Hepatita C - mai grava la femei sau la barbati?

Hepatita C este o infectie cauzata de virusul hepatic C, care se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. Dintre toate tipurile de hepatita, hepatita C este cea mai severa intrucat poate deveni cronica si poate produce daune serioase la nivelul ficatului.

Virusul hepatic C nu discrimineaza, atat femeile cat si barbatii fiind predispusi la infectarea cu acesta. Totusi, hepatita C virala se manifesta diferit la femei si la barbati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul femeilor care sunt infectate cu virusul hepatic C, o serie de factori naturali o ajuta, in timp ce altii o saboteaza, in lupta cu hepatita C – de aici manifestarile diferite in functie de sex.

Spre exemplu, estrogenul are un efect protector asupra ficatului femeilor. Pe de alta parte insa, scaderea productiei de estrogen specifica intrarii la menopauza poate predispune femeia la ciroza, complicatie ce poate aparea in caz de hepatita C.

Manifestarile diferite ale hepatitei C in cazul femeilor si al barbatilor

Dezvoltarea cirozei – potrivit studiilor facute in domeniu, ciroza apare la 5-20% dintre cazurile de hepatita C cronica. Totusi, femeile par sa prezinte risc mai scazut de ciroza, in comparatie cu barbatii. Acest lucru se datoreaza estrogenului care protejeaza ficatul de ciroza.

Vindecare spontana – dintre persoanele infectate, doar 85% dezvolta hepatita C cronica, in timp ce restul de 15% se vindeca spontan, organismul reusind in mod misterios sa elimine virusul fara sa fie necesara medicatia. Vindecarea spontana este mai des intalnita la femei, decat la barbati. Oamenii de stiinta au dovedit ca rata de vindecare spontana este mai mare in randul femeilor, iar estrogenul este si de aceasta data responsabil.

 

 

Evolutia bolii – boala evolueaza mai rapid in cazul barbatilor decat in cazul femeilor. Daca nu sunt consumatori de bauturi alcoolice, barbatii au parte de o evolutie a hepatitei C de doua ori mai rapida decat femeile. In cazul in care este vorba despre consum de alcool, bineinteles ca evolutia este mult mai rapida.  Tot estrogenul care protejeaza ficatul femeii este responsbail si pentru incetinirea evolutiei in cazul persoanelor de sex feminin.

Efectele secundare ale tratamentului – tratamentul cu ribavirina folosit in caz de hepatita de tip C poate avea efecte mai severe in cazul femeilor, comparativ cu barbatii. Asta pentru ca cel mai comun efect secundar al tratamentului cu ribavirina consta in instalarea anemiei. Intrucat femeile pierd sange lunar in timpul menstruatiei, au sanse mai mari sa dezvolte anemie, comparativ cu barbatii.

Risc crescut de complicatii – in ceea ce priveste complicatiile hepatitei de tip C, barbatii prezinta risc crescut la capitolul complicatii. Intrucat evolutia bolii in cazul femeilor este mai lenta, in mod evident barbatii au sanse mai mari sa dezvolte complicatii precum ciroza, insuficienta hepatica ori cancerul la ficat. 

Raspuns la tratament – unele studii facute in domeniu sugereaza ca rata de raspuns viral sustinut este mai mare in cazul femeilor, atunci cand este vorba despre tratamentul cu ribavirina si interferon, in comparatie cu rata de raspuns viral sustinut in cazul barbatilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0