Coinfectie hepatita B si hepatita D

Virusul hepatic D (delta) nu poate afecta celulele hepatice decat in prezenta virusului hepatic B. Odata contractat virusul hepatic D, virusul B se transforma dintr-o simpla infectie intr-o situatie urgenta.

Pacientul poate intra in contact cu virusul hepatic D in doua moduri: fie virusul patrunde in organism odata cu virusul hepatic B (coinfectie), fie virusul D apare dupa instalarea hepatitei B (suprainfectie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hepatita D este una dintre formele severe ale hepatitei virale si a fost descoperita pentru prima data abia in anul 1997. In jut de 15 milioane de oameni sunt infectati cu virusul hepatic D la nivel mondial. In ceea  ce priveste modul de transmitere al acestui virus hepatic, tot contactul direct cu sangele infectat cu virusul B este vinovat pentru raspandirea virusului.

Intrucat momentan nu exista niciun tratament eficient pentru hepatita D, preventia hepatitei B prin vaccinare reprezinta o metoda importanta de reducere a riscului de infectare. 

Hepatita D acuta

Hepatita acuta cauzata de coinfectia hepatitei B si hepatitei D apare in prezenta virusilor hepatici B si D. Perioada de incubare a hepatitei acute in aceasta situatie este de 1-2 luni. In prima faza, aceasta se manifesta prin simptome precum obosala, apatie, greata si anorexie, iar apoi prin aparitia biomarkerilor precum ALT (alaninamniotransferaza) ori AST (aspartatamniotransferaza).

Hepatita D cronica

Virusul hepatic D declanseaza adesea forme severe de hepatita cronica, insa de multe ori evolutia rapida a bolii este asimptomatica, iar pacientul nu o depisteaza in faza incipienta. Nivelul de ALT si AST este ridicat si in cazul hepatitei cronice.

Odata ce infectia cu virusul hepatic D se cronicizeaza, aceasta agraveaza inflamarea ficatului cauzata deja de virusul hepatic B. Aparitia cirozei va deveni astfel o simpla chestiune ce tine de timp.

Studiile au scos la iveala faptul ca pacientii diagnosticati cu coinfectie a hepatitei B si D dezvolta ciroza in 5-10 ani de la infectare, iar 15% in 1-2 ani de la infectare.

Transmitere virus hepatic D

Modul de transmitere a acestui virus hepatic este acelasi ca si in cazul hepatitei B: prin contact direct cu sangele unei persoane infectate deja.

Vaccinarea impotriva virusului hepatic B este singura cale prin care atat coinfectia, cat si suprainfectia cu hepatita D poate fi prevenita.

 

 

Factori de risc hepatita D

Prezinta risc crescut de dezvoltare a hepatitei D persoanele care sunt infectate cu virusul hepatic B.

De asemenea, si persoanele care nu au facut vaccinul impotriva hepatitei B prezinta risc crescut de infectare.

Cadrele medicale care intra in contact cu sangele pacientilor infectati cu virusul hepatic B si D sunt si ele expuse riscului de a dezvolta coinfectia hepatitei B si hepatitei D, de aceea este foarte important sa se respecte normele de igiena impuse de unitatile spitalicesti.

Si cei care intra in contact permanent cu un bolnav de hepatita B sau de coinfectie hepatita B si D (parinte, copil, sot) sunt expusi imbolnavirii prin contractarea virusului hepatic.

Tratament hepatita D

Nu exista, din pacate, un tratament specific pentru hepatita cauzata de virusul hepatic D.

Tratamentul cu interferon pentru tratarea hepatitei B poate functiona in unele cazuri.

Stiai ca 80% dintre persoanele care sufera de Hepatita C nu prezinta simptome evidente? Ceea ce inseamna ca ai putea sa suferi de aceasta afectiune fara sa stii! Completeaza chestionarul de stabilire a gradului de risc disponibil aici si te poti testa gratuit pentru Hepatita C! Analiza presupune o simpla proba de saliva, iar rezultatul este gata in doar cateva minute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0