Porti haine din materiale sintetice? Iata cum iti pot afecta sanatatea!

Atunci cand achizitionezi o piesa vestimentara, trebuie sa acorzi atentie materialelor din care este confectionata, nu numai modelului si pretului. Eticheta trebuie citita cu atentie pentru a descoperi ce tip de tesaturi au fost folosite la fabricarea hainelor pe care tu ai de gand sa le porti.

 

Materiale naturale

  • bumbacul
  • inul
  • lana
  • panza de canepa
  • iuta
  • matasea

Avantaje materiale naturale

Absorb umezeala – materialele naturale au capacitatea de a absorbi umezeala asa ca transpiratia va fi retinuta de tesatura hainelor tale. Asta inseamna ca pielea ta va putea sa respire in voie, dar si ca ai sanse mai mici de dezvolti iritatii la nivelul pielii sau chiar micoze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu contin (multe) substante toxice – spre deosebire de materialele sintetice, materialele naturale nu sunt tratate cu substante chimice. In timpul procesului de vopsire este posibil ca materialele sa intre in contact si cu cateva substante daunatoare, insa mult mai putine decat in cazul materialelor sintetice.

Rezista mai mult timp – hainele confectionate din materialele 100% naturale sunt mult mai rezistente decat cele facute din materiale sintetice. Materialele precum bumbacul, inul, lana sau matasea isi pastreaza aspectul impecabil de-a lungul anilor asa ca poti considera ca faci o investitie pe termen lung atunci cand achizitionezi asemenea piese vestimentare.

Nu sunt daunatoare persoanelor alergice – materialele naturale nu declanseaza alergii persoanelor cu asemenea probleme ori pacientilor diagnosticati cu boli automimune.

Materiale sintetice

  • poliesterul
  • acrilul
  • matasea artificiala
  • nailon
  • lycra

 

Dezavantaje materiale sintetice

Resping umezeala – aceste materiale resping umezeala, ceea ce inseamna ca transpiratia nu va fi absorbita, ci va fi impinsa inapoi catre piele. Asadar, pielea ta nu va putea respira in mod corespunzator atunci cand porti haine din materiale sintetice.

Favorizeaza dezvoltarea micozelor – materialele sintetice, mai ales daca sunt folosite pentru confectionarea hainelor mulate pe corp, favorizeaza dezvoltarea micozelor, creand mediul perfect pentru acestea. Mediul umed este mediul ideal pentru fungi, dar si pentru multiplicarea bacteriilor.

Declanseaza reactii alergice – fie ca suferi de alergii, fie ca ai pielea sensibila sau suferi de o boala autoimuna, materialele sintetice iti vor crea probleme. Aceste materiale declanseaza si agraveaza reactiile alergice.

 
 

 

 

Nu trec testul timpului – daca o bluza din bumbac sau din in poate fi purtata ani la rand, acest lucru nu este valabil si in cazul materialelor sintetice. Acestea se deterioreaza rapid, se rup, isi pierd forma sau se deterioreaza in timpul spalatului sau calcatului.

Sunt tratate cu substante toxice, periculoase pentru sanatatea ta – materialele sintetice sunt tratate cu substante precum: formaldehida (care previne sifonarea), compusi organici volatili, dioxina (folosita pentru albire) si balsam chimic pentru inmuiere. Aceste substante iti pun sanatatea in pericol asa ca ar trebui evitate.

Asadar, intotdeauna ar trebui sa alegi materialele naturale pentru ca sunt mai sigure pentru sanatatea ta, mai prietenoase cu mediul inconjurator, dar si mai rezistente in timp. Materialele sintetice trebuie evitate, in ciuda pretului mic care ar putea fi tentant. Citeste intotdeauna eticheta hainelor achizitionate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca vrei sa iti protejezi sanatatea este recomandat sa alegi haine confectionate din materiale organice, vopsite si tratate cu substante naturale, sigure pentru sanatatea ta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0