Ponturi de calatorie pentru pacientii cu hepatita C

Persoanele care sufera de hepatita C trebuie sa planuiasca cu atentie o vacanta, pentru a se asigura ca previn orice pericol se poate ivi.

Stresul, oboseala si consumul de alimente greu de digerat ori contaminate cu diverse bacterii pot declansa stari de rau pacientului diagnosticat cu hepatita C, ruinandu-i vacanta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ponturi care iti asigura o vacanta perfecta in ciuda afectiunii hepatice de care suferi

Combate stresul si oboseala hepatita C te predispune la stres emotional intens si oboseala. Atunci cand calatoresti, mai ales daca este vorba despre o calatorie cu avionul, catre o destinatie indepartata, este posibil ca ritmul circadian sa fie dat peste cap si oboseala sa te copleseasca. Pentru a evita acest lucru, fa tot posibilul sa iti planuiesti zborul cu avionul intr-un interval orar care sa nu iti dea prea tare peste cap programul de somn. Rezerva-ti prima zi de vacanta pentru odihna, astfel incat sa te poti bucura apoi in voie de vacanta.

In cazul in care calatoresti cu masina, asigura-te ca iti respecti orele de somn si ca nu petreci prea mult timp la volan, astfel incat sa te obosesti inca de pe drum.

Pregateste-ti un dosar medical – mai ales daca parasesti tara in vacanta, pregateste-ti un dosar medical care sa includa informatii despre afectiunile pe care le ai, despre tratamentul pe care il urmezi precum si numarul de telefon si adresa de mail a medicului tau.

Fa-ti un kit de vacanta – acesta trebuie sa includa medicamentele pe care le iei zilnic dar medicamente pentru urgente pe care medicul tau ti le-a recomandat (medicamente pentru diaree ori febra). Daca mergi intr-o zona in care diareea calatorului este frecvent intalnita, cere-i medicului tau sa iti prescrie medicamente in avans, pentru a nu fi luat prin surprindere de nicio situatie. Acest kit trebuie sa includa si plasturi, leucoplast si comprese pe care sa le folosesti daca te ranesti si sangerezi, astfel incat sa previi infectarea altcuiva cu virusul hepatic C.

 

 

Imunizeaza-te – inainte de a pleca de acasa, daca parasesti tara, intereseaza-te cu privire la vaccinurile pe care e indicat sa le faci in functie de zona in care calatoresti. Daca ai hepatita C, ar trebui sa te vaccinezi impotriva hepatitei de tip A sau B intrucat o afectiune hepatica creste riscul aparitiei complicatiilor in momentul contractarii unui alt virus hepatic.

Fa-ti o asigurare medicala de calatorie – daca vacanta ta se va desfasura in afara granitelor tarii, e indicat sa iti faci o asigurare de calatorie. Aceasta iti garanteaza servicii medicale in cadrul unei clinici private din zona in care iti vei petrece vacanta. Avand o astfel de asigurare beneficiezi de servicii medicale 24 de ore din 24, pe toata perioada sederii tale. O asemenea asigurare te va scuti de multe batai de cap, dar si de multe cheltuieli.

Alege cu atentie alimentele pe care le consumi – bacteriile care patrund in tractul digestiv iti pot declansa diaree si alte simptome gastrointestinale. De asemenea, si hepatita de tip A se transmite prin alimentele contaminate. Asadar, alege cu atentie locurile din care mananci si opteaza pentru preparate gatite. Alimentele crude, legumele si fructele cu coaja trebuie evitate. De asemenea, si apa poate fi contaminata asa ca e bine sa consumi numai apa imbuteliata atunci cand esti in vacanta intr-o tara straina. Nu consuma bauturi cu gheata pentru ca gheata poate fi facuta din apa contaminata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0