Cum sa calci fara fier de calcat - 8 alternative ingenioase

Fie că nu ai la îndemână un fier de călcat, fie că folosirea acestuia nu este punctul tău forte, aceste metode de călcat fără un fier îți vor fi de mare ajutor!

Există situații în care nu ai nici timpul, dar nici ustensilele necesare pentru a călca – fier ori masă de călcat. Ce te faci, însă, dacă ești pe punctul de a pleca de acasă și observi că ai pe haine câteva cute inestetice care îți distrug complet outfitul? E simplu: improvizezi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum previi șifonarea hainelor

Totuși, cel mai simplu mod de a scăpa de cutele de pe haine este să le previi în primul rând. La urma urmei, îmbrăcămintea nu se șifonează de la sine. Lăsând hainele fierbinți în uscătorul de rufe mai mult decât este necesar, riști să te alegi cu un morman de haine șifonate, mai ales dacă sunt îngropate sub articole mai voluminoase, cum ar fi prosoape, cearșafuri sau o pătură. Așadar, asigură-te că scoți hainele din uscător când sunt încă fierbinți, apoi împăturește-le sau depozitează-le corect pe umerașe cât mai curând posibil pentru a evita cutele. Dacă sincronizarea este o problemă, unele dintre cele mai bune mașini de spălat și uscătoare au acum programe care te pot ajuta să îți speli rufele într-un timp record.

Pe viitor, pentru a evita șifonarea hainelor, poți face câteva lucruri imediat ce le speli. Așa cum am mai menționat, o metodă eficientă de uscare a hainelor astfel încât să nu se șifoneze absolut deloc constă în uscarea acestora pe umeraș. Bluzele, rochiile, sacourile și orice alte piese vestimentare dorești, pune-le pe umerașe după ce le scoți din mașina de spălat. Așază apoi umerașele pe un stativ pentru haine, într-un loc în care se pot usca rapid: pe balcon, pe terasă, lângă un calorifer. Vei observa că hainele nu se vor mai șifona la fel de mult.

Iată cu ce poți înlocui fierul de călcat dacă vrei să scapi de cutele inestetice de pe hainele tale:

Placa de îndreptat părul

Dacă trebuie să elimini cutele de pe gulerul cămășii ori al unei bluze, nu trebuie neapărat să folosești fierul de călcat. Placa de îndreptat părul poate fi folosită pentru călcarea gulerului fără probleme. Toată operațiunea nu va dura mai mult de două-trei minute, așa că merită încercat un retuș cu placa pe ultima sută de metri. Pune haina șifonată pe un umeraș, apoi umezește zonele cu cute cu puțină apă. Apa îmbuteliată este cea mai bună, deoarece apa de la robinet poate să aibă în compoziție minerale care pot provoca pete.

Asigură-te că utilizezi setările adecvate: pentru hainele delicate sau din mătase, utilizează o temperatură scăzută; pentru pulovere și țesături mai groase, o temperatură mai ridicată va da rezultatele cele mai bune. 

Foehnul

Nu numai placa de păr, ci și uscătorul de păr te poate ajuta să îți calci rufele. Este vorba mai ales despre rochiile sau bluzele din voal. Îndepărtează cutele așezând obiectul vestimentar pe o suprafață plană și pornește foehnul, ținându-l orientat către cutele pe care vrei să le elimini.

Baia plină cu aburi 

Pune-ți hainele pe care ai de gând să le porți pe un umeraș, apoi agață umerașul de ușa de la baie. Lasă-le acolo cât timp îți faci o baie sau un duș fierbinte, asigurându-te că baia se umple de aburi. Aburul format va “înmuia” cutele de pe haine, făcându-le să dispară. Așadar, vei economisi timp și vei scăpa de călcatul rufelor. Ai grijă să nu îți stropești hainele cu apă sau cu săpun.  

Reține că aceasta nu este cea mai ecologică metodă de a îți călca îmbrăcămintea - cea mai bună modalitate ar fi să folosești un aparat de aburi pentru haine - așa că încearcă să nu lași apa fierbinte să curgă prea mult timp.  

Spray-ul DIY pentru călcat haine 

Nu ai la îndemână niciun spray pentru îndepărtarea ridurilor? Nu te descuraja. Probabil că ai toate ingredientele de care este nevoie ca să-ți prepari singur spray-ul acasă. Prepară o soluție în felul următor: amestecă o parte oțet și trei părți de apă. Pune-o într-un recipient cu pulverizator soluția obținută și pulverizează de la distanța spray-ul DIY pe cutele hainelor, apoi lasă-le să se usuce. Vei observa că inesteticele cute vor dispărea imediat ce soluția de oțet și apă se va usca complet.

Dacă nu vrei ca hainele să miroase a oțet, adaugă o picătură din uleiul tău esențial preferat (aromele de citrice sunt ideale) pentru a reduce mirosul. Dar nu adăuga prea mult ulei pentru că aceasta poate lăsa pete pe haine. 

