Ecografia, utila in timpul infiltratiilor cu acid hialuronic in genunchi [studiu]

Ultrasonografia (sau ecografia) poate fi de ajutor in cazul pacientilor care sufera de o forma de artrita la genunchi, pentru ca ea il ghideaza pe  medic in timpul infiltratiilor cu acid hialuronic in timpul procedurii.

Infiltratiile (injectiile) in genunchi cu acid hialuronic, ghidate ecografic, ar putea produce rezultate mai bune decat infiltratiile ghidate de anatomie, in cazul pacientilor diagnosticati cu gonatroza, potrivit unui studiu publicat in august 2017, in "International Journal of Rheumatic Diseases" (jurnalul international al bolilor reumatice).

Doctorul Nahid Kianmehr, de la Iran University din Teheran, si colegii sai au comparat efectele infiltratiilor cu acid hialuronic ghidate ecografic, in comparatie cu injectiile in genunchi facute fara ghidarea ultrasonografica, in cazul a 61 de pacienti cu gonartroza primara.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Cercetatorii au descoperit ca scorul in ceea ce priveste durerea si functia articulara s-a modificat semnificativ in perioada in care pacientii au fost urmariti, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Cu toate acestea, in cazul pacientilor carora li s-au facut infiltratii intraarticulare cu ghidare ecografica, diferentele, in medie, la 6 si la 12 saptamani de la tratament, au fost semnificativ mai bune pentru ambele criterii, atat in ce priveste scorul de durere, cat si scorul functiei articulare.

Autorii studiului au concluzionat, potrivit medicalxpress.com, ca "Aplicarile ultrasonografiei ar putea imbunatati raspunsul pacientilor la infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic, cel putin in anumite conditii clinice."

Cum ajuta infiltratiile cu acid hialuronic

In cadrul unui alt studiu, din 2004, oamenii de stiinta au vrut sa determine daca vascosuplimentarea cu injectii (infiltratii) cu acid hialuronic poate sa aline durerea si sa imbunatateasca functia articulara in cazul pacientilor care sufereau de artroza la genunchi (gonartroza).

Cercetatorii au cautat informatiile necesare in mai multe baze de date mari si au ajuns la concluzia ca vascosuplimentarea cu acid hialuronic cu o greutate moleculara mare este un tratament eficient pentru pacientii cu gonartroza care au durere continua sau cei care nu pot tolera tratamentul conservator sau operatia de inlocuire a articulatiei genunchiului.

Vascosuplimentarea, spun oamenii de stiinta, pare sa aiba un mecanism mai lent de actiune decat infiltratiile intraarticulare cu steroizi, insa efectele par sa dureze mai mult timp.

Infiltratiile cu acid hialuronic sunt folosite cand injectiile intraarticulare cu corticosteroizi (steroizi) nu au functionat, dar de regula, acestea sunt aprobate doar pentru folosirea la articulatiile genunchiului.

In unele situatii, medicii iau in considerare mai intai infiltratiile cu acid hialuronic, daca pacientul cu gonartroza nu are semne evidente ale inflamatiei. In plus, acidul hialuronic este o optiune mai buna daca pacientul sufera de diabet, pentru ca infiltratiile cu steroizi pot creste glicemia.

Infiltratiile cu acid hialuronic sunt, din punct de vedere chimic, similare cu lichidul care se gaseste in mod natural in articulatiile noastre. Cand pacientul sufera de artroza, lichidul sinovial (lichidul din interiorul articulatiei) devine apos, asa ca aceste infiltratii ajuta la restabilirea proprietatilor naturale ale lichidului sinovial si functioneaza ca un bun lubrifiant si ca un agent care absoarbe socurile.

Acidul hialuronic este, practic, un fel de zona-tampon, este un amortizor impotriva celulelor inflamatorii din interiorul articulatiei. In unele cazuri, el poate stimula genunchiul sa inceapa sa produca mai mult acid hialuronic natural (sa nu uitam ca acidul hialuronic se gaseste, in mod natural, in corpul nostru).

Unii medici cred, de asemenea, ca acidul hialuronic ajuta la reducerea intensitatii durerii, prin acoperirea terminatiilor nervoase din interiorul articulatiei.

In ce consta tratamentul

Un tratament (o sedinta), care poate fi alcatuit din una pana la trei injectii/infiltratii, ofera de regula o calmare a simptomelor pe o perioada de 4 pana la 5 luni, insa uneori rezultatele pot sa dureze pana la un an. Chiar si asa, durerea si redoarea (rigiditatea) articulara vor reveni, asa ca pacientii trebuie sa retina acest aspect, daca vor sa incerce infiltratiile cu acid hialuronic.

Retine: acidul hialuronic nu este un tratament de prima linie pentru gonartroza

Medicul tau reumatolog iti poate recomanda sa te gandesti daca vrei infiltratiile cu acid hialuronic, daca nu ai reusit sa iti calmezi indeajuns durerea, in urma optiunilor de tratament conservator, cum ar fi: medicamentele, fizioterapia (exercitiile fizice), scaderea in greutate daca esti o persoana supraponderala, folosirea compreselor calde si celor cu gheata, folosirea unui dispozitiv medical pentru a te sprijini, cum ar fi un baston.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "A randomized blinded comparative study of clinical response to surface anatomy guided injection versus sonography guided injection of hyaloronic acid in patients with primary knee osteoarthritis", publicat in 2017 in International Journal of Rheumatic Diseases, autori: Nahid Kianmehr, Atefeh Hasanzadeh, Farrokh Naderi, Sholeh Khajoei, Anousheh Haghighi.
  • Studiul "Hyaluronic acid injections for knee osteoarthritis. Systematic review of the literature.", publicat in 2004 in Canadian family physician Medecin de famille canadien, autori Anita Aggarwal, Ian P. Sempowski.
  • Cleveland Clinic - https://health.clevelandclinic.org/4-injections-that-can-banish-joint-pain-for-months/

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0