7 sfaturi de calatorie pentru o vacanta fara griji

Vremea caldă se apropie cu pași repezi, la fel și perioadele de vacanță. După doi ani de restricții și distanțare socială, cu toții ne dorim o escapadă relaxantă. Multe țări și-au redeschis granițele pentru turiști, așa că se poate călători în voie, doar că în unele zone încă este nevoie de acte suplimentare. Iată câteva sfaturi pentru o vacanță fără griji!

Cu toții avem nevoie de o binemeritată pauză de la cotidian din când în când. Vacanța de Paște este unul dintre momentele în care putem alege să petrecem timp alături de rude sau ne putem lua familia ori prietenii într-o expediție în țară ori peste hotare. Am adunat pentru tine câteva sfaturi pentru ca vacanța ta să decurgă conform planului. 

1. Planifică bine tipul de vacanță pe care ți-l dorești

Pentru cei mai mulți oameni, ultimii doi ani au fost dificili, iar vacanța de Paște sau viitoarea vacanță de vară pot fi experiențe așteptate cu nerăbdare. Așadar, este important să faci ca acestea să merite cu adevărat, deci gândește-te bine la ce fel de experiență îți dorești. Relaxare? Aventură? Amândouă? Locuri noi sau locuri pe care le-ai mai văzut?

Odată ce ți-ai conturat o idee clară în privința tipului de vacanță dorit, poți începe planificarea. Atunci când vine vorba despre vacanțe, majoritatea turiștilor se gândesc la o destinație exotică, la mare, la ocean sau la munte. Într-adevăr, o asemenea vacanță este prielnică pentru oricine, pentru că presupune mai mult timp petrecut afară. Dacă preferi mai degrabă să vizitezi muzee și palate, atunci ai la dispoziție multe orașe unde interesele tale culturale să fie satisfăcute din plin.

În concluzie, alege un tip de vacanță în care să te poți relaxa cu adevărat, și nu care să îți dea motive în plus de anxietate. Iar planificarea din timp este esențială. 

2. Asigură-te că ai la tine toate actele necesare 

Unul dintre cele mai importante lucruri de verificat înainte de a călători este că ai toate actele personale și cele solicitate de țara în care te vei afla: în unele țări poți călători doar cu buletinul, în timp ce în alte zone ai nevoie de pașaport, iar în altele și de vize pe care trebuie să le iei din timp. Multe țări nu au eliminat restricțiile anti-COVID-19, așa că poate fi necesar să prezinți fie dovada vaccinării, fie a trecerii prin boală, fie un test negativ RT-PCR.

De asemenea, în unele zone ale lumii, cum ar fi o țară exotică, vei avea nevoie de diverse vaccinuri (de exemplu, vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu în țări precum Camerun, Congo, Coasta de Fildeș etc.).

3. Investește într-o asigurare de sănătate pentru călătorie

Asigurarea de sănătate este esențială când călătorești în afara țării, deoarece nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Poți opta pentru o asigurare de călătorie atunci când îți cumperi biletul de avion, dar cumpărată separat îți oferă avantajul cântăririi mai multor opțiuni. De obicei, polițele de asigurare cu anulare imediată sunt mai scumpe, dar pot fi de real folos, cel puțin pentru liniștea sufletească, dacă nu va trebui să le folosești.

4. Verifică la ce bagaje ai dreptul

Dacă urmează ca drumul spre destinația aleasă de tine pentru vacanță să îl faci cu avionul, asigură-te că știi ce fel de bagaje ai dreptul să iei cu tine, în ce număr și ce dimensiuni trebuie să aibă, pentru a nu te pomeni că trebuie să plătești suplimentar la aeroport. Dacă ai și bagaj de mână, și de cală, e bine să îți pui în bagajul de mână obiectele esențiale și de valoare (acte, telefon, chei, laptop, încărcătoare etc.), dar și câteva haine, în eventualitatea nefericită în care bagajul de cală se rătăcește.

5. Nu renunța la dezinfectant

Chiar dacă pandemia de COVID-19 s-a încheiat, nu renunța la obiceiurile de igienă care te feresc de boli. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun după ce ai mers la baie în aeroport sau în tren, avion etc. sau folosește un gel dezinfectant pentru mâini cu 70% alcool.

Chiar și după ce ajungi la destinație, vei mai avea contact cu diverse suprafețe de trafic intens, în aeroport sau în gară și în mijloacele de transport în comun până la cazare. Din acest motiv, este recomandat să ai mereu în geantă o sticluță de 50-100 ml cu gel dezinfectant.

6. Ia-ți la tine o trusă de medicamente

Dacă bagajul de vacanță îți permite, ia cu tine și o trusă de medicamente care ar trebui să acopere nevoile pentru cele mai obișnuite simptome și afecțiuni care pot apărea în vacanță, cum ar fi dureri de cap sau de gât, greață, balonare, diaree sau constipație. Dacă suferi de boli cronice pentru care faci tratament regulat, nu uita să-ți iei cu tine medicamentele și rețetele doveditoare, precum și orice dispozitive medicale de care ai nevoie (cum ar fi glucometrul pentru diabetici).

Dacă ai rău de mișcare, ia-ți cu tine și medicamente în acest scop. Nu strică să ai la tine și câțiva plasturi și șervețele sterile, iar dacă mergi într-o zonă cu insecte, un spray sau o loțiune care să te ferească de înțepături. Pune-ți în bagaj și câteva măști de protecție, mai ales dacă suferi de alergii de primăvară sau dacă ai imunitatea scăzută și dopuri de urechi. 

Desigur, dacă în vacanță te confrunți cu simptome care nu cedează sau se agravează, este indicat să mergi la o clinică locală.

7. Nu cheltui mai mult decât e necesar în planificarea vacanței

Ultimii doi ani, pe lângă restricțiile și neplăcerile cauzate de boala COVID-19, au fost foarte dificili din punct de vedere economic. Dacă ai fost, la rândul tău, afectat de criza economică generată de pandemie, este posibil ca anul acesta să dispui de un budget mai redus. Acest lucru nu înseamnă că nu poți pleca într-o vacanță – din contra, este chiar și mai indicat, pentru a te elibera de stres. 

Dar, având în vedere că în vacanțe oamenii tind să cheltuie mai mulți bani, este o idee bună să îți faci un plan inteligent de cheltuială. Planifică-ți, din timp, bugetul pentru cazare și drum și fă-ți o estimare pentru cheltuielile zilnice din timpul vacanței, așa încât să nu ai parte de surprize odată ce te afli la destinație. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 13 Safe Travel Tips for a Healthy, Happy Summer
https://www.healthline.com/health/safe-travel-tips-for-a-healthy-happy-summer 
Vacation Express - The Ultimate Packing Checklist for All-Inclusive Vacation Travel
https://www.vacationexpress.com/packing-checklist/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0