Exercițiile de respirație ajută la scăderea tensiunii arteriale?

5 minute de exerciții de respirație urmând o anumită metodă pot avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, la fel ca exercițiile aerobice, arată o cercetare provenită de la Universitatea Colorado Boulder.

Despre exercițiile de respirație s-a observat că le sunt utile în special persoanelor cu anxietate sau foarte stresate; efectuarea unor astfel de exerciții ajută la o mai bună gestionare a anxietății și a stresului. Se pare, însă, că anumite exerciții de respirație le sunt de folos și hipertensivilor, potrivit unor cercetări¹ de la Universitatea Colorado Boulder, publicate în 2021 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Potrivit autorilor studiului, punerea la treabă a respirației doar cinci minute zilnic, printr-o practică descrisă ca „antrenament de forță pentru mușchii respiratori”, scade tensiunea arterială și îmbunătățește oarecum sănătatea vasculară, la fel ca (sau chiar mai mult decât) exercițiile aerobice sau medicamentele.

O tehnică veche de respirație poate fi de folos hipertensivilor

Studiul de față oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent cum că manevra ultra-eficientă în timp, cunoscută sub denumirea de „instruire inspiratorie de înaltă rezistență a forței musculare” (IMST), ar putea juca un rol cheie în ajutarea adulților în vârstă cu boli cardiovasculare.

Se estimează că, la nivel mondial, peste un miliard de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani au hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral decât restul populației. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate sunt diagnosticați și tratați.

TESTARE PCR COVID-19

Există o mulțime de strategii legate de stilul de viață despre care este dovedit că pot ajuta oamenii să își mențină sănătatea cardiovasculară pe măsură ce îmbătrânesc. Însă poate fi nevoie de mult timp și efort pentru a le pune în pratică, iar unele pot fi costisitoare și greu de accesat pentru anumite categorii de populație, afirmă oamenii de știință. Dar exercițiile de respirație se pot face în cinci minute în propria casă în timp ce persoana se uită la televizor, de exemplu.

Dezvoltată în anii 1980 ca o modalitate de a ajuta pacienții cu boli respiratorii critice să-și întărească diafragma și alți mușchi inspiratori, tehnica IMST implică inhalarea energică printr-un dispozitiv portabil care opune o oarecare rezistență. Inițial, atunci când au prescris această tehnică pentru tulburări de respirație, medicii au recomandat un antrenament de 30 de minute pe zi, cu rezistență scăzută. 

Dar, în ultimii ani, oamenii de știință au încercat să afle dacă un protocol mai eficient din punct de vedere al timpului - 30 de inhalări pe zi la rezistență ridicată, șase zile pe săptămână - ar putea, de asemenea, să ofere îmbunătățiri ale performanțelor cardiovasculare, cognitive și sportive.

Pentru studiul de față, echipa de cercetare a recrutat 36 de adulți cu o stare bună de sănătate, cu vârste cuprinsă între 50 și 79 de ani, dar care aveau tensiunea arterială sistolică peste normal (peste 120 mmHG). Jumătate dintre participanții la studiu au făcut IMST de înaltă rezistență timp de șase săptămâni, iar jumătate au urmat un protocol placebo, în care rezistența a fost mult mai mică. Persoanele înscrise în studiu nu știau în ce grup se află.

Când a fost evaluat după șase săptămâni, la grupul IMST s-a observat că tensiunea arterială sistolică (numărul cel mai ridicat) scăzuse în medie cu nouă puncte, o reducere care o depășește, în general, pe cea realizată prin mersul pe jos 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Această scădere a tensiunii arteriale prin exerciții de respirație este, de asemenea, egală cu efectul unor regimuri medicamentoase care scad valorile tensiunii.

În plus, chiar și la șase săptămâni după ce au renunțat la practicarea tehnicii IMST, participanții au menținut în mare parte efectele acestei îmbunătățiri. Astfel, nu doar că exercițiile de respirație au fost mai eficiente din punct de vedere al timpului decât programele tradiționale de exerciții fizice, dar și beneficiile pot fi mai durabile, spun savanții.

La grupul de tratament s-a observat de asemenea, o îmbunătățire cu 45% a funcției endoteliale vasculare (capacitatea arterelor de a se extinde după stimulare) și o creștere semnificativă a nivelurilor de oxid nitric, o moleculă-cheie pentru dilatarea arterelor și prevenirea acumulării plăcii. Nivelurile de oxid nitric scad în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Markerii de inflamație și stres oxidativ, care pot crește și riscul de atac de cord, au fost semnificativ mai mici după ce oamenii au apelat la IMST timp de șase săptămâni.

