

Deficit de iod: cauze, simptome, complicatii si tratament
Deficit de iod: cauze, simptome, complicatii si tratament
Deficit de iod: cauze, simptome, complicatii si tratament
Iodul este o minerala esentiala pentru sanatate. Acesta este solubil in apa, se regaseste in anumite alimente, precum si in sarea de bucatarie iodata, dar poate fi gasit si sub forma de supliment alimentar.
Exista insa situatii in care organismul sufera un deficit de iod – iata cand se intampla acest lucru, de ce, cum se manifesta deficitul de iod, dar si cum poate fi combatut.
Iodul este extrem de important pentru buna functionare a glandei tiroide, care il foloseste pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acesti hormoni contribuie la:
- Cresterea fatului si a copiilor
- Dezvoltarea creierului
- Procesele de vindecare
- Mentinerea unui metabolism optim
De asmenea, in cazul iradierii cum se intampla in cazul accidentelor nucleare, prima masura aplicata la nivelul populatiei expuse este administrarea pastilelor de iod, pentru a reduce acumularea de radiații în glanda tiroidă.
Hipotiroidismul se petrece atunci cand o persoana nu reuseste sa produca suficienti hormoni tiroidieni. Deficitul de iod contribuie la limitarea abilitatii glandei tiroide de a produce hormoni.
Cauzele deficitului de iod
Deficitul de iod poate sa apara atunci cand o persoana nu consuma suficient iod prin alimentatie. In general, acest lucru se petrece la femeile insarcinate, care au nevoie de o cantitate mai mare de iod. Exista insa si zone endemice cum sunt cele subdeluroase si deluroase, in care apa si solul sunt sarace in iod. Frecventa gusei endemice este mult mai mare in cazul locuitorilor acestor zone, motiv pentru care in foarte multe tari si zone de pe glob s-a recurs la iodarea sarii si a painii, ca masura de combatere a acestor afectiuni si riscului mare de hipotiroidism la copil, insotit de retard mental si alte afectiuni.
Pentru un adult, necesarul zilnic de iod este de 150 micrograme.
Simptome ale deficitului de iod
Crestere inexplicabila in greutate – primul semn al deficitului de iod consta in cresterea inexplicabila in greutate. Atunci cand un pacient are un metabolism sanatos, caloriile consumate sunt arse si transformate in energie. Lipsa iodului, precum si hipotiroidismul, incetineste metabolismul, iar caloriile sunt mai degraba depozitate sub forma de grasime.
Senzatia de slabiciune – in lipsa iodului, individul se poate simti foarte slabit. Acestuia ii va fi greu sa faca efort fizic si se va simti vesnic obosit. Asta pentru ca metabolismul nu functioneaza bine si nu furnizeaza suficienta energie organismului.
Caderea parului – deficitul de iod poate cauza si caderea parului. Hormonii tiroidieni sustin regenerarea parului, insa atunci cand apare un deficit al acestor hormoni, parul nu se mai regenereaza si incepe chiar sa cada.
Uscaciunea pielii – pielea uscata, deshidratata, poate aparea tot din cauza deficitului de iod, asta pentru ca hormonii tiroidieni sunt raspunzatori si pentru regenerarea celulara la nivelul tenului.
Senzatia de frig – deficitul de iod determina un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cat ai mai putini hormoni tiroidieni, cu atat mai mult incetineste metabolismul. Asta inseamna ca individul are tot mai putina energie. Se stie ca energia este cea care incalzeste corpul, de aceea lipsa acesteia poate cauza sensibilitate la frig.
Tulburari de memorie – hormonii tiroidieni sunt importanti pentru creier. Un deficit de iod care cauzeaza, la randul sau, un deficit de hormoni tiroidieni, poate cauza probleme de memorie.
Ciclu menstrual neregulat – hormonii tiroidieni sunt cei raspunzatori si pentru frecventa cu care vine menstruatia. Un ciclu menstrual neregular, precum si modificarea duratei ciclului pot fi semne ale deficitului de iod din organism.
Complicatii deficit de iod
Deficitul de iod poate cauza complicatii in special in randul femeilor insarcinate si ale fatului acestora. In cel mai rau caz, un deficit acut de iod poate impiedica dezvoltarea completa a creierului fatului.
Tratament deficit de iod
Deficitul de iod este depistat prin realizarea unei analize a urinei. Medicul va stabili daca este sau nu cazul pentru suplimente alimentare pe baza de iod.
Alimente bogate in iod sunt:
- Pestele cod
- Iaurtul
- Crevetii
- Sarea iodata
- Ouale
- Tonul
- Prunele uscate
In ceea ce priveste administrarea sarii iodate la pacinetii care au deja afectiuni tiroidiene, se recomanda evitarea acesteia la pacinetii cu hipertiroidism.
In mod normal, aportul corespuzator de iod ajuta la stimularea producerii hormonilor tiroidieni la persoanele sanatoase si impiedica dezvoltarea patologiilor tiroidiene de orice fel (gusa, hipotiroidism, boala Graves etc) In cazul bolii autoimune, una dintre cele mai frecvente afectiuni tiroidiene la ora actuala, alaturi de nodulii hiperactivii, administrarea de iod ar putea ajuta la inceputul bolii, pentru a stimula la maxim producerea de hormoni proprii, pana cand, din pacate, aceasta productie este sistata si se impune terapia de substitutie. In acest caz, iodul nu mai are nicio influenta asupra activitatii tiroidei, dar nu trebuie nici eliminat complet...pentru ca organismul nostru nu il poate produce si mai este implicat si in alte procese fiziologice, precum prevenirea cancerului de san si boală fibrochistică a sânului.
Mai mult, boala fibrochistica a sanului poate fi tratată sau prevenită în mod eficient prin suplimentarea cu iod 24. Boala fibrocistică a sânului afectează cel puțin 50% dintre femeile în vârstă fertilă și este asociată cu un risc crescut de a dezvolta cancer de sân.
Insuficiența alimentară cu iod reprezintă o explicație plauzibilă pentru incidența crescândă a cancerului de sân la femeile tinere cu metastază la distanță. Având în vedere reducerea stabilită a nivelurilor de iod la femeile din SUA aflate la vârsta fertilă de la mijlocul anilor 70, acest grup ar fi cel mai vulnerabil la riscul crescut de cancer de sân. Sensibilitatea crescută a țesutului mamar la modificări proliferative induse de estradiol în stabilirea insuficienței alimentare cu iod, oferă o explicație mecanicistă plauzibilă pentru incidența crescândă a cancerului de sân cu implicare la distanță în această grupă de vârstă. Pe baza importanței iodului în sănătatea tiroidei și a sânilor, dezvoltarea creierului fetal, precum și a deficitelor în tendințele nutriționale la femeile mai tinere, testarea și gestionarea iodului pot fi considerate aspecte importante pentru practica clinică si preventiva.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie : Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women ,
Jay Rappaport , Department of Neuroscience, Lewis Katz School of Medicine Temple University, 2017