Proloterapia in tratamentul artrozei genunchiului

Multi pacienti care sufera de gonartroza (cunoscuta si sub numele de osteoartrita de la nivelul genunchiului) se intreaba daca o serie de injectii pe baza de apa si zahar poate ameliora durerea in cazul lor. Medicii si cercetatorii au opinii diferite despre eficacitatea si siguranta acestei terapii.

Cele mai multe tratamente pentru artroza genunchiului (gonartroza) se adreseaza doar simptomelor si pot da nastere altor provocari. Pierderea in greutate si programele de exercitii fizice pot fi cu greu de urmat de pacienti, pentru a avea succes.

Efectele secundare ale medicamentelor prescrise pentru durere pot provoca alte probleme de sanatate. Acum cercetatorii care cauta optiuni mai putin riscante si mai accesibile, care sa fie si mai eficiente, se orienteaza catre o cercetare mai amanuntita asupra unui tratament mai vechi, proloterapia, pentru a-i descoperi adevaratul potential de a imbunatati simptomele gonartrozei, asa cum mai este numita osteoartrita de la nivelul genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce este proloterapia?

Proloterapia reprezinta injectarea unei solutii iritante (adeseori o forma de zahar, numita dextroza), scrie arthritis.org, in articulatii, ligamente si tendoane. Un tratament tipic implica 15 sau 20 de injectii, facute lunar, pe o perioada de 3 sau 4 luni, urmate de alte injectii, ocazional, dupa cum are nevoie pacientul.

Desi terapia aceasta a fost in folosinta peste hotare de mai bine de 75 de ani, cercetatorii si medicii inca nu sunt siguri de modul in care injectiile pot sa calmeze durerea si sa amelioreze alte simptome. Si exista chiar si pareri ale unor sceptici, care se intreaba daca proloterapia functioneaza cu adevarat.

Dr. David Rabago, profesor asociat de medicina de familie de la Universitatea Wisconsin-Madison, si-a tratat cativa pacienti cu ajutorul proloterapiei. El spune ca o teorie este ca injectarea dextrozei in anumite concentratii declanseaza un proces natural de vindecare, stimuland repararea tesuturilor deteriorate, distruse. Dr. David Rabago si colegii lui au pus la cale o cercetare despre proloterapia aplicata in cazul gonartrozei, inclusiv un studiu publicat in 2013 in "Annals of Family Medicine".

Ce arata studiile despre proloterapie?

In cadrul unui studiu clinic randomizat, dr. David Rabago si echipa sa au impartit 90 de pacienti cu gonartroza in unul din cele trei grupuri principale: primul grup a beneficiat de proloterapie, al doilea a primit injectii inactive cu o solutie de apa si sare, iar al treilea grup a primit o brosura cu exercitii pentru genunchi pe care pacientii trebuiau sa le faca acasa, de trei ori pe saptamana.

Pentru primele doua grupuri, medicii le-au injectat pacientilor o solutie in articulatia genunchiului si in pana la 15 zone din preajma, tintind astfel punctele de durere si de umflatura. Aceasta procedura a fost efectuata in trei ocazii, la distanta de 4 saptamani, cu posibilitatea de a primi doua injectii in plus, daca era nevoie.

Cercetatorii au folosi apoi o metoda pentru a compara nivelul de durere, rigiditate articulara si functia articulara a fiecarui participant, inainte de tratament si la 1 an dupa ce participantii au facut prima serie de injectii.

Rezultatele celor care au facut proloterapie s-au imbunatatit cu 24%, comparativ cu o imbunatatire de 11% in grupul care a facut injectii de apa cu sare si o imbunatatire de 12% in cazul grupului care a facut exercitii fizice.

Schimbarile observate in grupul care a beneficiat de proloterapie, in comparatie cu celelalte grupuri, au fost suficient de importante pentru a fi luate in seama de cercetatori. Mai mult, dr. Rabago spune ca schimbarile au fost suficient de mari pentru a face diferente semnificative in viata de zi cu zi a pacientilor.

O alta cercetare despre proloterapie (tot pentru artroza genunchiului) a aratat ca metoda are unele beneficii. Un studiu mic, facut pe 13 pacienti a fost publicat in anul 2000 in "Journal of Alternative and Complementary Medicine". Studiul a comparat injectarea unei combinatii de dextroza si lidocaina (un calmant pentru durere) cu injectiile simple cu lidocaina. Cercetatorii au constatat ca pacientii care au facut injectiile cu combinatia de dextroza si lidocaina au avut mai putine dureri cand isi miscau zona afectata, comparativ cu cei carora li s-a injectat doar lidocaina.

Potentiale beneficii

Este important de subliniat ca studiile facute de Dr. Rabago si alte studii de acest gen sunt preliminare si ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma eficacitatea si siguranta pe termen lung a proloterapiei in cazul artrozei genunchiului.

Incepand cu 2014, proloterapia este cel mai des incercata in medicina sportiva si in practicile ortopedice si multe dintre acestea subliniaza beneficiile potentiale ale injectiilor "regenerative", care includ si injectarea de plasma bogata in plachete si injectarea unor factori de crestere. Medicii folosesc din ce in ce mai mult injectiile intraarticulare pentru osteoartrita (in cazul gonartrozei si coxartrozei), incepand de la optiunile alternative, precum proloterapia, pana la metode mai traditionale, cum ar fi injectiile cu corticosteroizi si injectiile cu acid hialuronic. Inainte de a incerca orice metoda de tratament, discuta mai intai cu medicul tau specialist.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0