8 motive neasteptate care te pot impiedica sa ai un somn linistit
8 motive neasteptate care te pot impiedica sa ai un somn linistit
8 motive neasteptate care te pot impiedica sa ai un somn linistit
Suntem cu toții diferiți și corpurile noastre au nevoie de tipuri diverse de hrană, surse de nutrienți, diferite tipuri de mișcare și intervaluri orare de somn care variază în funcție de mulți factori. Unii au nevoie de mai mult de opt ore de somn, alții se mulțumesc doar cu șase.
Unii adorm înainte de miezul nopții, alții doar spre dimineața, la fel cum unii se trezesc când răsare soarele și fără să sune alarma, în timp ce alții pot să doarmă până la prânz. Indiferent de categoria din care facem parte, cu toții am întâmpinat ocazional probleme legate de somn, insomnii temporare sau dese și foarte obositoare.
Îți prezentăm mai jos care sunt cele mai comune motive din cauza cărora nu ai un somn liniștit!
1. Consumul de alcool
La fel cum cei mai mulți nu mai reușesc să adoarmă după ce au consumat seara produse pe bază de cafeină - în categoria cărora intră și frappe-urile de la restaurant, înghețata sau alte deserturi cu arome de cafea sau ness ori ceai negru sau băuturi energizante, cei care au băut alcool cu puțin timp înainte de ora de somn pot constata că somnul nu se instalează la fel de ușor, deși senzația de oboseală există.
2. Exercițiile fizice
Evident că sunt binevenite în rutina zilnică a fiecăruia, dar, când le-ai făcut prea aproape de ora de somn, energia pe care sportul o generează te poate împiedica să dormi la fel de bine. Ar trebui să treacă măcar o oră între sesiunea de mișcare și trecerea în pat. Cei care fac de obicei abdomene înainte de culcare le pot face puțin mai devreme și își pot lua lângă ei în pat mai apoi o carte, care să îi ajute să își petreacă în mod folositor timpul de dinainte de a adormi.
3. Persoana alături de care dormi
Dacă ai copii și aceștia au avut chef de joacă în camera ta înainte de culcare, îți va fi mai greu să adormi, chiar și după ce aceștia dorm. De asemenea, dacă ai un partener sau un coleg de dormitor care nu prea doarme noaptea, se uită la televizor, citește, ascultă muzică, nu are somn, sunt slabe șanse ca tu să poți dormi când lângă tine cineva are activitate. La fel de important e tipul său de somn, dacă a adormit, dar sforăie sau are un somn agitat, te poate împiedica și pe tine să ai un somn bun.
4. Încăperea în care dormi
Dacă vrei să dormi într-o cameră unde e prea cald sau prea frig, neaerisită suficient, într-un loc zgomotos sau prea luminat, o încăpere cu fereastra spre o stradă centrală sau pe unde trec multe mașini ori lângă un club, șansele să reușești sunt destul de slabe. E important și ca locul să fie curat și să miroasă a curat.
5. Salteaua
Dacă dormi pe o saltea veche, cu arcurile stricate, lăsată în anumite zone, știi deja că ai o problemă ce trebuie rezolvata. O astfel de saltea nu afectează numai calitatea somnului, ci poate da și dureri severe de spate. O saltea veche și slab aerisită poate afecta și respirația. Ideal e să ai una din materiale non-alergice, la fel ca și pernele pe care dormi. Duritatea e și ea o problemă: o saltea prea tare sau prea moale te poate împiedica să dormi. E valabil și pentru canapele, nu toate au fost gândite pentru somn odihnitor. De fapt, majoritatea producătorilor le construiesc chiar și pe cele extensibile în ideea că se va dormi pe ele doar ocazional, considerându-se că sunt doar pentru musafiri și vizionat un film sau savurat o conversație în camera de zi. E important dacă vrei o canapea pe care să și dormi să ai grijă cum e extensia și salteaua, dacă există una. Altfel, dormind frecvent pe o canapea nedestinată acestui scop, o vei și deteriora mai repede.
5. Călătoriile
Tuturor ne-ar plăcea să fim turiști de meserie și să vedem cât mai multe orașe sau țări. Unii dintre noi călătoresc mult din pricina serviciului. Indiferent de ce o faci, diferențele de fus orar pot afecta ritmul biologic stabilit natural. Nu te mira dacă îți ia timp să te obișnuiești cu acestea, atât la dus, cât și atunci când te reîntorci în țară.
6. Lipsa de disciplină
Dacă nu te culci de obicei la aproximativ aceeași oră, ci când simți că ți se face somn, e posibil să nu dormi prea bine. Dacă mai ai și obiceiul de a te gândi foarte multe le problemele zilnice și a despica firul în patru legat de orice subiect și faci asta chiar și înainte de culcare, nu te mira că te trezești mai amețit(ă) decât înainte de culcare.
