Cele mai bune, dar si cele mai daunatoare bauturi pentru pacientii cu hepatita C

Hepatita C este o afectiune inflamatorie contagioasa a ficatului, care apare in urma infectarii cu virusul hepatitei C – VHC. Aceasta afectiune produce daune la nivelul ficatului, care, treptat, nu isi mai executa functiile asa cum ar trebui.

 

Intrucat ficatul functioneaza precum un filtru, procesand tot ceea ce consumam cu scopul de a inlatura toxinele, orice bautura am bea, aceasta ajunge la ficat. De aceea este important sa stim ce bauturi sunt benefice pentru ficat, dar si ce bauturi pot produce daune la nivelul acestui organ.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dupa primirea diagnosticului de hepatita C, pacientul trebuie sa isi schimbe stilul de viata, cu toate obiceiurile nesanatoase.

 

Cele mai bune bauturi pentru pacientii cu hepatita C

Sucurile din fructe sau legume – fructele si legumele sunt sarace in grasimi si sodiu, insa ofera o cantitate importanta de vitamine si minerale. Nutritionistii recomanda ca adultii sa consume 3-5 portii de legume zilnic si 2-4 portii de fructe. Legumele pot fi consumate sub forma de suc sau in smoothieuri, insa in privinta sucurilor de fructe, lucrurile nu stau la fel. Sucurile de fructe sunt bogate in fructoza, care are asupra ficatului acelasi efect ca si zaharul. De accea, pacientii bolnavi de hepatita C ar trebui sa consume fructele ca atare, nu sub forma de suc.

Cafeaua – in mod surprinzator, cafeaua este benefica pentru cei care sufera de hepatita C. Studiile facute recent au scos la iveala faptul ca un consum regulat de cafea reduce daunele aduse ficatului de catre virusul hepatitei C. Un studiu a dovedit faptul ca persoanele care consuma minimum 3 cani de cafea zilnic au un risc cu 53% mai mic de dezvoltare a unor complicatii precum ciroza hepatica. Acest lucru ar putea fi valabil si in cazul cafelei decofeinizate – specialistii inca studiaza acest aspect.

 

 

 
 

Pudra proteica – un studiu a dovedit faptul ca pudra proteica reduce in mod semnificativ daunele aduse ficatului de catre VHC. Asta pentru ca pudra proteica are capacitatea de a reduce inflamatia si de a preveni fibroza hepatica.

Cele mai daunatoare bauturi pentru pacientii cu hepatita C

Apa de la robinet – este indicat ca pacientii cu hepatita C sa evite consumul apei de la robinet. Aceasta poate contine microbi, metale grele, fluor, clor sau alte produse care sunt folosite pentru tratarea apei. Toate acestea pot afecta ficatul deja agresat de virusul hepatitei C asa ca este bine fie sa evitam complet apa de la robinet, fie sa folosim un sistem de filtrare a apei.

Bauturile alcoolice – alcoolul este prima bautura care trebuie eliminata complet din viata pacientului care primeste diagnosticul de hepatita C. Chiar si persoanele care nu sunt infectate cu un virus hepatitic si nu au alte probleme la nivelul acestui organ, pot avea probleme hepatice din cauza consumului de alcool. Consumul de alcool creste, la pacientii cu hepatita C, riscul de ciroza si de cancer la ficat. Asadar, acesta trebuie eliminat complet, chiar si dupa ce tratamentul antiviral a vindecat hepatita C.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0