Cum sa iti indrepti parul fara placa de indreptat

Îți place să ai părul perfect întins, însă natura nu te-a înzestrat cu păr drept? Poți folosi placa de îndreptat părul pentru a obține look-ul dorit, însă, din păcate, utilizarea temperaturilor ridicate pentru coafare degradează părul.

Există câteva metode prin care poți avea părul drept fără să folosești placa de îndreptat sau peria rotativă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată despre ce este vorba!

Totul se reduce la produsele pe care le folosești și la modul în care acestea acționează. În timp ce produsele de finisare (cum ar fi spray-urile și uleiurile) sunt, de asemenea, importante, felul în care îți usuci, dar și cum îți îngrijești părul, poate oferi rezultate de durată.

Folosește șampon și balsam de păr potrivite pentru tipul tău de păr

Dacă îți dorești un păr drept, este foarte important să folosești produsele cosmetice potrivite. Șamponul și balsamul de păr trebuie să fie cremoase, dar și foarte hidratante. Odată hidratat firul de păr, acesta va avea tendința de a se îndrepta.

Șterge-ți părul cu un prosop extra absorbant

Cu cât este mai absorbant prosopul folosit, cu atât mai repede se usucă părul și șansele să rămână drept sunt mai mari. Nu usca niciodată părul, nici măcar cu aer rece, înainte de a îndepărta tot excesul de apă cu ajutorul unui prosop foarte absorbant.

Folosește o cremă sau un serum hidratant

După spălarea și uscarea părului, adaugă extra hidratare aplicând puțină cremă sau un strop de serum hidratant pe vârfurile podoabei capilare.

Folosește foehnul după ce îl setezi pe temperatura minimă

Înainte de a te usca pe păr, poți aplica pe lungimea lui un produs multi-tratament care va oferi protecție, va crește manevrabilitate și va oferi podoabei capilare netezirea de care are nevoie. De cele mai multe ori, tratamentele multiple ca acesta ajută, de asemenea, la accelerarea timpului de uscare, motiv pentru care sunt de ajutor când urmează să-ți usuci părul cu foehnul setat pe temperatura minimă.  

După aplicarea produsului multi-tratament, folosește o loțiune pentru uscare. Scopul unei loțiuni sau creme pentru uscare este de ajuta la netezirea podoabei capilare. Poți folosi orice cremă, dar cea care are în compoziție ulei de măceșe este foarte bună pentru păr. Odată ce părul este pregătit, poți începe uscarea lui cu foehnul setat la o temperatură minimă.

Aerul rece al uscătorului de păr nu numai că nu degradează textura firului de păr, însă grăbește uscarea părului și îl determină să se îndrepte. Pentru un plus de volum, ține-ți capul în jos atunci când îți usuci parul.

Perie-ți părul imediat după ce îl ștergi cu un prosop, dar și în timp ce îl usuci cu foehnul.

 

Înfășoară-ți părul în jurul capului

Dacă ai părul foarte lung, poți folosi tehnica numită “toca”, folosită de către femeile din Argentina pentru un păr drept și mătăsos. Pentru a face asta, trebuie să îți usuci părul în proporție de 80% cu foehnul setat pe temperatura minimă. 

Apoi, trebuie să iei câte o șuviță lată de trei degete, să o înfășori în jurul capului, iar apoi să o fixezi de scalp cu ajutorul unei agrafe de păr. După ce îți prinzi așa toată podoaba capilară, culcă-te, iar dimineața vei avea un păr perfect îndreptat.

Această metodă va depinde în mare măsură de tipul și lungimea părului. Înainte de a apela la această metodă, este important ca părul umed să fie pregătit cu produse de netezire, precum spume, geluri, spume hidratante și creme de styling.  

Utilizează produse menite să îndrepte părul

Există șampoane, balsamuri, fixative pentru păr și aproape orice altceva la care te-ai putea gândi care are ca scop îndreptarea părului.  Serurile de netezire și balsamurile spray-on cu cheratină pot fi de ajutor. Optează pentru produse care au în compoziție ulei de macadamia, care funcționează pentru a sigila cuticula părului. De asemenea, stați departe de ingrediente precum parabenii și sulfații aspri. De altfel, este important să eviți uleiurile minerale și ftalații, deoarece acestea pot îndepărta uleiurile naturale de pe podoaba capilară, lăsând părul uscat și scalpul deteriorat.

Finisează întotdeauna coafura un spray sau cu o cremă cu efect antistatic

Aplicând, la final, un produs cu efect antistatic, părul nu se va electriza iar coafura ta va rămâne impecabilă în ciuda orelor care trec. Dacă nu folosești un asemenea produs, riști ca firele de păr să se încrețească și coafura ta să capete un aspect neîngrijit, neglijent.

Folosește săptămânal o mască hidratantă

Hidratând cu regularitate părul în profunzime, vei facilita îndreptarea acestuia. O mască pe bază de ulei de cocos va îndrepta podoaba capilară – Iată cum poți prepara o asemenea mască hidratantă.

