Tratamentul Hepatitei C, un efort colectiv

Tratamentul unui pacient cu Hepatita C este un efort colectiv, care implica atat pacientul si familia acestuia, cat si medicii, autoritatile statutului si toti cetatenii unei tari. In special fiindca vindecarea nu presupune doar o diagnosticare corecta si administrarea unui tratament. Sunt implicate repercusiuni sociale, psihologice si relationale, care in majoritatea cazurilor sunt la fel de dificile pentru pacient ca si afectiunea in sine.

1. Accesul la tratament

In prezent, putem spune ca Hepatita C este vindecabila, datorita evolutiei tratamentelor disponibile. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, accesul la tratament este ingreunat de criteriile de selectie impuse de catre autoritatile statului. In mod normal, pacientii cu Hepatita C dispun de tratament decontat de catre Casa Nationala de Asigurari, insa pana in prezent au putut fi tratati aproximativ 5000 de pacienti, toti aflati in stadiul F4 al afectiunii. Facilitarea accesului la tratament este, asa cum spuneam si mai sus, un efort colectiv care implica:

  • eforturile pacientilor de a se informa corect si de a-si cere drepturile in fata autoritatilor
  • eforturile medicilor de a informa autoritatile in privinta situatiei pacientilor cu Hepatita C
  • eforturile statului si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a facilita accesul la tratament
  • eforturile cetatenilor, in general, de a atrage atentia asupra acestei probleme nationale, chiar daca in prezent nu au pe nimeni in familie sau in grupul de prieteni care sufera de Hepatita C

 

 

2. Eradicarea afectiunii

Eradicarea unei afectiuni incadrata in categoria bolilor infectioase este o problema nationala. Ca si in cazul altor astfel de afectiuni, eforturile de informare si preventie trebuie sa constituie o prioritate, ca anual sa fie depistate cat mai putine cazuri noi de Hepatita C. 

Fiindca Hepatita C nu prezinta in general simptome in faze incipiente iar pacientii pot fi purtatori ani de-a randul, se recomanda testari anuale, care sa depisteze daca virusul exista deja in organism sau pacientul a fost infectat in timpul activitatilor de zi cu zi: interventii stomatologice, manichiua si pedichiura, etc.

Desi afectiunea s etransmite doar prin contactul cu sangele, riscul infectarii celor din jur nu este diminuat. Astfel, cu cat tratam mai rapid pacientii care au si pot transmite aceasta afectiune, cu atat mai rapid putem discuta despre eradicare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Proiect realizat in colaborare cu 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0