Motivul integrarii gonartrozei in categoria bolilor metabolice

Este cunoscut faptul ca lipsa activitatii fizice, sedentarismul si alimentatia nesanatoasa favorizeaza instalarea obezitatii.

Relatia directa intre obezitate si gonartroza sta la baza numeroaselor studii clinice, iar acestea au aratat ca scaderea greutatii corporale incetineste procesul artrozic.

O reducere a greutatii corporale cu 5 kilograme scade riscul de aparitie a gonartrozei cu 50%.

Genunchiul, soldul si coloana lombara sufera cel mai mult in obezitate, acest lucru poate fi obiectivat si imagistic prin radiografie. Cu cat obezitatea apare mai devreme, cu atat creste riscul de gonartroza. S-a demonstrat ca pacientii obezi au dureri mai intense decat cei cu greutate normala si o limitare functionala mai mare. Suprasolicitarea mecanica contribuie la deteriorarea articulatiei genunchiului.

Campanie DOC-Time RMN

Pe langa solicitarea mecanica mai sunt si alti factori metabolici care contribuie la aparitia artrozei. In cazul pacientilor obezi, obezitatea reprezinta de fapt un factor de risc sistemic. In prezent, sunt tot mai multe argumente care incadreaza boala artrozica  in categoria bolilor metabolice.

Tesutul adipos elibereaza adipokine cu rol important in aparitia artrozei, de asemenea nivelul leptinei din lichidul sinovial al pacientilor obezi este crescut, comparativ cu cel al pacientilor normoponderali. Leptina favorizeaza producerea de catre condrocite a unor mediatori care determina distrugerea cartilajului articular si instalarea gonartrozei.

Despre artroza si inflamatie

Artroza (numita si osteoartrita) este o boala caracterizata de dureri articulare, de mobilitatea afectata a articulatiilor si de modificari structurale ale membranei sinoviale a articulatiei. Artroza nu mai este de mult perceputa ca o boala simpla, spun oamenii de stiinta, ci are mai degraba o etiologie complexa, iar noile descoperiri stiintifice fac diferenta intre mai multe fenotipuri de artroza (de exemplu: post-traumatica, asociata cu varsta, genetica si simptomatica).

Un fenotip nou-definit de artroza, denumit "artroza metabolica", a fost asociat cu sindromul metabolic si cu obezitatea, arata studiile. Inflamatia declansata pe cale metabolica (numita si meta-inflamatie), care poate fi un rezultat al anomaliilor existente in compozitia corpului, in adipokine (citockine, adica molecule sau proteine care transmit informatii intre celule diferite, secretate de tesutul adipos), in citokine, in lipide si in vitamina D, a fost implicata in mecanismul de producere si de evolutie al artrozei, spun expertii.

Mecanismul inflamatiei declansate pe cale metabolica in cazul artrozei este unul complex. Factorii anormali ce tin de alimentatie (cum ar fi lipidele si glucoza) si grasimea disfunctionala produc un exces de adipokine (leptina, rezistina, etc.) care sunt capabile sa creasca riscul de artroza, prin faptul ca produc mediatori proinflamatori (citokine, proteina C-reactiva).

Componentele-cheie ale inflamatiei declansate pe cale metabolica si rolul lor in artroza

Oamenii de stiinta au studiat acele ale componente ale inflamatiei care indeplinesc un rol in boli precum artroza.

Compozitia corpului uman - Grasimea corporala este asociata cu o pierdere mai mare a cartilajului de la genunchi; un corp mai slab are efectul opus; masuratorile in ceea ce priveste compozitia corpului au fost mult mai bune decat folosirea indicelui de masa corporala in predictiile artrozei;

Adipokinele - leptina, rezistina si visfatinul au iesit la iveala ca fiind factori proinflamatori si pro-catabolici in artroza; leptina circulanta in sange este asociata cu o pierdere sporita a cartilajului genunchiului si cu dureri articulare;

Citokinele - acestea pot fi produse de tesutul adipos; citokinele circulante sau locale (IL-6, TNF-α, IL-17, IL-18) au fost asociate cu modificari radiologice ale artrozei, cu pierderea cartilajului si/sau cu durerea de genunchi.

Componente inflamatorii ale fazei acute - Proteina C-reactiva este asociata cu scaderea in volum a cartilajului genunchiului si cu cresterea in intensitate a durerii de genunchi.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nutrientii - Lipidele se acumuleaza in cartilaj, fiind vorba de o crestere a severitatii leziunilor. Colesterolul seric si valorile trigliceridelor au fost asociate cu un risc crescut de modificari artrozice, insa colesterolul HDL (numit colesterol bun) a fost asociat cu un risc scazut; folosirea statinelor in doze mari ar putea reduce riscul de artroza, arata un studiu.

Deficitul de vitamina D - Aceasta deficienta poate fi rezultatul unei inflamatii declansate pe cale metabolica; valorile serice scazute ale vitaminei D sau 25-(OH)D au fost asociate cu o progresie crescuta a modificarilor radiologice ale gonartrozei si cu sporirea pierderii cartilajului articular.

 

Bibliografie:

Analiza "Metabolic triggered inflammation in osteoarthritis", publicata in 2015 in Osteoarthritis and Cartilage, autori: X. Wang, D. Hunter, J. Xu., C. Ding

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0