Ceainicul 

Încălzește apă în ceainic, apoi folosește aburii emanați în momentul în care apa începe să fiarbă, pentru a îndepărta cutele de pe haine. Ține-ți hainele la o distanță de o palmă de aburii emanați și vei observa cum cutele încep să se îndrepte.

Prosopul umed 

Umezește un prosop și tamponează ușor cutele de pe haine. Folosește apoi palmele pentru a întinde și mai mult cutele, dacă acestea nu dispar. Lasă apoi hainele să se usuce și vor dispărea și cutele.

Salteaua de la pat 

Aceasta este o metodă extrem de ingenioasă, dar care funcționează doar la hainele din bumbac precum tricourile, hanoracele ori pijamalele. Rulează-ți hainele, una câte una, astfel încât să capete o formă cilindrică, de sul. Pune-le apoi sub salteaua de la pat și lasă-le acolo în jur de o jumătate de oră. Presarea rufelor va îndepărta cutele iar tu vei scăpa de hainele șifonate, fără pic de efort.

Usucă hainele în uscător

Este esențial ca primul lucru pe care să îl este să verifici etichetele articolelor de îmbrăcăminte pentru simbolurile de rufe pentru a determina dacă le poți usca la uscător în siguranță. Dacă da, stropește articolele vestimentare cu apă și pune în cuvă un articol sau două umede (cum ar fi șosete umede). Acest lucru va crea abur și va îndrepta cutele. Unele dintre cele mai bune uscătoare de rufe de pe piață de astăzi vin deja cu o funcție de abur, astfel încât să poți sări este acest pas dacă uscătorul tău are această funcție. Setează uscătorul la un program de cinci până la 10 minute. Scoate haina șifonată din uscător imediat după terminarea programului.  Altfel, haina se va șifona din nou.  

Pentru articole precum cămăși și pantaloni care sunt șifonate peste tot (spre deosebire de zonele mici, cum ar fi gulere), punerea lor înapoi în uscător va duce treaba la bun sfârșit. Acest truc funcționează cel mai bine pentru îmbrăcămintea din bumbac, dar poate funcționa și pentru amestecurile de bumbac.

Cratiță

Dacă nu ai un fier de călcat la îndemână, însă ai mare nevoie de acesta, pune pe foc o cratiță plină cu apă. Fierbe apa, apoi golește cratița și folosește baza cratiței pentru a călca hainele. Această metodă este cea mai bună pentru hainele confecționate din bumbac, lână și in. Nu pune niciodată o oală fierbinte pe hainele care au ornamente din plastic sau sunt făcute din vinil, deoarece ar putea provoca topirea acestora. Și ai mereu grijă când manevrezi o oală fierbinte, desigur. 

Ai grijă la arsuri!

Arsurile de gradul I sunt foarte frecvente și apar frecvent după ce o persoană atinge accidental o sobă încinsă, un ondulator sau o placă de îndreptat părul. Arsurile solare pot fi, de asemenea, o arsură de gradul I. Spre deosebire de arsurile de gradul doi sau trei, care sunt mai severe, arsurile de gradul I implică doar stratul superior al pielii. Dacă ai o arsură de gradul I, pielea poate fi roșie și dureroasă și este posibil să observi o umflare ușoară.

Cum tratezi o arsură de gradul I

Majoritatea arsurilor de gradul I pot fi tratate acasă; cu toate acestea, este important să știi ce să faci. Deși arsurile de gradul întâi nu sunt la fel de grave ca arsurile de grad superior, ele pot lăsa o cicatrice dacă nu sunt tratate corespunzător.

Pentru a trata o arsură de gradul I, medicii dermatologii recomandă să ții cont de următoarele:

  • Scufundă imediat arsura în apă rece de la robinet sau aplică comprese reci și umede. Fă acest lucru timp de aproximativ 10 minute sau până când durerea dispare.
  • Aplică vaselină cosmetică de două până la trei ori pe zi. Nu aplica unguente, pastă de dinți sau unt pe arsuri, deoarece acestea pot provoca o infecție. De altfel, nu sunt indicate nici antibioticele topice.
  • Acoperă arsura cu un bandaj steril, antiaderent. Dacă se formează vezicule, lasă-le să se vindece singure, păstrând zona acoperită. Nu sparge veziculele.
  • Poți lua în considerare administrarea de medicamente pentru durere fără prescripție medicală. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației.
  • Protejează zona de soare. Odată ce arsura se vindecă, protejează zona de soare purtând îmbrăcăminte de protecție sau aplicând o protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau mai mare. Acest lucru va ajuta la minimizarea cicatricilor, deoarece roșeața unei arsuri persistă uneori săptămâni, în special la cei cu tonuri de piele mai închise.

Arsurile de gradul I se vindecă de obicei de la sine, fără tratament de la un medic. Cu toate acestea, dacă arsura de gradul întâi este foarte mare, dacă pacientul este un sugar sau o persoană în vârstă sau dacă crezi că arsura este mai gravă, mergi imediat la Camera de Gardă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - How to treat a first-degree, minor burn
https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-minor-burns

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0