Trucuri pentru a-ți îmbunătăți memoria

Ai grijă la stres, grabă și alte mici detalii care favorizează uitarea și prejudiciază concentrarea și procesul de învățare. Încearcă să adopţi aceste trucuri pentru a avea o memorie mai bună.

Învață

Nu doar elevii învață, și noi putem face la fel! Pentru a-ți stimula creierul, cel mai bine ar fi să încerci să memorezi în fiecare zi câte ceva: numere de telefon, versurile unei melodii, codul pin al alarmei de la serviciu. Orice!

Dormi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Somnul este esențial pentru concentrare și memorie. În timp ce dormi, creierul clasifică toată informația memorată în timpul zilei. Așadar, dacă nu dormi suficient de bine, acest proces este perturbat.

Dieta echilibrată

O alimentație sănătoasă și variată joacă un rol important în modul de funcționare al creierului. Cu toate acestea, ideea preconcepută conform căreia peștele ar fi alimentul cheie pentru o memorie bună nu este adevărată. Peștele este bogat în fosfor, dar sunt și alte alimente (în special cărnuri) care sunt la fel de bune pentru creier. Nu și pentru corp, din păcate... Un aliment care e benefic atât pentru minte, cât și pentru corp, sunt afinele așa că e indicat să le introduci în alimentație. 

Joacă-te!

Scrabble, integrame, șah, dame și alte jocuri de strategie sunt activități care îți menține active creierul și memoria.

Asocierile

Așa cum am reușit să reținem ce luni au doar 30 de zile asociindu-le una cu alta, poți aplica astfel de asocieri și în viața cotidiană.

 

 

Ai grijă de sănătate

Ai grijă la stres, grabă și alte mici detalii care favorizează uitarea și prejudiciază concentrarea și procesul de învățare. Încearcă să practici yoga sau mergi la ședințe de masaj pentru a fi cât mai relaxată!

Evită anumite substanțe

Limitează consumul de alcool și țigări, care alterează activitatea receptorilor cerebrali și a produselor precum ceaiul și cafeaua, care prejudiciază concentrarea.

Fii organizată!

Organizează-ți ideile și ordonează-ți prioritățile. Și, mai ales, notează-le! De exemplu, atunci când citeşti, ia notiţe, pentru că asta te ajută să reţii şi să îţi îmbunătăţeşti memoria.

Fii atentă la detalii

O memorie mai buna se rezumă la trei lucruri: motivaţie, observaţie şi mecanisme. De exemplu, cei mai mulţi dintre noi uită numele oamenilor deoarece nu suntem atenţi sau poate pentru că nu ne pasă. Pentru partea legată de mecanisme, găseşte un truc care funcţionează pentru tine şi continuă să îl foloseşti. Iar în ceea ce priveşte partea de practică, iată un pont simplu: câteva minute pe noapte, revizuieşte şi aminteşte-ţi detaliile şi numele din ziua respectivă, pentru a-ţi îmbunătăţi memoria.

Foloseşte tehnica "palatului memoriei"

Aceasta este o altă tehnică folosită de oameni: construieşte-ţi un palat al memoriei, unde poţi vizualiza lucrurile pe care vrei să ţi le aminteşti şi asociază-le cu un loc pe care ţi-l aminteşti foarte bine. Dacă locuinţa este palatul tău mental, de exemplu, poţi să îţi aminteşti ordinea listei tale de cumpărături, imaginându-ţi o cană uriaşă cu lapte care te salută la uşa de la intrare, felii de pâine care se aliniază pe holul casei şi, în curând, te vei "plimba" prin lista de cumpărături, amintindu-ţi fiecare ingredient.

Foloseşte puterea muzicii

Uităm numele oamenilor şi numerele cu uşurinţă, însă versurile melodiilor noastre preferate sau rimele cântecelor de leagăn din copilărie nu sunt aşa de uşor de trecut cu vederea. Muzica ne ajută să memorăm lucruri, cu ajutorul rimelor şi ritmului. Dacă vrei să înveţi o limbă străină, încearcă să te "antrenezi" cu ajutorul videoclipurilor muzicale cu subtritrări în acea limbă sau cu ajutorul serilor de karaoke. Cântatul, în general, te ajută să îţi stimulezi creierul.

Încearcă jocurile video

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Adaugă jocurile video sau pe calculator pe lista beneficiilor pentru memorie: acestea te ajută să formezi amintiri mai bune, pe măsură ce înaintezi în vârstă, scrie lifehacker.com. Acest lucru pare să se aplice jocurilor video 3D mai degrabă, şi mai puţin jocurilor 2D. De exemplu, dacă te joci anumite jocuri, 30 de minute pe zi, această activitate are puterea de a creşte semnificativ materia cenuşie a creierului.

Vizualizează ce vrei să iei dintr-o cameră înainte de a te duce după acel obiect

Ţi s-a întâmplat să intri într-o cameră sau să treci pragul unei uşi, iar acest lucru ţi-a resetat memoria pe termen scurt şi te-a făcut să uiţi ce anume căutai. Dacă însă îţi vizualizezi scopul înainte de a părăsi camera actuală, îţi vei creşte şansele de a-ţi aminti ceea ce cauţi. Acest lucru se aplică şi mediului online. înainte de a deschide un nou tab la browser şi de a uita de ce îl deschizi, încearcă să îţi imaginezi, să vezi practic care este scopul tău, ce anume vrei să cauţi pe internet.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0