7. Jobul/Stilul de viață
Dacă jobul tău te tine ocupat(ă) și la ore târzii sau obișnuiești să stai adesea peste program, somnul nu are cum să fie ca la carte. Dacă ești mereu în alertă, disponibil(ă) și cu gândul la probleme legate de muncă sau ce urmează să faci, reușești mai greu să te relaxezi total.
Televizorul pornit, aparatul de radio sau telefonul mobil mereu aproape sunt și ele surse de agitație. Mesajele primite fac zgomot, curiozitatea de a verifica din nou ce mai e nou pe canalele de social media nu-ți dă pace, prietenii fără somn mai dau Like-uri sau comentează și la ore nepotrivite, iar toate astea alungă somnul sau îi afectează calitatea.
8. Stresul
Problemele personale, un loc de muncă stresant, o familie sau o căsnicie care pun presiune pe tine, o boală sau pierderea unei persoane dragi, grijile de zi cu zi pot pune multă presiune pe umerii tăi. De obicei problemele legate de insomnie trec după ce rezolvi problemele care mențineau stările de agitație, însă, dacă acestea au fost de durată, organismul e deja setat să adoarmă greu, nefiind obișnuit să se relaxeze și să se desprindă de stresul cotidian. Învață cum să generezi o stare de liniște și calm înainte de culcare, pentru a te putea bucura de refacerea organismului pe timpul nopții și pentru a îți reîncarca bateriile.
Și anumite boli pot afecta somnul!
Unele medicamente, inclusiv corticosteroizii, remediile pentru răceală și gripă și anumite antidepresive pot interfera, de asemenea, cu somnul.
Apneea în somn
Imaginea convențională a apneei în somn este a bărbatului supraponderal care sforăie, dar și femeile se pot confrunta cu pauze repetate în respirație în timp ce dorm. Un bărbat sau o femeie care are maxilarul îngust sau o schimbare a tonusului muscular poate primi acest diagnostic, atrag atenția specialiștii.
Oricare dintre aceste probleme anatomice poate bloca oxigenul să ajungă la plămâni (și, ulterior, în restul corpului) în timpul somnului. Sforăitul s-ar putea să nu fie simptomul tău principal dacă ai apnee în somn, dar vei observa că ești foarte somnoros în timpul zilei.
În acest caz, este important să consulți un specialist în somnologie. Este posibil să poți ameliora apneea cu câteva ajustări ale stilului de viață, cum ar fi dormitul pe o parte sau pierderea în greutate. Medicul s-ar putea să îți recomande chiar și un aparat oral sau un aparat CPAP care suflă aer în căile respiratorii pentru a le menține deschise noaptea.
Sindromul picioarelor neliniștite
O altă afecțiune care poate interfera cu somnul este și sindromul picioarelor neliniștite. Chiar dacă și bărbații se pot confrunta cu acest sindrom, majoritatea pacienților sunt femei. Sindromul picioarelor neliniștite provoacă o senzație înfiorătoare și mișcări incontrolabile la nivelul picioarelor noaptea. Oamenii de știință de la Harvard au legat această afecțiune de un risc crescut de boli de inimă și depresie la femei.
Dacă te confrunți cu acest sindrom ai putea ca în fiecare zi să faci exerciții, o baie fierbinte înainte de culcare, să îți masezi picioarele și să renunți la lucrurile care pot să crească nervozitatea, cum ar fi cofeina și tutunul. Dacă aceste măsuri nu funcționează, medicul îți poate recomanda un tratament medicamentos.
Depresia
Și depresia ar putea să fie de vină pentru problemele cu somnul cu care te confrunți. Ba mai mult decât atât, unele dintre antidepresivele menite să contracareze depresia pot interfera cu somnul.
7 sfaturi pentru a dormi mai bine
Ține cont de aceste recomandări ca să dormi mai bine noaptea!
1. Încearcă să ai un program regulat în ceea ce privește ora de trezire și ora de culcare.
2. Nu fuma în apropiere de ora de somn.
3. Nu consuma produse care conțin cafeină cu cel puțin patru-șase ore înainte de culcare.
4. Evită alcoolul și mesele copioase înainte de culcare.
5. Ai grijă să faci mișcare în mod regulat.
6. Păstrează curățenia și atmosfera relaxantă în încăperea în care dormi.
7. Încearcă să te trezești natural, la ore similare, fară stresul alarmei pornite.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - Suddenly Can’t Sleep? Here’s What May Be Causing Your Insomnia
https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2019/have-trouble-sleeping.html
Sleep Health Foundation - What Causes Restless Sleep?
https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/what-causes-restless-sleep
Te-ar mai putea interesa și...