Lista alimentelor interzise in hepatita C

Ficatul este filtrul organismului tau, rolul sau fiind acela de a elimina toxinele. Daca ai hepatita C insa, ficatul nu functioneaza asa cum trebuie intrucat este inflamat.

Pentru a evita sa faci si mai mult rau ficatului tau, este indicat sa renunti la anumite alimente si bauturi pe care obisnuiesti sa le consumi. Este vorba despre alimentele care contribuie la inflamarea ficatului, facand mai mult rau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alcoolul se afla in topul produselor interzise persoanelor diagnosticate cu hepatita C. Alcoolul afecteaza celulele hepatice, accentuand problemele create de virusul hepatic. Daunele produse de alcool sunt atat de mari incat chiar si un singur pahar de bautura alcoolica consumat zilnic poate provoca decesul.

Grasimile sunt, de asemenea, interzise in dieta persoanelor care sufera de hepatita C. Consumul de alimente bogate in grasimi determina formarea depozitelor de grasime la nivelul ficatului, in special la persoanele care au probleme cu greutatea si au deja predispozitie. Grasimea in exces accelereaza procesul de distrugere a ficatului, crescand riscul de aparitie a cirozei. Asadar, alimentele bogate in grasimi saturate sau trans precum untul, branza grasa, carnea grasa, pielea de gaina, dar si alimentele pe baza de uleiuri nesanatoase trebuie evitate.

Dulciurile reprezinta o alta categorie de alimente interzise in alimentatia pacientilor diagnosticati cu hepatita C. Virusul hepatic C afecteaza modul in care ficatul proceseaza zaharul si grasimile, ceea ce inseamna ca mareste predispozitia organismului la diabet de tip 2. Prajiturile, sucurile si bomboanele pun in dificultate ficatul, care nu reuseste sa le metabolizeze si asa poate aparea diabetul. Pentru persoanele care sufera de hepatita C se recomanda potolirea poftelor dulci cu fructe.

Indulcitorii artificiali sunt, de asemenea, periculosi pentru un ficat bolnav intrucat sunt greu de procesat.

 

 

Ciupercile si crustaceele sunt, de asemenea, periculoase pentru persoanele care sufera de hepatita C intrucat sunt toxice pentru ficatul deja afectat de virusul hepatic. In ceea ce priveste ciupercile, este vorba despre cele otravitoare, care pot cauza decesul persoanelor care sufera de aceasta boala in numai cateva zile. Cat despre crustacee, daca nu sunt gatite suficient, acestea contin o bacterie care ataca ficatul infectat cu virusul C.

Alimentele foarte sarate nu sunt nici ele recomandate persoanelor cu hepatita C intrucat cresc tensiunea arteriala, asa ca trebuie limitat consumul de sodiu.

Apa de la robinet poate contine flor, clor si urme de metale grele, pe care ficatul inflamat nu le poate procesa asa cum trebuie. Asadar, ar trebui sa consumi apa imbuteliata, pentru a preveni problemele. Daca nu vrei sa renunti la apa de la robinet, ai putea sa faci o analiza de laborator pentru a verifica compozitia sa.

Produsele lactate sunt oricum greu de digerat, insa persoanele care sufera de o afectiune a ficatului au sanse mai mari sa dezvolte intoleranta la lactoza. Consumul de produse lactate ar trebui sa fie limitat, iar atunci cand se consuma asemenea produse, este recomandat sa se aleaga variantele cu un continut redus de grasimi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiurile hidrogenate, rafinate, ingreuneaza munca ficatului. Poti recunoaste un asemenea ulei dupa schimbarea texturii la racire. Spre exemplu, uleiul de cocos isi schimba textura atunci cand se raceste, devenind mai dens, asa ca este un exemplu de ulei hidrogenat, contraindicat persoanelor care sufera de hepatita C.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0