Sportul este benefic pentru hipertensivi

Daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala si v-ati hotarat sa adoptati un regim de viata sanatos, practicarea de exercitii fizice poate ajuta foarte mult, dar cu conditia sa abandonati fumatul, consumul de alcool, abuzul de cafea si de hrana procesata, de tip junk food, care vine cu un aport de sodiu crescut.

Hipertensiunea, cunoscuta popular sub numele de "presiune mare", sau tensiune arteriala ridicata poate fi controlata cu ajutorul activitatii fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, dar ar trebui sa fie combinata si cu exercitiile de rezistenta, cum ar fi exercitiile cu greutati, acasa sau in sala de sport; pentru a fi eficiente, exercitiile trebuie efectuate de trei ori pe saptamana, cel putin 30 minute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, inainte de a incepe un program de exercitii fizice, pacientii cu hipertensiune arteriala ar trebui sa se sfatuiasca cu medicul cardiolog si sa faca o evaluare globala, inclusiv teste de sange si de functionalitate cardiovasculara, pentru a sti daca sunt capabili sa efectueze exercitii fara limitari, sau daca exista recomandari speciale mai ales cu privire la momentul in care se face administrarea medicatiei hipotensive, daca este cazul.
Inainte de fiecare antrenament, pacientul ar trebui sa-si masoare tensiunea si sa inceapa sa practice exercitiile numai daca presiunea este inferioara valorii de 140 / 90mmHg.

In plus, inainte de programul de exercitii, este important sa se mentina o dieta lipsita de sare( sodiu), sa nu consume alimente procesate, mezeluri, chips-uri si, in unele cazuri, sa se recurga la medicatia recomandata de catre medic, pentru scaderea tensiunii arteriale, contribuind la mentinerea presiunii in limite normale, care sunt 120 / 80 mmHg.

Programul de exercitii pentru controlul tensiunii arteriale

Pentru a reduce in mod constant hipertensiunea, pacientii ar trebui sa fie activi fizic in fiecare zi. Un mod de viata care ajuta la reducerea si normalizarea ritmului cardiac, creste puterea de contractie a inimii, imbunatateste circulatia periferica si usureaza respiratia, prevenind dispneea de efort.

Astfel, pentru controlul hipertensiunii arteriale trebuie efectuate:
- exercitii de tip aerobic (cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, inotul, dansul) de cel putin de 3 ori pe saptamana, timp de cel putin 30 de minute, cu intensitate usoara pana la moderata, care cresc capacitatea cardiorespiratorie si circulatorie;
- exercitiile anaerobe, de cel putin de 2 ori pe saptamana, ce implica exercitiile cu greutati; acestea ajuta la intarirea muschilor. 
Se executa cate 8-10 exercitii, cu mai multe repetitii, intre 15 si 20, dar putine serii, 1-2, de exemplu.

Este important ca persoana cu hipertensiune arteriala sa urmeze un plan condus de un instructor avizat de existenta afectiunii, la o sala de sport dotata cu defibrilator, dar si sa se efectueze exercitiile incet si corect, cu controlul respiratiei, astfel incat tensiunea arteriala sa nu varieze prea mult in timpul exercitiului.

Semnele care ar trebui sa intrerupa practicarea exercitiilor

Semnele care pot trada instalarea hipertensiunii arteriale pot fi:
- dureri de cap severe, cu ameteli;
- vedere dubla;
- epistaxisul;
- tinitus(tiuitul in ureche);
- greata

Pentru a vedea daca presiunea este mare, este indicat sa aveti cu dvs aparatul pe care il folositi in mod frecvent pentru masurarea presiunii si in cazul in care presiunea maxima, care apare prima pe monitor, este de aproape de 200 mmHg, trebuie intrerupta imediat activitatea fizica, deoarece exista riscul mare de a dezvolta o problema cardiaca. Se va relua respiratia controlata, se bea un pahar de apa la temperatura camerei si pacinetul trebuie sa stea linistit.

Reluarea exercitiilor trebuie sa se faca doar dupa scaderea acestor valori, care ar trebui sa fie mai mica dupa 30 de minute de odihna.
Daca acest lucru nu se intampla, trebuie contactat medicul cardiolog curant.

In plus, pacientii cu hipertensiune arteriala ar trebui sa isi masoare intotdeauna tensiunea inainte de a incepe orice activitate pentru a sti daca sunt in masura sa realizeze exercitiile. Exercitiile pot fi practicate numai in cazul in care se masoara o presiune de sub 140/90 mmHg. 

Beneficiile practicarii sportului pentru hipertensiune arteriala

De obicei, dupa practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, tensiunea arteriala scade in repaus, dar si in timpul antrenamentelor si dupa exercitiile fizice, chiar pana intre 7 si 10 mmHg, comparativ cu valorile presiunii initiale.

[{ads-hipertensiune-second}]

In plus, exercitiile sunt mai eficiente in stadiile usoare si moderate ale hipertensiunii arteriale, ducand de multe ori la reanalizarea schemei de tratatment de catre medic, cu scaderea dozelor de medicamente hipotensive, mai ales daca sunt dublate de o alimentatie adecvata, sanatoasa, hidratare corecta, dieta hiposodata si renuntarea totala la fumat si la consumul de alcool.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0