinților sau a bunicilor poate fi cât se poate de reușită.

Cum să te bucuri cât mai mult de vacanță?

În afară de durată și frecvență, și calitatea vacanței este foarte importantă. Vacanțele ar trebui să fie relaxante și, pentru a te asigura că așa vor fi, e bine să te gândești la câteva aspecte:

Nu mai lucra pentru serviciu

Nu vei reuși niciodată să te relaxezi complet în vacanță dacă îți tot verifici e-mailurile și răspunzi la telefonul de serviciu. E bine ca la fiecare loc de muncă să existe niște reguli pentru perioada concediilor, astfel încât fiecare angajat să se poată bucura de câteva zile de vacanță fără să fie conectat la ce se întâmplă la muncă.

Planifică înțelept

Avem tendința să încărcăm programul în fiecare zi de vacanță, pentru a vedea cât mai multe locuri sau, dacă rămânem acasă, pentru a bifa cât mai multe activități. Asigură-te că lași în program și câteva zile sau măcar părți din zile neplanificate, în care să poți face orice simți nevoia în momentul respectiv, chiar dacă asta înseamnă să stai jumătate de zi cu o carte în mână sub o umbrelă pe plajă.

Programează-ți în mod înțelept întoarcerea din vacanță

Pentru a sta cât mai mult în vacanță, avem tendința de a ne programa întoarcerea acasă în ultima seară de concediu. Nu este deloc înțelept să procedăm așa, pentru că riscul de a fi copleșiți în prima zi de muncă este foarte mare. Oboseala acumulată pe drumul de întoarcere, agitația specifică despachetării bagajelor, precum și trezitul de dimineață în ziua următoare pentru a pleca la serviciu vor estompa efectele benefice ale vacanței. Cum spuneam mai sus, dacă pleci undeva în vacanță, întoarce-te acasă sâmbăta, pentru a avea duminica liberă să te pregătești în ritmul tău pentru revenirea la muncă.

Ce beneficii are o vacanță ca la carte?

Când decizi să pleci în vacanță, indiferent de durata ei, este important să înveți să îți pui nevoile tale mai presus de orice. O pauză binemeritată de la birou este benefică atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru sănătatea corpului, așa că la întoarcerea din vacanță, vei fi mai productiv și mai eficient la locul de muncă. În plus, vacanța îți dă ocazia să petreci câteva zile liniștite cu familia sau prietenii.

Un concediu contribuie la reducerea stresului

Studiile arată că atunci când ne luăm vacanță, stresul de zi cu zi se diminuează,  pentru că ne îndepărtează de activitățile și de mediul pe care îl asociem în mod constant cu stresul și cu anxietatea. În vacanță constați că se reduc sau dispar durerile de cap, cele de spate și bătăile neregulate ale inimii cauzate de anxietate. După o vacanță relaxantă, poți să rămâi cu o stare bună chiar și 5 săptămâni mai târziu.

O vacanță ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare

Numeroase studii au subliniat, de-a lungul timpului, beneficiile pentru sănătatea sistemului cardiovascular pe care le are vacanța. Într-un studiu, bărbații cu risc de boală cardiovasculară, care nu și-au luat vacanță pe o perioadă de 5 ani consecutiv, au avut un risc cu 30% mai mare de a suferi un infarct miocardic, în comparație cu bărbații care și-au acordat cel puțin o săptămână de vacanță în fiecare an.

Vacanța îți îmbunătățește productivitatea

Există unele companii care efectuează studii interne cu privire la productivitatea angajaților. De exemplu, o astfel de companie a descoperit că pentru fiecare 10 ore în plus de vacanță pe care și le-au luat angajații, ratingul de performanță de la sfârșitul anului al acelor oameni s-a îmbunătățit cu 8%. Mai mult, angajații care își luau zile de vacanță atunci când aveau nevoie aveau o probabilitate mai mică de a părăsi firma.

Concediul te ajută să dormi mai bine

Vacanța te poate ajuta să întrerupi unele obiceiuri nocive care perturbă somnul, cum ar fi lucratul până noaptea târziu sau cinele prea bogate înainte de culcare. În vacanță, tindem să fim mai activi fizic, astfel încât seara suntem mai obosiți fizic, nu mental, și să adormim mai devreme, iar dimineața, de asemenea, să ne trezim devreme, dar odihniți.

Unul dintre motivele de a ne trezi mai devreme poate fi si micul dejun. chiar daca acasa nu avem acest obicei. De asemenea, in vacanta putem profita de beneficiile unui mic dejun variat si sanatos, impreuna cu cei dragi, obicei pe care sa il instutituim si la intoarcere.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HuffPost - 8 Days Is The Perfect Vacation Length, Study Says
https://www.huffingtonpost.ca/2017/09/15/8-days-is-the-perfect-vacation-length-study-says_a_23211082/
AllinaHealth - Importance of taking a vacation 
https://www.allinahealth.org/healthysetgo/thrive/importance-of-taking-vacation

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0