Ingrediente:

  • ½ cană de ulei de cocos
  • 1 lingură de tărâțe de ovăz
  • ½ cană de lapte

Topește uleiul de cocos în cuptorul cu microunde, apoi amestecă-l cu tărâțele de ovăz și cu laptele. Aplică masca pe părul uscat începând de la vârfuri către rădăcină și acoperă-ți apoi scalpul cu folie de aluminiu. După ce lași masca să acționeze preț de 25-30 de minute, poți spăla părul.

Apelează la uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au fost folosite de secole de femeile din întreaga lume pentru a avea o podoabă capilară strălucitoare. Prin urmare, uleiurile esențiale pot fi o modalitate uimitoare de a îndrepta părul fără placa de îndreptat. Unele uleiuri esențiale sunt absorbite mai adânc în firul de păr și acestea sunt cele care ajută la netezirea părului și la îndreptarea acestuia în timp. Uleiul de cocos, uleiul de argan, uleiul de migdale și uleiul de macadamia pot pătrunde în foliculii de păr, sigilând și reparând celulele din interior. Încălzește uleiul frecându-l între palme, deoarece acest lucru ajută uleiul să se răspândească mai ușor. Aplică uleiul pe vârfurile firelor de păr și ai grijă să nu aplici mai mult de o cantitate de mărimea unei monede. 

De ce ar trebui să eviți să-ți îndrepți părul cu placa de îndreptat

Fiecare șuviță de păr are trei straturi. Un strat exterior, numit cuticulă, este format din celule suprapuse. Aceste celule ar trebui să rămână plate, dar în schimb sunt flexibile, dând strălucire părului și protejând straturile interioare de deteriorare. Dacă cuticula își schimbă forma, părul va începe să se încrețească.

Stratul mijlociu din șuvița de păr, numit cortex, este cel mai gros strat. Cortexul conține melanină, pigmentul care dă părului tău culoarea și proteine ​​cheratinice, care dau părului formă. Aceste proteine formează lanțuri sau legături chimice care ajută la reținerea umidității și oferă rezistență părului. Două dintre aceste legături sunt legături disulfurice și legături de hidrogen.

Legăturile disulfurice trebuie rupte sau formate folosind substanțe chimice. Când se întâmplă acest lucru, se poate modifica permanent structura părului. Exemplele includ folosirea produselor pentru a transforma părul creț în păr drept sau a permanentelor folosite pentru a ondula părul.

Legăturile de hidrogen se rup mult mai ușor, fiind rupte și înlocuite cu apă sau căldură. Acest lucru modifică temporar forma părului, cum se întâmplă atunci când îți ondulezi părul drept folosind un ondulator. 

Ultimul strat al firului de păr este medulara. Această secțiune oferă un plus de rezistență părului, dar nu este întotdeauna prezentă, mai ales nu în părul deschis la culoare.

Când se deteriorează părul

Când îți coafezi părul, se modifică legăturile de hidrogen din păr. Rezultatul? Părul își schimbă temporar forma. Din păcate, căldura poate face mult mai mult decât să schimbe temporar legăturile proteice. Uscarea părului la căldură mare sau îndreptarea acestuia cu placa de îndreptat poate duce la evaporarea rapidă a umidității, uscându-l. Acesta este cel mai probabil să afecteze cuticula, dar poate pătrunde și mai adânc, în cortex. Apa este esențială în menținerea structurii, rezistenței și elasticității părului. Fără suficientă umiditate, șuvițele tale vor arăta lipsite de viață, fragile și încrețite.

În plus, căldura excesivă de la placa de păr poate deteriora cuticula, reducând protecția pe care acest strat o oferă podoabei tale capilare. Odată ce cuticula este afectată, pot apărea viitoare pierderi de umiditate și deteriorare - cu sau fără aplicare de căldură!

Schimbă pigmentul părului tău

Când își expui constant părul la temperaturi ridicate, culoarea părului tinde să-și piardă pigmentul. Acest lucru este valabil atât pentru culoarea naturală a părului, cât și pentru cea artificială. Această decolorare este mult mai vizibilă în culorile mai închise, cum ar fi negru.

Cum își dai seama că ai părul deteriorat din cauza căldurii

Semnele părului deteriorat de căldură sunt destul de evidente. După mai multe ședințe de uscare, părul poate începe să dea semne de suprastyling: este mai greu de coafat și nu își menține forma la fel de bine după coafare.

Printre semnele care arată că ai părul deteriorat de căldură se numără:

  • vârfuri despicate sau fire de păr care se rup ușor
  • noduli albi la capătul firului de păr
  • părul prea uscat
  • părul are o textură aspră
  • întâmpini dificultăți în a-ți coafa părul sau în a-l peria
  • părul se încurcă ușor.

Din păcate, nu poți repara părul deteriorat de căldură. Produsele și sfaturile de coafare te pot ajuta să maschezi aspectul părului deteriorat, potențial făcându-l să arate mai sănătos decât este, dar părul afectat de căldură nu se va mai recupera niciodată. Cel mai bine este să tai părul deteriorat și să-l lași să crească din nou, evitând placa de îndreptat părul sau uscarea lui cu aer cald. 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - How to stop damaging your hair
https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/stop-damage


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0