O dieta bogata in sare si potasiu poate accelera boala renala cronica

O dieta bogata in sodiu si potasiu poate inrautati boala renala cronica (BRC), arata un nou studiu.

“Aceste afirmatii justifica studiile clinice viitoare care testeaza efectul reducerii moderate de sodiu si potasiu in dieta pacientilor care consuma o cantitate mare de sodiu si potasiu si care sufera de BRC in progresie” declara conducatorul studiului, doctorul Jiang He de la Universitatea Tulane New Orleans Louisiana intr-un comunicat de presa a Societatii Americane de Nefrologie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Rezultatele studiului ar putea, in cele din urma, avea un impact asupra noilor recomandari dietetice la pacientii cu BRC pentru a incetini progresia bolii” a mai adaugat doctorul.

“Se estimeaza ca 26 milioane de americani sufera de boli renale cronice ” a mai spus cercetatorul. “Boala renala cronica poate duce la insuficienta renala si de asemenea creste riscul bolilor de inima si poate duce la moarte timpurie” potrivit autorilor studiului.

Pentru acest studiu, cercetatorii au testat mostre de urina de la aproape 4000 de oameni cu BRC. Apoi au estimat aportul zilnic de nutrienti cu ajutorul acestor probe. Prin acest lucru si-au dorit sa observe influienta sodiului si potasiului asupra progresiei bolii. Nivelurile ridicate de sodiu si potasiu din urina au fost legate de o porgresie a bolii mult mai rapida, au descoperit cercetatorii.

Subiectii studiului au consumat mai mult sodiu decat limita zilnica recomandata de aproximativ 2,400 miligrame. In medie acestia au ingerat 3,700 miligrame pe zi. Cercetatorii au declarat ca aceste descoperiri ar putea duce la noi recomandari pentru cat de mult sodiu si potasiu pot consuma zilnic pacientii cu boli renale cronice.

Studiul a fost finantat de Institutul National de Diabet si Boli Digestive si Renale din America si publicat online recent, in Jurnalul Societatii Americane de Nefrologie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca te afli in aceasta situatie medicala, intra aici pentru a fla daca iti controlezi bine diabetul sau te afli in zona de risc si completeaza chestionarul, pentru a primi un consult de specialitate gratuit.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0