Ce sporturi poți să faci în vacanță

Vara este anotimpul ideal pentru practicarea mai multor tipuri de sporturi, atât datorită vremii însorite, ceea ce permite petrecerea mai multor ore afară, cât și datorită oportunităților variate, însemnând orice de la înot și alte sporturi de apă, până la drumeții și jocuri de teren. Inspiră-te din recomandările de mai jos pentru cele mai distractive sporturi pe care le poți practica în vacanță.

Plimbări cu canoe (canoeing)

Canoe este o ambarcațiune mică, deschisă, cel mai des pentru o singură persoană, care se vâslește cu ajutorul unei singure vâsle (atunci când canoe este pentru două persoane, fiecare pasager va avea vâsla lui). Plimbările cu o barcă tip canoe sunt atât distractive, cât și benefice pentru sănătate – susțin sănătatea cardiovasculară, îmbunătățesc tonusul muscular, clădesc rezistența brațelor, umerilor și pieptului și ajută la întărirea sistemului imunitar.

În plus, plimbările cu canoele nu impun niciun fel de risc pentru încheieturi și articulații, deci te poți plimba în voie, cât ai chef și timp la dispoziție. Dacă îți planifici o vacanță la mare sau în apropierea unui lac mai întins, care oferă facilități de divertisment, nu uita să acorzi o șansă canoelor.

Plimbări cu caiacul (kayaking)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spre deosebire de canoe, caiacul este o ambarcațiune mai mică și puțin mai aventuroasă, deoarece stabilitatea nu este la fel de bună ca la primul tip de ambarcațiune. Caiacul este folosit și pentru sporturi mai dinamice, precum rafting, așadar este bine să ai în vedere că există riscul să cazi din caiac – deci nu este neapărat recomandat persoanelor care nu știu să înoate. Cu toate acestea, serviciile de kayaking oferă veste de salvare, pe care este recomandat să o porți indiferent de condiții, deci chiar și cineva care nu înoată se poate bucura de distracția oferită de o plimbare cu caiacul.
De asemenea, plimbarea cu caiacul este un antrenament foarte bun pentru mușchii spatelui, umerilor, brațelor și pieptului și nu prezintă niciun risc pentru ligamente, articulații, încheieturi.

Înotul

Înotul este unul dintre cele mai benefice sporturi pentru sănătate. În plus, îl poți practica oriunde – în vacanță, la mare, la bazin sau piscină și chiar în spa-urile hotelurilor de la munte. Printre beneficiile principale ale înotului se numără:

  • Creșterea tonusului muscular întregului corp
  • Creșterea nivelului de anduranță la efort
  • Atenuarea simptomelor date de bolile inflamatorii, precum artrită, osteoporoză, osteopenie
  • Atenuarea simptomelor de astm
  • Îmbunătățirea stării de spirit
  • Atenuarea simptomelor sindromului premenstrual
  • Ajută la scăderea în greutate

Pe lângă cele enumerate mai sus, înotul este un sport excelent pentru îmbunătățirea calității somnului, a puterii de concentrare și a abilității de relaxare (atenuarea simptomelor de anxietate), așadar ai toate motivele să transformi din înot un obicei, mai ales dacă plănuiești o vacanță pe litoral. Dacă intenționezi să practici mai des înotul, este recomandat să iei un supliment alimentar pe bază de antioxidanți, care să îți dea energie, pentru a face față la cât mai multe ture de bazin.

Tenis

Tenisul este un sport deosebit de popular în întreaga lume și poate fi jucat de persoane de toate vârstele. Tenisul se poate juca în doi sau în patru (jocul la dublu), iar jucătorii au nevoie de câte o rachetă fiecare și de o minge specială pentru tenis. De asemenea, este nevoie de un teren special amenajat, ceea ce poate fi singurul inconvenient al jocului, deoarece nu există terenuri în toate destinațiile turistice, iar închirierea unui teren poate fi destul de costisitoare.

Cu toate acestea, dacă ai oportunitatea să te bucuri de un teren de tenis în vacanță, nu ezita, deoarece jocul de tenis este atât distractiv, cât și sănătos. Printre beneficiile tenisului pentru sănătate se numără: îmbunătățirea tonusului muscular, la nivelul întregului corp, arderea unui număr semnificativ de calorii per joc (aproximativ 600 de calorii la bărbați și 420 la femei), îmbunătățirea agilității, echilibrului, rezistenței la efort și a puterii de concentrare.

Volei

Fie că îți place să joci volei pe iarbă, în curte sau la plajă, pe nisipul fin, sau chiar în apă, acest sport ușor și deconectant vine la pachet cu o sumedenie de beneficii surprinzătoare. În primul rând, este un sport deosebit de accesibil, care poate fi jucat de oricine, fără a avea nevoie de o condiție fizică avansată sau de experiență la joc. 

În al doilea rând, voleiul este o excelentă metodă de a arde calorii. Așadar, dacă ai tendința să mănânci mai mult în timpul vacanței, poți compensa pentru excesul de calorii cu o partidă zilnică de volei. Așadar, pe parcursul a numai 30 de minute de volei se ard undeva între 90 și 133 de calorii, la femei, respectiv între 120 și 178 de calorii, la bărbați – în condiții de joc relaxat, non-competitiv. 

În plus, prin volei îți poți tonifia foarte bine corpul, deoarece întregul sistem muscular este activat, iar mișcarea este permanentă, ceea ce permite întărirea temeinică a fiecărei grupe musculare solicitate – adică brațe, posterior și picioare. Nu în ultimul rând, voleiul ajută la îmbunătățirea funcționării sistemelor cardiovascular și respirator, crește rata metabolică și rezistența la efort.

Drumețiile

Poate că nu par un sport în adevăratul sens al cuvântului, însă persoanele pasionate de plimbările pe munte te vor contrazice. Acest lucru deoarece traseele montane, mai ales cele mai dificile, necesită o condiție fizică cel puțin medie, cu rezistență bună la efort, echilibru și mobilitate. Așadar, pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică și a dobândi atuurile enumerate mai sus, tot ce trebuie să faci este să alegi un traseu, să te echipezi corespunzător și să începi călătoria. 

Printre beneficiile drumețiilor se numără îmbunătățirea sistemului respirator (mărirea capacității pulmonare), a sistemului cardiovascular, a anduranței la efort, precum și îmbunătățirea mobilității și echilibrului. Este important de reținut faptul că, pentru o drumeție fără griji și fără probleme ulterioare, vei avea nevoie de un minimum de echipament de munte, mai precis – o pereche de bocanci speciali pentru drumeții și, eventual, o vestă anti-vânt, împreună cu o pălărie sau bandană, care te vor proteja de soare. De asemenea, nu uita crema cu protecție solară. Soarele de munte poate fi mai periculos decât cel de mare, deoarece te vei afla la o altitudine mult mai ridicată, deci mai expus radiațiilor ultraviolete.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Health Benefits of Water-based Exercise
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0