Spermograma: contraindicatii si pregatire

Analiza materialului seminal este un test de laborator recomandat de medic in anumite situatii, inclusiv in cazul in care este suspectata infertilitatea.

Este foarte important ca pacientul sa se pregateasca in mod corespunzator pentru analiza materialului seminal, pentru ca rezultatele sa nu fie influentate de anumiti factori. Medicul va interpreta apoi rezultatele acestei analize - numite si spermograma - pentru a pune diagnosticul si pentru a alege tratamentul necesar.

Pregatirea inainte de spermograma

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cateva reguli importante pe care barbatul trebuie sa le respecte inainte de analiza materialului seminal.

* Inainte de spermograma, este necesar ca pacientul sa nu aiba activitate sexuala cel putin 3 zile, dar nu mai mult de 7 zile.

* Sexul in ziua de dinaintea analizei materialului seminal poate duce la o scadere a volumului de sperma si a numarului de spermatozoizi, asadar este contraindicat sa ai raport sexual.

* Daca pacientul are mai mult de 7 zile de abstinenta sexuala, inainte de a se efectua spermograma, aceasta abstinenta poate duce la moartea spermatozoizilor maturi, care sunt capabili de fertilizarea ovulului.

* Barbatul care urmeaza sa efectueze analiza materialului seminal ar trebui sa se abtina de la consumul de alcool si de droguri / substante interzise (precum marijuana), sub orice forma, pentru a evita reducerea motilitatii spermatozoizilor.

* Este recomandat, totodata, ca barbatul sa se abtina de la consumul de ceai negru puternic, consumul de cafea si sa se abtina sa fumeze in ziua de dinaintea testului, pentru a imbunatati indicatorii in ceea ce priveste spermatozoizii.

* Mai este recomandat sa se exluda din dieta alimentele grase si alimente prajite, care pot reduce volumul total al spermei si care pot reduce motilitatea spermatozoizilor.

* In ideea de a imbunatati anumiti parametri ce tin de starea spermatozoizilor, este util ca barbatul sa consume alimente de origine vegetala, bogate in fibre si vitamine (fructe si legume), sa consume proteine (carne slaba, vita, pui, iepure) si produse lactate.

* Tot pentru a imbunatati procesul de maturare a spermatozoizilor inainte de teste de acest gen, este important ca barbatul sa isi ia necesarul de vitamine si minerale, in special vitamina C si zinc, fie din alimentatie, fie din anumite suplimente nutritive, recomandate de medicul specialist in infertilitate.

* Nu este recomandat ca pacientul sa faca o baie fierbinte in cada, in ziua de dinaintea analizei materialului seminal. Explicatia medicilor: hipertermia totala afecteaza in mod negativ dezvoltarea spermatozoizilor, deoarece temperatura optima pentru maturarea lor ar trebui sa fie cu 1-2 grade mai mica decat temperatura normala a corpului.

Contraindicatii spermograma

Nu este recomandat ca un pacient sa faca analiza materialului seminal in urmatoarele situatii:

  • Daca barbatul are o raceala si sufera de infectii respiratorii virale insotite de febra.
  • Daca sunt prezente procese inflamatoare in organele sistemului urogenital (de exemplu, prostatita)
  • Daca are infectii si boli cu transmitere sexuala (BTS). Unele infectii, brecum gonoreea, oreionul, sifilisul, tuberculoza pot duce la atrofierea testiculelor, iar rezultatul este o motilitate scazuta a spermatozoizilor si un numar redus de spermatozoizi.
  • Nu este recomandata spermograma nici daca barbatul urmeaza un tratament cu antibiotice sau antidepresive.
  • Spermograma nu este recomandata cand barbatul utilizeaza steroizi anabolizanti, care pot duce la perturbarea functiilor hormonale necesare pentru productia de sperma.

 

In situatiile de mai sus, barbatul nu trebuie sa faca analiza materialului seminal mai devreme de 1-2 saptamani dupa perioada de recuperare, pentru a se normaliza anumiti parametri clinici si pentru ca medicamentele sa fie eliminate complet din organismul sau.

Alte recomandari de care trebuie sa tii cont:

  • Este esential sa limitezi activitatea fizica prelungita si sa nu faci antrenamente solicitante inainte de analiza materialului seminal, pentru ca daca vei solicita prea tare corpul, acumularea de acid lactic in muschi si declinul nivelului de testosteron pot duce la parametri slabi ai spermei.
  • Este recomandat sa se faca analiza spermei direct la clinica, pentru ca pacientul sa aiba certitudinea ca rezultatele nu vor fi afectate, pentru a se evita motivele de ingrijorare din cauza diversilor factori in timpul transportului mostrei.
  • Daca materialul seminal este obtinut in afara clinicii, acesta ar trebui adus la clinica in decurs de o ora si trebuie pastrat la temperaturi cuprinse intre 20 si 40 de grade Celsius.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0