Sarea de baie: tipuri, proprietăți și beneficii
Sarea de baie: tipuri, proprietăți și beneficii
Sarea de baie: tipuri, proprietăți și beneficii
Ai lucrat mai intens la sală ori ai probleme cu articulațiile, durerile musculare ori articulare? Acestea îți pot strica buna dispoziție și, uneori, chiar pot afecta și calitatea somnului. Deși există numeroase unguente, geluri și creme cu proprietăți antiinflamatoare pe piață, care rezolvă problema pe loc, poți lua o abordare holistică, care să te ajute nu doar în remedierea durerilor locale, ci și în relaxarea întregului organism, drenarea toxinelor, dar și pentru un somn neîntrerupt și odihnitor.
Tipuri de sare de baie
Sarea de baie este folosită de sute de ani în tratarea diverselor dureri de natură inflamatorie, dar are mult mai multe proprietăți benefice pentru organism. Ceea ce denumim ”sare de baie” este, de fapt, un nume generic pentru mai multe tipuri de sare care se folosesc în cada cu apă.
Sare de mare
Așadar, există sare de mare, care se obține prin evaporarea apei marine , fără a fi procesată sau cu un grad minim de procesare. Tocmai datorită procesului foarte simplu prin care este obținută, sarea de mare este bogată în minerale, cum ar fi magneziu, calciu, zinc, fier și potasiu. În mod normal, aceste minerale pot fi regăsite și în sarea alimentară, dar numai în sarea brută (sare gemă), care nu trece prin același nivel de procesare ca sarea fină.
Sarea de mare poate avea texturi diferite (fină, granulată, gemă) și poate fi îmbunătățită cu diverse arome, în special cu lavandă, pentru un efect de relaxare sporit. Cel mai popular sortiment de sare marină este cel de la Marea Moartă, care este deosebit de bogată în minerale.
Sarea de baie Himalaya
Alte tipuri de sare de baie foarte cunoscute și îndrăgite sunt sarea de baie de Himalaya și sarea Epsom. Sarea de baie Himalaya provine din minele de sare din munții Himalaya, în special din cei localizați în Pakistan. În urmă cu 250 de milioane de ani, când munții abia începeau să capete formă, oceanele au depozitat, la baza acestora, cantități masive de sare. Deoarece depozitele de sare au fost acoperite, ulterior, cu lavă, gheață și zăpadă, timp de milioane de ani, sarea de Himalaya are reputația de a fi una dintre cele mai pure, nepoluate tipuri de sare.
Sarea Epsom
Sarea Epsom este, de fapt, sulfat de magneziu, un compus chimic format din magneziu, sulf și oxigen. Aceasta își are numele de la orașul Epsom, din Anglia, unde a fost descoperită. Deși are aspect, structură chimică și denumire de sare, aceasta nu este, în sensul propriu, sare și nu poate fi consumată alimentar, având un puternic gust amărui. Proprietățile tămăduitoare ale sării Epsom derivă din conținutul mare de magneziu și a fost folosită, de-a lungul timpului, în numeroase remedii locale pentru fibromialgie, insomnie și dureri articulare.
Beneficiile sării de baie
Când vine vorba de eliberarea de stres, atenuarea durerilor musculare sau calmarea iritațiilor cutanate, o baie cu sare este remediul potrivit. Deși baia, în sine, îți poate îmbunătăți starea fizică și psihică datorită relaxării totale a corpului, odată scufundat în apă, sarea de baie extinde aceste beneficii prin noi avantaje, cum ar fi remedierea proceselor inflamatorii, ceea ce e o veste bună pentru mușchi, articulații și tendoane.
Potrivit unui studiu publicat în revista Seminars in Arthritis and Rheumatism, sarea de baie poate avea beneficii vizibile în tratamentul anumitor afecțiuni reumatice, inclusiv artrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondiloza anchilozantă și osteoartrita articulației genunchiului.
Mai mult, sarea de baie face bine și pielii, care este cel mai mare organ al corpului. Tot mai mulți medici dermatologi recomandă sarea de baie pacienților cu psoriazis, eczemă sau alte afecțiuni ale pielii atopice. Acest lucru este datorită faptului că sarea de baie ajută la exfolierea foarte blândă a celulelor moarte, care, adesea, creează mâncărimi ale pielii pe fondul unei afecțiunii preexistente, precum psoriazisul. Tot datorită acestui proces de exfoliere și curățare, sarea de baie poate fi de folos pentru cei care suferă de acnee sau dermatită atopică.
Alte beneficii importante ale sării de baie includ:
- Stimularea circulației sanguine, la nivelul întregului corp
- Remedierea crampelor musculare
- Atenuarea durerilor de picioare, după o zi de mers mult pe jos sau de stat în picioare
- Îmbunătățirea calității somnului
Rețeta unei băi perfecte cu sare
Pentru o baie cu sare reușită, vei avea nevoie de 200-250 ml sare de baie, de care preferi, la o cadă de dimensiuni normale, plină cu apă. Apa trebuie să fie cu două grade mai caldă față de temperatura corpului, pentru a beneficia din plin de proprietățile sării de baie. Poți adauga 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și câțiva stropi de ulei essential de lavandă. Durata de îmbăiere recomandată este de minim 15-20 minute, dar nu mai mult de 1 oră. După baie, aplică o cremă hrănitoare pe tot corpul, cât pielea este încă ușor umedă.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Why Take an Epsom Salt Bath?
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/epsom-salt-bath#2
Healthline - Benefits of a Sea Salt Bath
https://www.healthline.com/health/sea-salt-bath
Studiul Scientific Evidence of the Therapeutic Effects of Dead Sea Treatments: A Systematic Review, publicat în Seminars in Arthritis and Rheumatism, în octombrie 2012, autori: Uriel Katz, Yehuda Shoenfeld, Varda Zakin et al.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017212000303?via%3Dihub