Coxartroza: cauze, simptome, tratament
Coxartroza: cauze, simptome, tratament
Coxartroza: cauze, simptome, tratament
- Tipuri de coxartroză
- Cauze și factori de risc pentru apariția coxartrozei
- Simptome coxartroză
- Diagnosticare coxartroză
- Evoluția bolii și complicații în coxartroza netratată
- Cum poți amâna sau preveni apariția coxartrozei?
- Există vaccin contra coxartrozei?
- Coxartroza se vindecă sau se ameliorează?
- Ce este terapia cu ser autolog?
- Ce efect au injecțiile cu acid hialuronic pentru coxartroză?
- Ameliorarea simptomelor coxartrozei fără medicamente
- Ce influență au obezitatea și sedentarismul în declanșarea coxartroxei?
- Ce se întâmplă dacă boală nu este tratată?
- Tratamentul medicamentos pentru coxartroză
- Care sunt remediile naturiste pentru coxartroză?
- Intervenția chirurgicală pentru coxartroză
- În ce constă programul de recuperare în coxartroză?
Sfaturi pentru pacienții cu coxartroză
Ce este coxartroza?
Coxartroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartroza șoldului, este o afecțiune degenerativă cronică. În timp, boala duce la măcinarea cartilajului articular, provocând astfel dureri puternice și pierderea mobilității. Coxartroza este o boală care afectează calitatea vieții pacientului și, în unele cazuri, singura soluție pentru îmbunătățirea situației este intervenția chirugicală.
Coxartroza și artroza șoldului sunt același lucru? Da, coxartroza este artroza articulației soldului (sau osteoartrita șoldului). Întrucât durerea de la nivelul șoldului poate iradia către genunchi, uneori este foarte dificil de diferențiat coxartroza de gonartroză, adică artroza articulațiilor genunchiului.
Tipuri de coxartroză
Coxartroza poate fi de două feluri:
1. Coxartroza primară, care apare în mod natural în timpul procesului de îmbătrânire, după depășirea vârstei de 60 de ani;
2. Coxartroza secundară, care poate să apară și la pacienții tineri care suferă de deformații anatomice la nivelul șoldurilor precum displazia de șold, boală congenitală care determină dezvoltarea anormală a articulațiilor. Traumatismele de la nivelul șoldurilor precum și obezitatea severă pot fi, de asemenea, responsabile pentru apariția coxartrozei secundare.
Cauze și factori de risc pentru apariția coxartrozei
Cercetătorii nu au reușit să descopere și să explice cauzele precise pentru care apare artroza șoldului. Există însă o serie de factori care facilitează apariția acestei afecțiuni, printre care și:
- stilul de viață sedentar;
- fracturile osoase;
- accidentările la nivelul articulațiilor;
- obezitatea;
- moștenirea genetică;
- îmbătrânirea fiziologică a articulației, la vârste înaintate;
- stilul de viață și ocupațiile care implică o presiune mare pe articulații.
Cu toate că artroza șoldului poate apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri de coxartroză apar la persoanele de peste 40 de ani. Întrucât de cele mai multe ori coxartroza este diagnosticată atunci când ajunge în stadiu avansat, pentru că pacientul ignoră simptomele, afecțiunea este adesea depistată după ce se cronicizează.
Coxartroza primară apare, în general, după împlinirea vârstei de 60 de ani, în timp ce coxartroza secundară poate să apară la orice vârstă, în funcție de starea de sănătate a pacientului.
Risc crescut de artroză a șoldului au persoanele cu moștenire genetică în acest sens, persoanele supraponderale, precum și cele care au suferit accidente care au produs traumatisme la nivelul articulației șoldului. Din păcate, însă, coxartroza poate să apară și fără niciun motiv aparent.
Simptome coxartroză
Simptomele coxartrozei au un debut ușor sesizabil, apoi evoluează pe măsură ce timpul trece. Iată ce simptome ar trebui să îți atragă atenția:
- Rigiditate la nivelul șoldurilor, care crește progresiv în intensitate;
- Stare de disconfort sau durere în șold, în zona inghinală dar și la nivelul feselor;
- Durere accentuată la efort fizic;
- Pierderea mobilității șoldului;
- Atrofierea mușchilor care susțin articulația;
- Apariția unor formațiuni de tip „ciocuri” osoase pe suprafața articulației bolnave.
Diagnosticare coxartroză
Medicul ortoped este cel care face diagnosticarea coxartrozei. La cabinetul unui medic ortoped poți ajunge și la recomandarea medicului generalist, care suspectează că este vorba despre o boală a articulațiilor. De aceea este foarte important să apelezi la medicul de familie imediat ce observi un simptom care te pune pe gânduri.
Evoluția bolii și complicații în coxartroza netratată
Fiind o afecțiune degenerativă, coxartroza evoluează în timp, mai ales dacă este netratată. Dacă diagnosticul nu este pus în timp util și stilul de viață nu este adaptat problemelor la nivelul articulațiilor șoldurilor, pe termen lung pacientul poate pierde complet mobilitatea articulațiilor șoldurilor.
