Sfaturi pentru o vacanță în siguranță într-o țară exotică

Dacă urmează să pleci câteva zile sau săptămâni într-o țară exotică pentru a-ți petrece acolo concediul, este important să îți iei măsuri din timp, pentru a avea un sejur cât mai sigur și lipsit de neplăceri. Iată în cele ce urmează câteva sfaturi pentru o vacanță în siguranță.

Vaccinează-te din timp

Vaccinurile te protejează, mai ales atunci când călătorești pe alte continente, de unele boli grave. În funcție de zona în care vei călători, este posibil să intri în contact cu boli care sunt rare în țara noastră, cum ar fi febra galbenă sau malaria. Vaccinarea te ajută să fii în siguranță și să rămâi sănătos în timpul vacanței în țara exotică pe care ai ales-o ca destinație.

Potrivit experților, este important să te vaccinezi cu cel puțin 4-6 săptămâni înainte de a ieși din țară. În acest fel, vaccinul pe care l-ai făcut va avea timp să înceapă să funcționeze și să te imunizezi, astfel încât să fii protejat în timpul vacanței. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe lista de vaccinuri pe care ar trebui să le faci înainte de a călători într-o altă țară se află următoarele: cel pentru febra galbenă (dacă mergi în țări cu risc mare), cel pentru poliomielită, cel pentru anumite tipuri de encefalită și pentru anumite tipuri de hepatită (A și E), vaccinul pentru rabie și pe cel pentru febra tifoidă. Având în vedere pandemia de COVID-19 și răspândirea diferitelor tulpini ale SARS-CoV-2, cum ar fi varianta de îngrijorare Delta, vaccinarea împotriva acestei boli te ajută să eviți dezvoltarea unei forme grave de COVID-19.

Dacă vrei mai multe informații despre tipurile de vaccinuri pe care trebuie să le faci înainte de a pleca în alte țări, te poți adresa Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Protejează-te împotriva razelor solare în vacanță

Când călătorești într-o țară cu climă caldă și ești tentat să petreci mult timp în aer liber sau pe plajă, nu uita că ești expus la razele ultraviolete, care pot dauna pielii chiar și în zilele cu nori. Ai un risc mai mare să suferi de arsuri solare și de alte neplăceri de acest gen când călătorești în țări din zona Ecuatorului, în lunile de vară sau când mergi în orașe situate la altitudini mari. Când petreci timp la plajă, când înoți sau faci plimbări cu barca ori ai alte activități în aer liber, nu uita să te dai pe față și pe corp cu creme sau loțiuni cu factor de protecție solară potrivit pielii tale.

  • Aplică loțiunea sau crema cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare.
  • Aplică produsul pe toată pielea expusă (inclusiv urechi, buze, gât, pe laba piciorului și pe spatele mâinilor, sau, dacă ești tuns foarte scurt, și pe scalp).
  • Reaplică produsul cu FPS la fiecare două ore și de fiecare dată când ieși din apă sau transpiri excesiv.
  • Bea multă apă și câte un ceai de plante sau smoothie ca să te hidratezi.
  • Poartă o pălărie cu boruri largi, pentru a-ți proteja capul, fața, urechile și gâtul.
  • Poartă ochelari care blochează atât razele UVA, cât și pe cele UVB.

Ce să faci și ce să nu faci când ajungi la destinație?

Când ești plecat într-o vacanță într-o țară exotică, mare atenție la alimentele sau băuturile care pot fi contaminate cu diverși germeni, deoarece aceștia pot cauza diareea călătorului și alte boli. Iată câteva sfaturi de care să ții cont când ești plecat în vacanță într-o țară exotică:

  • Mâncarea bine gătită (preparată termic) este considerată sigură, atât timp cât este servită fierbinte.
  • Evită pe cât posibil alimentele crude tăiate. Fructele exotice sau legumele crude pot fi o variantă sigură doar dacă le-ai cumpărat întregi, le-ai spălat chiar tu în apă curată și le-ai curățat de coajă. Salatele de crudități pe care le iei gata făcute pot fi problematice, la fel și sosurile din legume crude.
  • Carnea crudă sau fructele de mare pot conține anumite bacterii, așa că este bine să le eviți când călătorești peste hotare și să le consumi bine gătite.
  • Riscantă poate fi și mâncarea stradală, pentru că vânzătorii s-ar putea să nu respecte normele de igienă. Fii foarte atent dacă alegi să mănânci ceva cumpărat de pe stradă. Dacă vezi cum alimentul este luat direct de pe grătar, este mai probabil să fie sigur pentru consum.
  • Tot riscante pot fi și anumite băuturi, dacă nu sunt îmbuteliate. Nu bea apă de la robinet și nu înghiți apă când faci duș sau când te speli pe dinți. În unele zone, este mai bine să te speli pe dinți cu apă îmbuteliată. Evită cuburile de gheață când mergi într-o țară exotică, pentru că e posibil ca acea gheață să fi fost preparată cu apă de la robinet. Sucul din fructe proaspăt stoarse poate fi și el riscant în unele situații. Dacă ai spălat fructele și le-ai stors chiar tu, ești mai în siguranță. 
  • Dacă bei un lichid direct dintr-o cutie de aluminiu, șterge partea de sus a recipientului cu un șervețel dezinfectant înainte de a bea.

Alte sfaturi pentru o vacanță fără probleme într-o țară exotică

În funcție de destinația aleasă, de istoricul tău medical, de activitățile pe care le-ai planificat, e bine să ceri sfatul medicului de familie pentru a te asigura că ești pregătit, atât în privința vaccinurilor specifice destinației tale, cât și în privința medicamentelor care nu trebuie să îți lipsească din bagaj.

Mare atenție la insecte: medicul te poate sfătui să folosești des un repelent. Evită să înoți în lacuri sau în râuri, mai ales dacă nu mai vezi alte persoane care fac acest lucru, pentru că este posibil să nu fie tocmai sigure și să te îmbolnăvești. Mare atenție și la febra Dengue și la alte infecții care pot fi transmise prin înțepătura țânțarilor, precum și la paraziții din apă. Cu câteva săptămâni înainte de a pleca în vacanță, discută cu un medic specialist în boli infecțioase, care te poate sfătui mai precis pentru a evita îmbolnăvirea când ajungi la destinație.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CNSCBT - Sfaturi pentru călători
https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori
National Vaccine Program Office - Vaccines for Travelers
https://www.vaccines.gov/who_and_when/travel/index.html
Centers for Disease Control and Prevention - Need travel vaccines? Plan ahead
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-vaccines

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0