Se poate spune, deci, că fost identificată o formă nouă de terapie care scade tensiunea arterială fără a oferi oamenilor compuși farmacologici, și la care oamenii aderă mai bine decât la exercițiile aerobice.

Rezultatele preliminare din același grup sugerează că IMST a îmbunătățit, de asemenea, unele măsurători ale funcției creierului și ale stării fizice. Și alte studii anterioare ale altor cercetători au arătat că exercițiile de respirație pot fi utile pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

Deși cercetarea nu arată exact cum anume o manevră pentru întărirea mușchilor respiratori ajunge să scadă tensiunea arterială, autorii studiului presupun că acele celule care acoperă vasele de sânge sunt cumva forțate să producă mai mult oxid nitric, permițându-le să se relaxeze.

Grupul de cercetare dezvoltă o aplicație pentru smartphone pentru a permite populației să facă exercițiile acasă folosind dispozitive deja disponibile în comerț. Cercetătorii mai spun că această practică nu este neapărat menită să înlocuiască exercițiile fizice, ci poate fi o opțiune utilă pentru cei care nu au acces la trasee de mers pe jos sau la centre de sport, ori au probleme cu activitățile aerobice din motive de sănătate.

Autorii studiului concluzionează că pacienții care iau în considerare tehnica IMST ar trebui să discute cu medicul curant despre acest tip de terapie pentru scăderea tensiunii arteriale, deși această metodă s-a dovedit extrem de sigur de practicat, nu durează mult și are potențialul de a ușura viața multor pacienți cu hipertensiune.

Într-un editorial care însoțește acest studiu, alți oameni de știință, care nu au fost implicați în această cercetare, au cerut mai multe investigații cu privire la nenumăratele beneficii pentru sănătate, inclusiv beneficii potențiale pentru sănătatea mentală, pe care această tehnică le-ar putea avea.

In ce constau exercitiile de respiratie IMST

Inspiratory Muscle Strength Training (IMST) reprezinta o formă de antrenament fizic concepută special pentru stimularea diafragmei și a altor mușchi implicati in procesele de respirație, utilizând un dispozitiv portabil care oferă rezistență atunci când inspirați prin el. Aparatul arata ca un fel ca un puffer de astm care opune rezistenta, fortand muschii sa se contracte. Dispozitivele pot fi recomandate de catre medicul pneumolog sau cardiolog.

In timpul antrenamentului IMST, oamenii respiră puternic  printr-un dispozitiv portabil numit antrenor muscular inspirator, care oferă rezistență -similar gestului de a suge printr-un pai care ar opune rezistenta daca ar fi conectatt la un vacuum, de exemplu.

Cum funcționează antrenamentul muscular inspirator?
- Incepeți cu un test pentru a va doza capacitatea proprie respiratorie
- Antrenamentul muscular inspirator se efectuează într-o poziție relaxată, preferabil așezată.
- Antrenamentele se fac  de 2-3 ori pe zi, de preferință dimineața și seara.
- fiecare sesiune dureaza  aproximativ 5 minute, in total ar fi un minim de 10 minute pe zi.
- Se recomnda marirea  timpului de antrenament pentru respirație continuu, la fiecare sesiune cu inca un minut

Programul IMST cu rezistență ridicată reprezinta un tip de   intervenție  sigur,usor de realizat, necesar  pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și a funcției endoteliale la pacientii de vârsta mijlocie sau vârstnici,  cu tensiune arterială sistolică inițială peste normal.

Dispozitivele se gasesc onine sau la farmacii si pot fi utilizate pentru  a redresa, imbunatati și menține capacitarea pulmonară  si la pacienţii operaţi, pacientii post COVID sau alte afectiuni respiratorii grave, fibroza pulmonara şi pacienţii cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAHA - Time‐Efficient Inspiratory Muscle Strength Training Lowers Blood Pressure and Improves Endothelial Function, NO Bioavailability, and Oxidative Stress in Midlife/Older Adults With Above‐Normal Blood Pressure
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.020980
1. Studiul „Time‐Efficient Inspiratory Muscle Strength Training Lowers Blood Pressure and Improves Endothelial Function, NO Bioavailability, and Oxidative Stress in Midlife/Older Adults With Above‐Normal Blood Pressure”, apărut în Journal of the American Heart Association (2021). DOI: 10.1161/JAHA.121.020980, autori: : Daniel H. Craighead et al.
JAHA - Take a Deep, Resisted, Breath 
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.022203


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0