Hepatita C si diabetul

Hepatita C este o afectiune caracterizata de inflamatia ficatului, declansata de virusul hepatic C. Adesea hepatita C apare insotita de diabet, cele doua afectiuni agravandu-se una pe cealalta – hepatita agraveaza diabetul in timp ce diabetul accentueaza inflamatia ficatului si favorizeaza aparitia tesuturilor cicatriciale la nivelul acestui organ.

Diabetul la pacientii cu diagnosticati cu hepatita C

Persoanele care sunt predispuse la diabet din cauza obezitatii si a varstei au de 10 ori mai multe sanse sa dezvolte diabet de tip 2 daca sufera deja de hepatita de tip C, in comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta afectiune hepatica. In medie, peste 33% dintre pacientii diagnosticati cu hepatita C sufera si de diabet de tip 2. Asta inseamna ca hepatita C creste riscul de aparitie a diabetului. Specialistii banuiesc ca acest lucru se intampla din cauza rezistentei la insulina care apare la pacientii cu hepatita C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai mult decat atat, si tratamentul pentru hepatita C cronica pe baza de interferon alfa poate declansa diabetul.

Factori de risc pentru diabet de tip 2 in cazul persoanelor care sufera de hepatita C

Varsta este principalul factor de risc in cazul pacientilor cu hepatita C atunci cand vine vorba despre diabet.

Un studiu facut de catre cercetatorii americani a scos la iveala faptul ca riscul de diabet in cazul pacientilor cu hepatita C de peste 40 de ani este dublu comparativ cu cel al persoanelor mai tinere.

Cronicizarea afectiunii hepatice creste, de asemenea, riscul de instalare a diabetului.

Istoricul in familie in ceea ce priveste diabetul reprezinta un factor de risc in dezvoltarea diabetului la pacientii cu hepatita C, insa in aceeasi masura in care reprezinta si in cazul persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune hepatica.

Evolutia hepatitei C cronice in ciroza contribuie, de asemenea, la aparitia diabetului de tip 2. Fibrozele si ciroza sunt factori de risc care adesea contribuie la instalarea diabetului. Spre deosebire de ciroza aparuta din alte cauze precum hepatita B ori din cauza consumului excesiv de alcool, ciroza cauzata de hepatita C joaca un rol important in declansarea diabetului. Fibrozele si ciroza sunt mecanisme care cauzeaza intoleranta la glucoza.

 

 

Reducerea riscului de diabet in cazul pacientilor cu hepatita C

Pacientii care sufera de hepatita C ar trebui sa acorde o atentie sporita masurilor preventive atunci cand vine vorba despre diabet, acestia fiind predispusi sa dezvolte aceasta afectiune. O dieta sanatoasa, bazata pe alimente naturale, precum si un stil de viata activ, sanatos, din care sportul sa faca parte, scad riscul de diabet in randul acestor pacienti.

Hepatita C la pacientii diagnosticati cu diabet

Nu numai pacientii cu hepatita C au sanse mai mari sa dezvolte diabet, ci si pacientii diabetici sunt mai predispusi infectiei cu virusul hepatic C. Potrivit unui studiu facut de catre cercetatorii din Taiwan pe un esention de 820 de pacienti diabetici, sansele de infectare cu virusul hepatic C in cazul diabeticilor sunt cu 2,8 mai mari decat in cazul persoanelor care nu sufera de diabet de tip 2. Un studiu similar realizat in Italia a scos la iveala faptul ca pacientii diabetici sunt cu 7,6% mai predispusi la infectarea cu virusul hepatic C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0