Un nou tratament pentru hepatita B cronica e in faza de testare

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Biomedicala din Texas au creat un nou tratament pentru tratarea infectiei cronica cu virusul hepatic C.

Tratamentul inovator este momentan in faza de testare si, daca se confirma eficienta sa, va deveni o metoda de tratament de mare ajutor medicilor in tratarea hepatitei B.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Organizatia Mondiala pentru Sanatate sustine ca hepatita B este o problema de sanatate de importanta majora la nivel mondial, in jur de 250-400 de miloane de oameni fiind diagnosticati cu hepatita B in forma cronica. Mai bine de 800.000 de oameni isi pierd anual viata din cauza unor complicatii precum ciroza sau cancerul la ficat, complicatii care apar din cauza hepatitei B cronice. Vaccinul pentru hepatita B este eficient in 95% dintre cazuri insa din pacate nu exista momentan un tratament eficient care sa vindece complet hepatita C devenita cronica.

Tratamentul nou dezvoltat foloseste un mecanism care se bazeaza pe un amestec al acidului ribonucleic cu scopul de a reduce antigenii de suprafata (n.r. substanta care nu este recunoscuta de organism si determina aparitia unui raspuns autoimun, determinand organismul sa o neutralizeze si sa o elimine) creati de infectia cronica cu virusul hepatic B.

Antigenii de suprafata AgHBs al virusului hepatic B sunt, de fapt, mici molecule ce au legatura cu patrunderea virusului hepatic in celulele ficatului. In infectia cronica, acesti antigeni impiedica sistemul imunitar sa elimine virusul din organism. Spre exemplu, un nivel ridicat de AgHBs determina un risc crescut de infectie cronica cu hepatita B, precum si risc crescut de complicatii precum ciroza sau cancerul la ficat. Asadar, reducerea acestor antigeni prin modificarile aparute la nivelul acidului robonucleic poate avea efecte benefice.

Experimentele facute pe cimpanzei facute in perioada 2013-2015 au dovedit faptul ca acest tratament functioneaza si ca nu pune in pericol sanatatea oamenilor asa ca a inceput testarea pe oameni.

 

 

Specialistii sunt de parere ca acest nou tratament, combinat cu tratamentul conventional pentru tratarea hepatitei B, ar putea fortifica sistemul imunitar, fortandu-l sa omoare celulele infectate cu virusul hepatic si astfel vindecand aceasta afectiune.

Tratamentul acesta necesita administrare subcutanata prin intermediul unei injectii. Oamenii de stiinta au creat o molecula care trimite tratamentul direct la nivelul ficatului, acolo unde acesta ramane si incepe sa actioneze. Mai mult decat atat, o molecula obtinuta din veninul de albine, ajuta la spargerea membranei celulelor ficatului astfel incat medicamentul sa patrunda exact in citoplasma celulelor.

Acest tip de terapie specifica poate trata hepatita B cronica, insa cercetatorii isi propun sa o dezvolte astfel incat sa poata fi folosita si in vindecarea altor afectiuni hepatice pe langa hepatita B cronica.

Mai mult decat atat, oamenii de stiinta isi propun sa dezvolte o terapie specifica similara si pentru a elimina anumite gene ereditare care pot cauza aparitia cancerului.

Cu cat este depistata si tratata mai timpuriu, cu atat mai mici vor fi daunele produse ficatului tau de catre hepatita B cronica. Vaccinul pentru hepatita B reduce considerabil sansele de infectare asa ca nu ar trebui neglijat, in special de catre persoanele care prezinta risc crescut de infectare cu virusul hepatic B.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0