Coxartroza nu evoluează peste noapte, ci treptat, în timp apărând chiar și inflamații la nivel lombar, dureri articulare la nivelul genunchilor, ba chiar și scurtarea membrului afectat cu până la 5 centimetri.
Pacientul care nu tratează artroza șoldului poate ajunge să fie imobilizat la pat, mai ales dacă este vorba despre coxartroză bilaterală, adică atât la articulația șoldului drept, cât și la articulația șoldului stâng.
Coxartroza poate duce la modificări ale biomecanicii corpului și la schimbări compensatorii în alte părți ale corpului, ceea ce poate crește riscul pentru anumite afecțiuni, inclusiv pentru spondiloză lombară sau hernie de disc.
Spondiloza lombară este o afecțiune în care oasele și discurile intervertebrale din zona lombară a coloanei vertebrale se deteriorează și încep să se uzateze. Această afecțiune este, de obicei, asociată cu îmbătrânirea și poate fi cauzată și de modificări ale biomecanicii corpului, cum ar fi cele asociate cu coxartroza. Deteriorarea discurilor intervertebrale poate duce la compresia nervilor spinali și la durere.
De asemenea, coxartroza poate duce la modificări ale poziției pelvisului și ale coloanei vertebrale, ceea ce poate crește presiunea asupra discurilor intervertebrale și poate crește riscul de hernie de disc. Hernia de disc apare atunci când partea interioară a unui disc intervertebral iese prin exteriorul său și presează nervii spinali, ceea ce poate cauza durere și alte simptome.
Cum poți amâna sau preveni apariția coxartrozei?
Nu există măsuri speciale care pot preveni coxartroza, însă există măsuri care pot preveni evoluția rapidă a bolii. În primul rând, este important ca această afecțiune a articulației șoldului să fie diagnosticată cât mai repede.
Apoi, se vor lua măsuri care vor încetini evoluția coxartrozei precum: limitarea efortului fizic intens, care pune presiune pe articulații, renunțarea la stilul de viață sedentar care implică multe ore petrecute pe scaun, la birou, menținerea greutății în limitele normale și controale medicale periodice. Terapiile precum fizioterapia și kinetoterapia pot fi de ajutor.
Cum se tratează coxartroza?
În stadiul incipient al bolii, tratamentul pentru coxartroză se concentrează pe reducerea durerilor și pe protejarea articulațiilor. Calmantele, medicamentele antireumatice și antiinflamatoare sunt folosite dacă coxartroza este diagnosticată timpuriu. Kinetoterapia și fizioterapia sunt folosite pentru a reduce durerile, dar și pentru a fortifica musculatura care susține articulația.
În cazul în care coxartroza este într-un stadiu foarte avansat, singura metodă de tratament eficientă constă în intervenția chirurgicală. Protezarea soldului, adică artroplastia, este intervenția chirurgicală folosită pentru tratarea coxartrozei dacă durerile nu pot fi ameliorate de tratamentul medicamentos, iar articulația limitează mobilitatea pacientului.
Printr-o asemenea intervenție chirurgicală se implantează o articulație artificială care redă mobilitatea pacientului și elimină durerile.
Există vaccin contra coxartrozei?
Nu există un vaccin care să prevină coxartroza, așa cum nu există tratament care să o vindece complet.
Coxartroza se vindecă sau se ameliorează?
Pe de o parte, tratamentul coxartrozei este simptomatic, acesta având rolul de a reduce simptomele și de a încetini evoluția bolii. Pe de altă parte, intervenția chirugicală necesită o perioadă de recuperare pentru ca mobilitatea să fie recuperată complet.
Ce este terapia cu ser autolog?
Terapia cu ser autolog poartă și denumirea de terapie Orthokine și presupune injectarea articulației bolnave cu ser autolog, preparat chiar din sângele pacientului. Acest ser conține o proteină cu puternice proprietăți antiinflamatoare, care are capacitatea de a reduce atât durerea, cât și inflamația.
Terapia cu celule stem este o tehnică promițătoare în tratamentul coxartrozei șoldului, insă tratamentul nu este încă complet dezvoltat și că nu există încă suficiente dovezi în ceea ce privește eficacitatea și siguranța pe termen lung a acestei terapii.
În tratamentul coxartrozei, obiectivele includ încetinirea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulației.
Terapia cu celule stem poate fi o opțiune de tratament pentru coxartroza șoldului de grad 1, care se caracterizează prin leziuni minore ale cartilajului și începutul de osteoartrită, dar nu este o opțiune pentru cazurile severe de coxartroză. Această terapie implică injectarea de celule stem, care pot avea potențialul de a se diferenția în chondrocite, celule care produc cartilaj. Astfel, aceste celule stem pot ajuta la regenerarea și repararea cartilajului articular.
Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile terapiei cu celule stem, precum și despre alte opțiuni de tratament disponibile pentru coxartroză. Terapia cu celule stem poate fi costisitoare și nu este acoperită de asigurare, iar unele persoane pot resimti durere si disconfort in timpul intervnetiei.
Ce efect au injecțiile cu acid hialuronic pentru coxartroză?
Și injecțiile cu acid hialuronic sunt folosite pentru tratarea coxartrozei. Acidul hialuronic umple golurile din cartilajul afectat de artroza șoldului, reducând astfel durerile pacientului.
Ameliorarea simptomelor coxartrozei fără medicamente
Durerile specifice coxartrozei pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil de viață sănătos, din care să facă parte și sportul, însă nu cel de performanță. Activitățile precum kinetoterapia, yoga sau pilatesul pot ajuta la menținerea mobilității articulațiilor șoldurilor la pacienții bolnavi de coxartroză.
Ce influență au obezitatea și sedentarismul în declanșarea coxartroxei?
Atât obezitatea cât și sedentarismul sunt doi factori importanți în debutul coxartrozei, dar și în evoluția acestei afecțiuni. Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară pe articulațiile șoldurilor, accelerând degradarea cartilajului. De asemenea, stilul de viață sedentar este dăunător pentru articulații întrucât favorizează pierderea mobilității acestora.
Ce se întâmplă dacă boala nu este tratată?
Netratată, coxartroza evoluează încet, dar sigur, cauzând dureri din ce în ce mai mari, mobilitate tot mai redusă și, la final, imobilizarea la pat a pacientului.
Tratamentul medicamentos pentru coxartroză
Tratamentul medicamentos folosit în caz de coxartroză este unul simptomatic, această boală nefiind, cum spuneam, una vindecabilă. Medicamentele cu efect analgezic, precum și medicamentele antiinflamatoare sunt adesea folosite pentru calmarea durerilor articulare specifice coxartrozei.
Care sunt remediile naturiste pentru coxartroză?
Compresele cu varză pot fi eficiente în reducerea simptomelor coxartrozei, acestea scăzând inflamația, dar și durerile articulare. Uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, folosite pentru ușurarea simptomelor coxartrozei. Uleiul esențial de eucalipt, cel de aloe sau de garoafă pot reduce durerile și inflamația.
Intervenția chirurgicală pentru coxartroză
Intervenția chirurgicală este folosită că ultima opțiune în tratarea coxartrozei, la pacienții la care celelalte tratamente nu au dat rezultate, iar boala se află în stadiu avansat. Artroplastia totală de șold implică implantarea unei proteze care să înlocuiască cartilajul deteriorat, precum și osul.
În tratarea coxartrozei, proteza devine o opțiune de tratament în momentul în care toate celelalte opțiuni își pierd complet eficiența. Durerile severe și permanente la nivelul articulației șoldului și pierderea mobilității fac necesară protezarea șoldului.
În ce constă programul de recuperare în coxartroză?
Recuperarea în coxartroză poate fi făcută atât pentru a evita sau amâna intervenția chirurgicală, cât și pentru a accelera procesul de recuperare postoperatorie. Programul de recuperare constă în kinetoterapie și fizioterapie.
Sfaturi pentru pacienții cu coxartroză
- Pacienții cu coxartroză trebuie să urmeze neapărat un tratament adecvat care să încetinească evoluția bolii. În plus, aceștia trebuie să adopte un stil de viață care să corespundă cu nevoile lor.
- Pentru ușurarea durerii oaselor bazinului, dar și a articulațiilor șoldului, pacientul ar trebui să ia, la recomandarea medicului, medicamente cu efect calmant.
- Îngrijirea articulațiilor poate asigura pacientul că amână cât mai mult operația. Menținerea greutății în limitele adecvate, dar și un stil de viață activ (plimbări zilnice sau mers cu bicicleta, de exemplu), însă nu solicitant, sunt de asemenea importante pentru articulații nedureroase, mai ales în caz de coxartroză.
- Kinetoterapia, fizioterapia și tratamentele naturiste pot contribui la menținerea calității vieții pacienților diagnosticați cu coxartroză, pentru o perioadă cât mai îndelungată.
- Având în vedere că incidența coxartrozei a crescut la nivel global, potrivit unui raport din 2022, instituțiile de sănătate ar trebui să dezvolte programe de conștientizare cu privire la factorii de risc și consecințele acestei boli.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Hip Osteoarthritis: A Primer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5760056/
Arthritis Foundation - Osteoarthritis of the Hip
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/understanding-arthritis/hip-osteoarthritis
BMC - Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-021-02705-6
Studiul „Global, regional, and national burdens of hip osteoarthritis from 1990 to 2019: estimates from the 2019 Global Burden of Disease Study”, apărut în Arthritis Res Ther 24, 8 (2022). https://doi.org/10.1186/s13075-021-02705-6, autori: Fu, M., Zhou, H., Li, Y. et al.
Te-ar mai putea interesa și...