Transmiterea nozocomiala a virusului hepatitei C

Transmiterea virusului hepatitei C (HCV) poate fi facuta si pe cale nozocomiala (n.r. transmisie spitaliceasca), chiar daca nu este o situatie des intalnita.

Hepatita C reprezinta inflamarea ficatului din cauza infectiei virale cu virusul hepatic C. Virusul hepatic C se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate. In prima faza, hepatita C este acuta, insa daca in 6 luni de la infectare virusul nu este eliminat, afectiunea se cronicizeaza. In peste 75% din cazurile de infectare cu virusul hepatic C, afectiunea devine cronica, virusul nefiind eliminat in timp util. De multe ori, pacientii afla ca sufera de hepatita C atunci cand boala este deja in faza cronica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai multe cazuri de transmitere nozocomiala a virusului hepatitei C apar in urma hemodializei. In afara de infectarea cu virusul hepatic C la pacientii hemodializati cronic, exista si alte modalitati, mult mai rare, prin care se poate transmite hepatita C in timpul spitalizarii:

  • Endoscopia
  • Avortul
  • Internarea in sectia de chirurgie
  • Tratamentul pentru ulcere varicoase
  • Injectiile intramusculare si intravenoase

Transmiterea nazocomiala a virusului hepatic C este posibila atunci cand procedurile de dezinfectare nu sunt respectate intocmai ori cand echipamentul medical nu este folosit in mod corespunzator, permitandu-se astfel raspandirea virusurilor.

 

 

Chiar si in cazul hemodializei, riscul de infectare poate fi eliminat daca sunt implementate in mod corespunzator practicile de sterilizare si de folosire a echipamentelor medicale.

Personalul medical poate avea, de asemenea, de suferit de pe urma interactionarii in mod repetat cu un bolnav diagnosticat cu hepatita C cronica. Totusi, statisticile au scos la iveala faptul ca acestia nu au risc mai mare de infectare decat persoanele obisnuite, care nu intra in contact cu sangele pacientilor diagnosticati cu hepatita C.

Riscurile apar, din acest punct de vedere, in timpul inteparii accidentale a cadrelor medicale, cu ace care au fost folosite pentru injectarea sau recoltarea de sange la pacientii infectati cu virusul hepatic C.

Pe de alta parte, si riscul de transmitere de la un cadru medical infectat cu virusul hepatic C, la un pacient sanatos, este extrem de mic mai ales ca cel care lucreaza in domeniul medical stie exact ce trebuie sa faca pentru a preveni transmiterea virusului pe care il poarta, la pacientii sanatosi.

Cum se previne infectarea cu virusul hepatic C

Pentru a elimina riscul de infectare cu virusul hepatic C, nu trebuie sa intri in contact direct cu sangele unui pacient care sufera de aceasta afectiune.

Virusul hepatitei C supravietuieste, in afara corpului uman, la temparatura camerei, pana la 3 saptamani. Asta inseamna ca sangele de pe suprafete, fie el si uscat, poate infecta in momentul in care intra in contact cu o rana deschisa. Pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor patate de sange infectat cu virusul hepatic C, este recomandat sa se foloseasca un amestec preparat din o parte de dezinfectant (poate fi si clor) la 10 parti de apa. In timpul curatarii suprafetelor este obligatoriu sa fie purtate manusi, astfel incat sa fie eliminata posibilitatea de intrare in contact cu sangele infectat cu virusul hepatic C.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0