Sinovita de șold la copil. Cum o recunoști

Inflamație a articulației șoldului, care cauzează durere și mers șchiopătat, sinovita de șold poate să apară la orice vârstă, dar este întâlnită în special la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, uneori chiar 10 ani. Deși este o afecțiune benignă, trebuie diagnosticată și tratată, pentru a nu da complicații. Care sunt cauzele apariției și cum poți recunoaște această problemă de sănătate?

Sinovita de șold este o inflamație a membranei care înconjoară articulația șoldului și apare după o infecție virală, cum ar fi nazofaringita, diareea sau o răceală obișnuită. De obicei, afectează doar un șold, dar e posibil ca inflamația să atingă ambele șolduri. Nu se cunoaște cauza exactă a apariției acestei afecțiuni.

Care sunt simptomele

În general, segmentul de populație afectat sunt copiii de 2-3 ani, sinovita apărând mai mult în cazul băieților decât în al fetelor. Copilul cu sinovită nu mai poate călca normal pe piciorul respectiv, motiv pentru care va refuza să meargă sau, din cauza durerii foarte mari, se va deplasa șchiopătând. De asemenea, mai ales dacă e foarte mic, va plânge și va fi iritat. Durerea apare de pe o zi pe alta, fără ca micuțul să se fi lovit sau să fi căzut. Pe lângă durere și șchiopătat, copilul poate avea și o ușoară febră.

Cum se diagnostichează sinovita de șold

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afecțiunea este temporară și benignă, de obicei se întinde pe o durată de 7-10 zile, dar după apariția simptomelor se recomandă consultul medical. Diagnosticul este unul de excludere, în sensul că se pune abia după ce a fost eliminată probabilitatea altor cauze, mai periculoase, ale durerii acute de șold. Printre acestea se numără artrita septică (infecție fungică sau bacteriană care inflamează articulația și poate cauza daune permanente dacă nu e tratată), boala Perthes (articulația șoldului nu primește suficient sânge, ceea ce duce la moartea osului) sau boala Lyme (infecție bacteriană care, netratată, poate cauza probleme articulare pe termen lung).

Din cauza simptomelor similare, sinovita de șold poate fi confundată cu osteomielita acută, o inflamație a osului de cauză bacteriană sau cu osteocondrita, provocată de o necroză localizată. Pentru clarificare, copilului i se va face un examen clinic (medicul îi mișcă șoldurile, genunchii și alte articulații), după care poate fi indicată o radiografie, analize de sânge (pentru a se afla gradul de inflamare), o ecografie a șoldului sau un RMN. 

Cum se tratează sinovita de șold

Cea mai importantă măsură pentru tratarea acestei afecțiuni este repausul. Cel mic trebuie să se odihnească la pat, ceea ce s-ar putea dovedi destul de dificil, având în vedere energia pe care o are un copil de 3 ani. Nu va fi lăsat să se deplaseze pe jos, ci va fi transportat permanent în brațe. De asemenea, i se va administra un antiinflamator nesteroidian, precum ibuprofenul sau naproxenul, care să reducă inflamația prezentă în articulația șoldului. În plus, medicul poate sfătui părinții să aplice căldură pe șoldul copilului (de exemplu, cu o pernă electrică) și să îi maseze ușor zona bolnavă. Ca metodă de siguranță, părinții trebuie să îi verifice regulat temperatura corpului. În cazul în care copilul face febră, trebuie anunțat medicul, pentru că e posibil să aibă altă problemă în afară de sinovita de șold.

Cu odihnă și antiinflamatoare, copilul ar trebui să se simtă mai bine după 3-4 zile și să-și reia activitățile obișnuite. În general, vindecarea completă se produce după aproximativ două săptămâni. Dacă durerea nu trece în cel mult 10 zile sau dacă revine după terminarea tratamentului medicamentos, copilul trebuie verificat din nou de medic. La fel se recomandă și dacă antiinflamatorul prescris nu începe să funcționeze după câteva zile de administrare. Majoritatea celor afectați de sinovita de șold nu dezvoltă complicații și se recuperează normal. Se recomandă ca, pentru siguranță, copilul să mai facă o radiografie după aproximativ 6 luni. 

Cum se poate preveni

Cauza precisă a apariției sinovitei de șold nu este cunoscută, prin urmare nu există metode prin care această afecțiune poate fi prevenită sau evitată. Pentru că apare după o infecție virală, există presupunerea că, în timp ce luptă cu infecția, sistemul imunitar al copilului creează o „armă” care duce apoi la apariția sinovitei de șold, însă cercetările de până în prezent nu au ajuns la o concluzie sigură.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-des-os-et-des-articulations/le-rhume-de-hanche-une-inflammation-benigne-mais-douloureuse-430254
https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/transient-synovitis/
https://www.healthline.com/health/toxic-synovitis

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0