Cum ne protejăm de Hepatita C

Hepatita C este o afecțiune inflamatorie a ficatului, care apare în urma infecției cu VHC (virusul hepatitic C), virus ce se transmite cu ușurință prin sânge. Din păcate, nu există niciun vaccin pentru a preveni infecția cu virusul hepatitei C.​

Cu toate acestea, în cazul în care nu aveți hepatită C, există câteva strategii care pot reduce semnificativ riscul de infectare cu VHC:

·       Neinjectarea sau renunțarea la consumul de droguri ar elimina calea principală de transmitere a virusului. Tot ceea ce este asociat cu consumul de droguri prezintă un risc maxim de infecție cu virusul hepatitei C, inclusiv seringile, acele, apa, drogurile, echipamentele de pregătire ale drogurilor sau suprafața pe care se prepară drogul. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

·       Fiți precauți în privința tatuajelor și piercing-urilor. Acestea ar trebui sa fie realizate numai în cadrul saloanelor care respectă normele de igienă și folosesc instrumente sterilizate, astfel încât clienții să nu fie expuși la infectarea cu VHC.

·       Deși transmiterea virusului hepatitei C prin cale sexuală se întâmplă în cazuri destul de rare, sexul protejat folosind o metodă de protecție de barieră precum prezervativul poate reduce riscul de transmitere al virusului. De asemenea, nu faceți sex neprotejat cu mai mulți parteneri pentru reducerea riscului de infectare cu VHC, dar și pentru reducerea riscului apariției altor boli cu transmitere sexuală.

·       Nu folosiți la comun cu alte persoane obiecte de îngrijire personală cum ar fi periuțe de dinți, aparate de ras sau forfecuța de unghii. Daca vă faceți manichiura și pedichiura la un salon de înfrumusețare, asigurați-vă că instrumentele folosite sunt sterilizate înainte de a fi folosite de către personalul salonului.

·       Evitați să intrați în contact cu sângele altor persoane.

 

 

Cum previi infectarea altor persoane cu VHC, daca tu suferi deja de hepatita de tip C

Dacă ați primit însă diagnosticul de hepatită C, trebuie sa faceți tot posibilul pentru a preveni și infectarea altor persoane cu VHC. Acest lucru este posibil dacă se respectă următoarele reguli:

·       Acoperiți-vă rănile care sângerează cu un plasture, astfel încât sângele dumneavoastră să nu intre în contact cu cel al altor persoane.

·       Aruncați la gunoi orice obiecte care intră în contact cu sângele dumnevoastră, începând de la bandajele folosite și până la absorbante sau șervețele.

·       Nu folosiți la comun obiectele de uz personal: forfecuțe, pensete, periuță de dinți sau aparat de ras.

·       Curățați cu dezinfectant toate suprafețele pătate cu sângele dumneavoastră.

·       Nu alăptați copilul dacă aveți răni la nivelul aureolei mamare. Alăptatul poate fi reluat după vindecarea completă a rănilor, în momentul în care nu mai sângerați.

·       Nu donați sânge sau organe.

·       Dacă nu puteți renunța la consumul de droguri, nu mai folosiți la comun cu alte persoane acele sau alte instrumente folosite.

Poți afla dacă suferi de hepatita C cu un test simplu și rapid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0