Destinatii de vacanta in care poti admira aurora boreala

Vrei o vacanță diferită? Alege o destinație din care poți admira faimoasa auroră boreală și în mod cert va intra în topul personal al vacanțelor preferate.

Fiecare dintre noi are o destinație preferată de vacanță, un loc care ne-a rămas în minte și în suflet după ce l-am vizitat și la care am revenit, poate, de mai multe ori. Dacă ai impresia că o vacanță nu te mai poate surprinde, amintește-ți că minunile lumii sunt multe și sigur nu le-ai văzut chiar pe toate.

Așadar, dacă îți dorești o vacanță deosebită, mergi într-o zonă a lumii de unde se vede aurora boreală, fenomen cunoscut și sub denumirea de „luminile nordului”. Aurora este fenomenul optic care determină apariția unei străluciri aparte pe cer și se petrece numai în regiunile din apropierea zonelor polare (aurora boreală apare în emisfera nordică, în timp ce aurora astrală apare în cea sudică).

Fenomenul a fost numit după zeița romană a zorilor, Aurora, și zeul grec al vântului de nord, Boreas. În Finlanda, aurora boreală se numește „revontulet”, care se traduce prin „focurile vulpii”. Potrivit unui basm popular finlandez, luminile sunt produse de o vulpe magică; aceasta mătură zăpada cu coada și trimite scântei în sus.

Științific vorbind, apariția aurorei boreale este un fenomen atmosferic destul de violent. Particule de la soare se lovesc în atmosfera superioară a Pământului cu viteze de până la 72 milioane km/h, dar câmpul magnetic al planetei noastre ne protejează de atac. Pe măsură ce câmpul magnetic al Pământului redirecționează particulele către Polul Nord, procesul se transformă într-un fenomen atmosferic spectaculos, care uimește și fascinează deopotrivă oamenii de știință și persoanele cărora le place să observe cerul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mai precis, particulele încărcate emise de soare în timpul unei erupții solare pătrund în scutul magnetic al pământului și se ciocnesc cu atomii și moleculele din atmosfera noastră. Aceste ciocniri au ca rezultat nenumărate mici explozii de lumină, numite fotoni, care alcătuiesc aurora. Ciocnirile cu oxigenul produc aurore roșii și verzi, în timp ce azotul produce culorile roz și violet. Această reacție înconjoară regiunile polare ale Pământului și are loc la o altitudine de 65-650 km într-o zonă numită „Ovalul Auroral”.

Unde se vede aurora boreală?

Fenomenul apare cel mai frecvent între 60°-75° latitudine nordică, dar în timpul furtunilor geomagnetice mari, ovalul auroral se extinde și poate atinge paralela de 30° latitudine nordică. Cel mai bun moment pentru a vizualiza aurora boreală este între miezul nopții și ora 2.00 a.m., deși se poate vedea uneori și la 8.00 seara sau la 8.00 dimineața.

Dacă îți dorești să fii martorul unui asemenea fenomen deosebit și ai visat de când te știi să îl vezi de aproape, ia în calcul programarea unei vacanțe în destinația potrivită, precum și în perioada potrivită a anului. Iată câteva destinații de vacanță ideale pentru descoperirea aurorei boreale:

Saariselka, Finlanda

În lunile de vară, iunie și iulie, este prea strălucitor pentru a vedea aurora în nordul îndepărtat. Sezonul aurorei boreale începe în Saariselka la finalul lunii august și se încheie la sfârșit de aprilie. Așadar, îți poți stabili o vacanță în această perioadă și te vei putea bucura de peisaje care par desprinse dintr-o altă lume. Mai mult decât atât, această stațiune este renumită pentru complexul care pune la dispoziția turiștilor unități de cazare sub formă de iglu-uri construite numai din geamuri, care oferă o priveliște de neegalat. Dacă mergi în perioada sărbătorilor, poți vizita casa lui Moș Crăciun, însă te poți bucura și de plimbări cu sania trasă de reni.

Nellim, Finlanda

Un alt loc unde se vede aurora boreală este Nellim. Acesta este un sat finlandez amplasat pe malul lacului Inari, în apropierea graniței cu Rusia. Aici nu există foarte multe unități de cazare, ceea ce înseamnă că vei avea ocazia să cunoști mai bine cultura finlandezilor care locuiesc aici. Dacă îți dorești o escapadă departe de lume, Nellim e destinația în care merită să vezi aurora boreală.

Akureyri, Islanda

Islanda este renumită pentru posibilitatea pe care o oferă turiștilor de a se bucura de aurora boreală. Pentru o experiență deosebită, poți merge în vacanță în Akureyri, al doilea cel mai populat oraș al Islandei, care nu numai că permite descoperirea aurorei boreale, însă totodată are și o mulțime de alte atracții turistice care îți vor face vacanța memorabilă. Și aici sezonul aurorei boreale începe în august și se încheie în aprilie, odată cu venirea primăverii.

Tromso, Norvegia

Amplasat în zona de nord a Norvegiei, Tromso este o destinație populară pentru cei care își doresc să observe aurora boreală. Tromso se află la numai 350 de kilometri de cercul polar arctic și permite admirarea aurorei începând din septembrie și până în martie. Dacă alegi să îți petreci vacanța aici, te poți bucura de asemenea de activități precum pescuitul, plimbările cu caiacul sau plimbările cu sania trasă de cai.

Kiruna, Suedia

Pe timp de iarnă, poți alege ca destinație de vacanță și orașul Kiruna, din Suedia, renumit pentru aurora boreală, dar și pentru hotelul de gheață care se află la doar 17 km distanță ori pentru cursele cu sănii trase de câini. În ultimul weekend din luna ianuarie, aici se desfășoară Festivalul Anual al Zăpezii, care încântă localnicii și turiștii deopotrivă cu concursuri de sculptat în gheață, curse cu sania trasă de reni și nu numai.

Nordul este friguros, deci îmbracă-te bine

Indiferent de destinația de vacanță aleasă pentru admirarea aurorei boreale, e important să ții cont de temperaturile foarte joase la care te vei expune iarna în timpul vacanței. Frigul poate declanșa o serie de afecțiuni, la fel cum poate să și accentueze probleme de sănătate deja existente.

Contrar credinței populare, nu trebuie să fie frig pentru a vedea aurora, doar întuneric și senin, însă cerul senin înseamnă de obicei că este frig, de unde asocierea dintre aurore și nopțile reci. Pune-ți în bagaj atât haine foarte groase, dar și haine subțiri, pe care să le iei pe sub cele groase (îmbrăcatul în straturi este cel mai eficient atunci când vine vorba despre izolarea termică). Nu uită de mănuși, fes, fular, dar nici de încălțările impermeabile și îmblănite, care îți vor proteja picioarele de frig și zăpadă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NASA - What Is an Aurora?
https://spaceplace.nasa.gov/aurora/en/
Aurora Hunter - Aurora Prediction and Northern Lights Forecast
https://www.aurorahunter.com/northern-lights-forecast.html
Best served Scandinavia - What are the best places to see the Northern Lights?
https://www.best-served.co.uk/blog/where-to-see-the-northern-lights-2015-2016


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0