Sarea speciala pentru hipertensiune

Sarea este necesară în organism, însă în cantități mult mai mici decât se consumă de obicei. Iar în caz de hipertensiune, se recomandă sarea specială fără sodiu sau cu sodiu și potasiu numită și înlocuitor de sare.

Se știe că sodiul care se găsește în sarea de bucătărie, dar și în alte alimente procesate (precum mezelurile, mâncărurile semipreparate, alimentele ambalate, conservele, murăturile și pâinea) afectează valorile tensiunii arteriale și trebuie evitat de persoanele cu hipertensiune.

În farmacii și în supermarketuri există o sare specială pentru hipertensiune (înlocuitor de sare) care are un gust asemănător cu clorura de sodiu, însă conține mult mai puțin din acest element sau chiar deloc și, prin urmare, această sare este mai potrivită pentru utilizare în cazul persoanelor hipertensive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se știe că sodiul care se găsește în sarea de bucătărie, dar și în alte alimente procesate (precum mezelurile, mâncărurile semipreparate, alimentele ambalate, conservele, murăturile și pâinea) afectează valorile tensiunii arteriale și trebuie evitat de persoanele cu hipertensiune.

În farmacii și în supermarketuri există o sare specială pentru hipertensiune, care are un gust asemănător cu clorura de sodiu, însă conține mult mai puțin din acest element sau chiar deloc și, prin urmare, această sare este mai potrivită pentru utilizare în cazul persoanelor hipertensive.

Sarea pentru hipertensiune scade riscul evenimentelor cardiovasculare majore

În locul sodiului din acest tip  de sare regăsim potasiul. Sarea de potasiu nu doar că are gust foarte apropiat de al sodiului, dar ajută la controlul tensiunii arteriale și, de asemenea, este ideal pentru a reduce retenția de lichide, edemele și umflarea membrelor.

Studiile¹ arată că printre persoanele care au un istoric de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială sau au vârste de peste 60 de ani, ratele accidentului vascular cerebral, evenimentelor cardiovasculare majore și deceselor din orice cauză sunt mai scăzute dacă folosesc înlocuitor de sare decât sare obișnuită.

Sarea specială pentru hipertensiune poate fi utilizată la orice vârstă

Sarea fără sodiu poate fi utilizată de către adulți, vârstnici, copii și adolescenți în salate, supe și orice fel de mâncare, poate fi fiartă sau adăugată la produsele alimentare care se prepară la plită, cuptor, grătar, oferind o aromă foarte similară cu sarea cu care suntem obișnuiți cu toții.

Cu toate acestea, sarea de potasiu ar fi de preferat să fie folosită pentru a condimenta alimentele gata preparate sau cele gătite la foc mic, sub 180 de grade Celsius, pentru a nu schimba gustul pentru persoanele care sunt mai sensibile la acest aspect. Înlocuitorul de sare poate fi achiziționat de la farmacii și magazine alimentare și e bine de știut că gustul poate fi diferit de la un producător la altul.

Sarea pentru hipertensiune se poate lua de la farmacie fără rețetă, de către oricine, însă nu ar trebui să fie utilizată de pacienții cu insuficiență renală. Utilizarea înlocuitorului de sare ar trebui să fie făcută cu acordul medicului, deoarece excesul de potasiu poate crește foarte mult prezența acestuia în sânge și poate crea probleme persoanelor cu afecțiuni renale, poate duce la o rezistență scăzută a mușchilor și la disfuncționalitate cardiacă.

Cum ajută sarea fără sodiu la scăderea tensiunii arteriale?

Potasiul este un mineral esențial pe care corpul nostru se bazează pentru a funcționa în mod corespunzător, contribuind la scăderea tensiunii arteriale și echilibrand efectele negative ale sării de bucătărie obișnuite. Rinichii te ajută să ții sub control tensiunea arterială, prin faptul că aceste organe controlează cantitatea de lichide depozitate în corp. Cu cât corpul reține mai multe lichide, cu atât mai mare este tensiunea arterială.

Rinichii își îndeplinesc funcția de a controla tensiunea arterială prin faptul că filtrează sângele și elimină surplusul de lichide, care este apoi depozitat în vezică, sub formă de urină. Acest proces folosește un echilibru delicat între potasiu și sodiu, pentru a extrage apă prin pereții celulelor, din fluxul sangvin într-un canal colector care duce la vezica urinară.

