Ce cauze are infertilitatea la femei

Infertilitatea poate fi cauzata de multi factori diferiti. Pentru aproape 25% dintre cupluri, insa, nu poate fi identificata o anumita cauza. In acest articol iti vom prezenta cauzele infertilitatii la femei, iar cauzele infertilitatii la barbati vor fi explicate intr-un articol separat.

La femei, infertilitatea este cel mai frecvent cauzata de probleme aparute in ovulatie - eliminarea lunara a unui ovul matur (care este pregatit pentru a fi fecundat) din ovar. Unele probleme opresc eliminarea ovulului, in timp ce altele impiedica eliminarea unui ovul in timpul unor cicluri menstruale, dar nu in toate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problemele ovulatiei pot fi un rezultat al urmatorilor factori:

- sindromul ovarelor polichistice

- problemele glandei tiroide - atat o tiroida hiperactiva, cat si o tiroida subactiva pot sa impiedice ovulatia

- insuficienta ovariana prematura - cand ovarele unei femei inceteaza sa mai functioneze inainte de varsta de 40 de ani.

Leziunile si cicatrizarile ramase de pe urma unor operatii

Interventia chirurgicala in zona pelvina poate deteriora si produce cicatrici severe la nivelul trompelor uterine, cele care leaga ovarele de uter. Interventiile chirurgicale pe cerix pot duce, uneori, la zone cicatrizate sau la scurtarea colului uterin (asa cum mai este numit cervixul sau gatul uterului).

Probleme la nivelul mucusului cervical

Cand esti la ovulatie, mucusul din colul tau uterin devine mai gros, mai consistent, astfel incat spermatozoizii sa poata "inota" prin el cu mai multa usurinta. Daca exista o problema in ceea ce priveste mucusul cervical, asta inseamna ca femeii ii este mai greu sa conceapa un copil.

Fibromul uterin

Masele celulare (necanceroase), numite fibroame, care se dezvolta in sau in preajma uterului pot afecta fertilitatea. In unele cazuri, fibromul uterin poate impiedica un ovul fecundat sa se ataseze de uter sau poate chiar sa blocheze o trompa uterina.

Endometrioza

Aceasta este o afectiune in care mici segmente din endometru (mucoasa interna a uterului) incep sa se dezvolte si sa creasca in alte locuri, cum ar fi pe ovare. Endometrioza poate deteriora ovarele sau trompele uterine si poate crea probleme in ceea ce priveste fertilitatea.

Boala inflamatorie pelvina sau anexita

Numita si anexita, boala inflamatorie pelvina este o infectie a tractului genital superior, la femei, care include uterul, trompele uterine si ovarele. Popular, ea se mai numeste "raceala la ovare". Ea este adeseori cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (poti citi mai multe pe doc.ro despre bolile cu transmitere sexuala). Boala inflamatorie pelvina poate deteriora si duce la cicatrizari la nivelul trompelor uterine, fiind practic imposibil ca ovulul sa circule in jos, catre uter.

Sterilizarea

Unele femei aleg sa fie sterilizate daca nu isi mai doresc sa aiba copii. Sterilizarea implica blocarea trompelor uterine, astfel incat ovulului sa ii fie imposibil sa calatoreasca catre uter. Rareori, sterilizarea este reversibila.

Medicamente si folosirea drogurilor (substantelor interzise)

Efectele adverse ale anumitor tipuri de medicamente si ale unor droguri iti pot afecta fertilitatea. Acestea sunt:

- medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - folosirea pe termen lung a unor doze mari de antiinflamatoare non-steroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, poate face procesul de conceptie mult mai dificil;

- chimioterapia - medicamentele folosite in chimioterapie pot, uneori, sa provoace insuficienta ovariana, ceea ce inseamna ca ovarele pacientei nu vor mai putea sa functioneze in mod corespunzator;

- medicamentele neuroleptice - medicamentele antipsihotice, folosite adeseori pentru a trata psihoza; uneori, aceasta clasa de medicamente poate cauza lipsa menstruatiilor sau infertilitate;

- spironolactona - este un tip de medicament folosit pentru a trata retentia de lichide (edemul); fertilitatea ar trebui sa isi revina dupa aproape 2 luni de la incetarea administrarii acestui medicament.

Drogurile si substantele ilegale, cum ar fi marijuana si cocaina pot afecta grav fertilitatea femeii si pot ingreuna ovulatia.

Cand sa ceri ajutorul medicului

Mergi la medicul tau de familie, pentru a-ti da o trimitere la ginecolog sau la un specialist pe probleme legate de fertilitate, daca nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa 1 an de incercari.

Mergi si mai devreme la medicul tau daca:

- ai peste 36 de ani

- ai motive sa fii ingrijorata in legatura cu fertilitatea ta - de exemplu, ai avut in trecut un tratament pentru cancer sau crezi ca ai putea avea o infectie/boala cu transmitere sexuala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: National Health Service - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0