Deficit de iod: cauze, simptome, complicatii si tratament

Iodul este un mineral esențial pentru sănătate. Acesta este solubil în apă, se regăsește în anumite alimente, precum și în sarea de bucătărie iodată, dar poate fi găsit și sub formă de supliment alimentar. Există însă situații în care organismul suferă un deficit de iod – iată când se întâmplă acest lucru, din ce cauze, cum se manifestă deficitul de iod, dar și cum poate fi combătut și prevenit.

Iodul este extrem de important pentru buna funcționare a glandei tiroide, care îl folosește pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acești hormoni contribuie la creșterea fătului, dezvoltarea creierului, procesele de vindecare și menținerea unui metabolism optim.

De asemenea, în cazul iradierii, cum se întâmplă în cazul accidentelor nucleare, prima măsură aplicată la nivelul populației expuse este administrarea pastilelor de iod, pentru a reduce acumularea de radiații în glanda tiroidă. Hipotiroidismul se petrece atunci când o persoană nu reușește să producă suficienți hormoni tiroidieni. Deficitul de iod contribuie la limitarea abilității glandei tiroide de a produce hormoni.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deficit de iod: cauze

Deficitul de iod poate să apară atunci când o persoană nu consumă suficient iod prin alimentație. În general, acest lucru se petrece la femeile însărcinate, care au nevoie de o cantitate mai mare de iod. Există însă și zone endemice cum sunt cele subdeluroase și deluroase, în care apa și solul sunt mai sărace în iod. Frecvența gușii endemice este mult mai mare în cazul locuitorilor acestor zone, motiv pentru care în foarte multe țări și zone de pe glob s-a recurs la iodarea sării și a pâinii, ca măsură de combatere a acestor afecțiuni și riscului mare de hipotiroidism la copil, însoțit de retard mental și alte afecțiuni.

Pentru un adult, necesarul zilnic de iod este de 150 micrograme. În timpul sarcinii, gravida are nevoie de 220 mcg, iar în timpul alăptării, de 290 mcg.

Simptome ale deficitului de iod

Mai multe semne indică un deficit de iod:

Creștere inexplicabilă în greutate

Primul semn al deficitului de iod constă în creșterea inexplicabilă în greutate. Atunci când un pacient are un metabolism sănătos, caloriile consumate sunt arse și transformate în energie. Lipsa iodului, precum și hipotiroidismul, încetinesc metabolismul, iar caloriile sunt mai degrabă depozitate sub formă de grăsime.

Senzația de slăbiciune

În lipsa iodului, individul se poate simți foarte slăbit. Acestuia îi va fi greu să facă efort fizic și se va simți veșnic obosit. Asta pentru că metabolismul nu funcționează bine și nu furnizează suficientă energie organismului.

Căderea părului

Deficitul de iod poate cauza și căderea părului. Hormonii tiroidieni susțin regenerarea părului, însă atunci când apare un deficit al acestor hormoni, părul nu se mai regenerează și începe chiar să cadă.

Uscăciunea pielii 

Pielea uscată, deshidratată, poate apărea tot din cauza deficitului de iod, deoarece hormonii tiroidieni sunt răspunzători și pentru regenerarea celulară la nivelul tenului.

Senzația de frig

Deficitul de iod determină un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cât ai mai puțini hormoni tiroidieni, cu atât mai mult încetinește metabolismul, ceea ce înseamnă că individul are tot mai puțină energie și arderi încetinite. Se știe că energia este cea care încălzește corpul, de aceea lipsa acesteia poate cauza sensibilitate la frig.

Tulburări de memorie

Hormonii tiroidieni sunt importanți pentru creier. Un deficit de iod care cauzează, la rândul său, un deficit de hormoni tiroidieni, care poate cauza probleme de memorie.

Ciclu menstrual neregulat

Hormonii tiroidieni sunt cei răspunzători și pentru frecvența cu care vine menstruația. Un ciclu menstrual neregulat, precum și modificarea duratei ciclului pot fi semne ale deficitului de iod din organism.

Complicații deficit de iod

Deficitul de iod poate cauza complicații în special în rândul femeilor însărcinate și al fătului. În cel mai rău caz, un deficit acut de iod poate împiedica dezvoltarea completă a creierului fătului.

Cum se diagnostichează deficitul de iod?

Medicul va cere pacientului informații despre simptomele sale și va efectua un examen fizic pentru a identifica semnele și simptomele asociate cu deficitul de iod, cum ar fi mărirea glandei tiroide (gușa) sau alte probleme legate de glanda tiroidă.

Un test de sânge poate fi utilizat pentru a măsura nivelul hormonilor tiroidieni (T3 și T4) și a hormonului stimulator al tiroidei (TSH). Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni și/sau un nivel crescut de TSH pot indica un deficit de iod. Medicul poate utiliza palparea sau ultrasunetele pentru a evalua dimensiunea și structura glandei tiroide și pentru a identifica eventualele anomalii asociate cu deficitul de iod, cum ar fi gușa.

Testul de absorbție a iodului radioactiv implică administrarea unei cantități mici de iod radioactiv și monitorizarea ulterioară a absorbției acestuia de către glanda tiroidă. Testul poate ajuta la evaluarea funcției tiroidei și la detectarea unui posibil deficit de iod. Testul iodului urinar presupune colectarea unei probe de urină pentru a evalua nivelul de iod prezent în organism. Un nivel scăzut de iod în urină poate indica un deficit de iod.