Consumând multă clorură de sodiu, adică sare de bucătărie obișnuită, crește cantitatea de sodiu prezentă în sânge. Astfel, sarea distruge acel echilibru delicat, reducând capacitatea rinichilor de a elimina apa din corp. Mâncând mai multe fructe și legume și consumând sare de potasiu, vei crește nivelul de potasiu și vei ajuta organismul să redobândească acest echilibru. În acest fel, îți ajuți rinichii să funcționeze mai eficient și contribui la aducerea tensiunii arteriale până la un nivel normal.

Sarea de potasiu, un aliat pe care te poți baza

În ultima vreme, sarea fără sodiu sau cea care conține o combinație de clorură de sodiu și de potasiu este disponibilă pe scară largă. Înlocuitorul de sare conține cu până la 70% mai puțin sodiu decât sarea de masă standard și nu prezintă aceleași riscuri mari pentru sănătate precum tipurile de sare bazate pe sodiu. 

Sarea de potasiu ar putea avea chiar un efect benefic asupra tensiunii tale arteriale, deoarece potasiul este un antagonist al sodiului. Acest tip de sare poate fi utilizat în același fel ca sarea de masă obișnuită, așa că dacă suferi de hipertensiune și medicul își recomandă sare fără sodiu nu trebuie să-și faci griji că mâncărurile tale nu vor mai avea gust. 

Ce riscuri are consumul de înlocuitor de sare?

Unele persoane au raportat că au simțit un gust metalic după ce au consumat înlocuitor de sare și, prin urmare, au ales să nu mai folosească acest produs. Pentru a depăși aceste neplăceri, unii producători folosesc un procent mai mic de clorură de potasiu, combinat cu agenți adăugați pentru a îmbunătăți aroma (de exemplu, săruri minerale acceptabile din punct de vedere nutrițional precum MgCl2, MgSO4 și CaCl2, acizi și aminoacizi alimentari, condimente etc.)

O altă problemă legată de folosirea sării de potasiu este faptul că, deși produsul conține mai puțin sodiu, dacă persoana care o folosește obișnuia să mănânce alimentele foarte sărate, e posibil ca în continuare să folosească și sarea de potasiu în catități prea mari.

Persoanele cu boli renale sau cele care suferă de diabet ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a folosi înlocuitor de sare, deoarece un aport crescut de potasiu s-ar putea să nu fie recomandat în cazul lor. Unele cercetări² au indicat faptul că sarea de potasiu poate provoca hiperkaliemie cu consecințe care pun viața în pericol la pacienții susceptibili. Deși sarea fără sodiu reduce tensiunea arterială, poate duce la aritmii și la moarte subită la pacienții cu boală renală cronică.

Industria alimentară a făcut o prioritate din reducerea sodiului

În ultimii ani, reducerea sodiului din alimente a devenit o prioritate pentru industria alimentară, iar utilizarea clorurii de potasiu³ este de așteptat să crească, în special în alimente precum pâinea, cerealele, brânza, carnea procesată, supele la plic, sosurile și gustările sărate, care contribuie la un aport alimentar de sare excesiv.

Totuși, deoarece clorura de potasiu este mai scumpă decât clorura de sodiu, cererea semnificativă din partea consumatorilor, subvențiile direcționate către industrie sau taxele pe alimentele cu conținut ridicat de sodiu vor fi probabil necesare înainte ca industria alimentară să absoarbă costurile reformulării și ingredientelor adăugate.

[{ads-hipertensiune-second}]

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2105675
1. Studiul „Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death”, apărut în N. Engl J. Med, 2021; 385:1067-1077DOI: 10.1056/NEJMoa2105675, autori: Bruce Neal et al.
NCBI - Danger of salt substitutes that contain potassium in patients with renal failure
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1124926/
2. Studiul „Danger of salt substitutes that contain potassium in patients with renal failure”, apărut în BMJ. 2003 Jan 4; 326(7379): 35–36, doi: 10.1136/bmj.326.7379.35, autori: C. J. Doorenbos, C. G. Vermeij
Hypertension - Potassium-Enriched Salt Substitutes as a Means to Lower Blood Pressure
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13241
3. Studiul „Potassium-Enriched Salt Substitutes as a Means to Lower Blood Pressure”, apărut în Hypertension, 2020;75:266–274, https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13241, autori: Raquel C. Greer et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0