Tratament deficit de iod

Deficitul de iod este depistat prin realizarea unei analize a urinei. Medicul va stabili dacă este sau nu cazul pentru suplimente alimentare pe bază de iod.

Iodul se găsește în alimente precum:

  • Codul, tonul, macroul
  • Iaurtul
  • Creveții
  • Sarea iodată
  • Ouăle
  • Prunele uscate

În ceea ce privește administrarea sării iodate la pacienții care au deja afecțiuni tiroidiene, se recomandă evitarea acesteia la persoanele care au hipertiroidism.

În mod normal, aportul corespunzător de iod ajută la stimularea producerii hormonilor tiroidieni la persoanele sănătoase și împiedică dezvoltarea patologiilor tiroidiene de orice fel (gușă, hipotiroidism, boală Graves etc). 

În cazul bolii autoimune, una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene la ora actuală, alături de nodulii hiperactivii, administrarea de iod  ar putea ajuta la începutul bolii,  pentru a stimula la maximum producerea de hormoni proprii, până când, din păcate, această producție este sistată și se impune terapia de substituție. În acest caz, iodul nu mai are nicio influență asupra activității tiroidei, dar nu trebuie nici eliminat complet, pentru că organismul nu îl poate produce și mai este implicat și în alte procese fiziologice, precum prevenirea cancerului de sân și boala fibrochistică a sânului.

Mai mult, boala fibrochistică a sânului poate fi tratată sau prevenită în mod eficient prin suplimentarea cu iod. Boala fibrochistică a sânului afectează cel puțin 50% dintre femeile la vârsta fertilă și este asociată cu un risc mai mare de cancer de sân, deoarece femeia, obișnuită cu faptul că are noduli benigni, poate să nu mai meargă la controale și astfel, printre aceștia, să apară și un nodul malign care să rămână nedetectat.

Insuficiența alimentară cu iod reprezintă o explicație plauzibilă pentru incidența crescândă a cancerului de sân la femeile tinere cu metastază la distanță. Având în vedere reducerea stabilită a nivelurilor de iod la femeile din SUA aflate la vârsta fertilă de la mijlocul anilor 70, acest grup ar fi cel mai vulnerabil la riscul crescut de cancer de sân. 

Sensibilitatea crescută a țesutului mamar la modificări proliferative induse de estradiol în stabilirea insuficienței alimentare cu iod, oferă o explicație mecanicistă plauzibilă pentru incidența crescândă a cancerului de sân cu implicare la distanță în această grupă de vârstă. Pe baza importanței iodului în sănătatea tiroidei și a sânilor, dezvoltarea creierului fetal, precum și a deficitelor în tendințele nutriționale la femeile mai tinere, testarea și gestionarea iodului pot fi considerate aspecte importante pentru practica clinică și preventivă.

Cum previi deficitul de iod?

Prevenirea deficitului de iod poate fi realizată prin adoptarea unor măsuri simple, care asigură aportul adecvat de iod în organism.

În primul rând, consumul unei cantități suficiente de iod din alimentație. Alimentele care conțin cantități semnificative de iod includ fructele de mare (cum ar fi algele, midiile, scoicile), peștele (cum ar fi codul, tonul, somonul), lactatele (cum ar fi laptele, brânza, iaurtul) și ouăle. Asigură-te că incluzi aceste alimente în dieta ta – nu în cantități exgerate, ci pur și simplu în mod regulat, în cantități moderate.

Multe țări au introdus iodul în sarea de masă ca o metodă eficientă de prevenire a deficitului de iod. Verifică eticheta și asigură-te că utilizezi sare de masă iodată, în conformitate cu recomandările locale. În unele țări, iodul este adăugat și în alte produse alimentare, cum ar fi pâinea, cerealele de mic dejun și pastele. Verifică etichetele produselor pentru a identifica produsele fortificate cu iod și include-le în alimentația ta.

În cazul în care nu poți obține suficient iod din alimentație, medicul îți poate recomanda suplimente de iod. Este important să discuți cu medicul înainte de a lua orice supliment, inclusiv cu iod. Nu căuta să obții suplimente cu iod și să le iei fără motiv deoarece dozele prea mari de iod pot avea efecte negative. Consumul excesiv de iod poate perturba funcția normală a glandei tiroide, ducând la hipertiroidism, dar poate avea și alte efecte precum tulburări digestive (greață, vărsături, dureri abdominale și diaree) și reacții alergice (erupții cutanate, mâncărime, umflături sau dificultăți de respirație).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. https://doctime.doc.ro/ro/?utm_source=DOC-ARTICLE&utm_medium=DOC-ARTICLE&utm_campaign=Redirect-Doc-Article Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Iodine
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
NCBI - Iodine and Iodine Deficiency: A Comprehensive Review of a Re-Emerging Issue
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9459956/
Studiul „Iodine and Iodine Deficiency: A Comprehensive Review of a Re-Emerging Issue”, apărut în Nutrients. 2022 Sep; 14(17): 3474. Published online 2022 Aug 24. doi: 10.3390/nu14173474, autori: Adrienne Hatch-McChesney și Harris R. Lieberman
Pub Med - Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28243321/
Dtudiul „Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women”, apărut în J Cancer. 2017 Jan 13;8(2):174-177. doi: 10.7150/jca.17835. eCollection 2017, autor: Jay Rappaport


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0