Cauzele si factorii de risc in gonartroza

Osteoartrita genunchiului sau gonartroza, cunoscută și sub denumirea de boală degenerativă a articulațiilor genunchiului, este de obicei rezultatul uzurii și al pierderii progresive a cartilajului articular, fiind mai frecventă la vârstnici. Din ce cauze apare boala și care sunt factorii de risc?

Osteoartrita genunchiului poate fi împărțită în două tipuri: primară și secundară. Osteoartrita primară este o degenerescență articulară apărută fără niciun motiv aparent subiacent. Osteoartrita secundară este consecința fie a unei concentrații anormale de forță în articulație, ca în situațiile post-traumatice, fie a cartilajului articular anormal, cum ar fi în caz de poliartrită reumatoidă.    

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze gonartroză

Gonartroza nu are o cauză specifică, unică, dar există anumite lucruri care expun o persoană la riscul de a dezvolta osteoartrită la genunchi, cum ar fi supragreutatea, o leziune anterioară a articulației, un serviciu care implică ghemuirea sau aplecarea din genunchi frecventă.

Factori de risc gonartroză

Factorii de risc pentru gonartroză sunt de două feluri: modificabili și nemodificabili. Cei modificabili sunt traumatismele articulare, locul de muncă (statul prelungit în picioare și îndoirea repetitivă a genunchilor) slăbiciunea musculară, greutatea corporală, sindromul metabolic. Cei nemodificabili sunt genul - femeile se confruntă mai mult cu acest gen de osteoartrită la genunchi decât bărbații, vârsta, genetica și rasa.

Se poate spune că doi factori de risc principali pentru dezvoltarea gonartrozei sunt vârsta înaintată și greutatea corporală prea mare.

Vârsta înaintată

Deși adulții de orice vârstă pot suferi de gonartroză, prevalența osteoartritei simptomatice de la nivelul genunchiului crește rapid începând cu vârsta de 45 de ani și continuă să crească și după acest prag.

Prevalența crește odată cu înaintarea în vârstă deoarece articulațiile genunchilor prezintă o uzură mai mare și se distrug, iar cartilajul se subțiază și devine mai puțin flexibil, ceea ce face ca persoana să fie mai predispusă la osteoartrită. Degenerarea, respectiv deteriorarea articulațiilor, care este caracteristică artrozei genunchiului este și motivul pentru care această afecțiune este numită și „boală degenerativă a articulațiilor“.

Supragreutatea și obezitatea 

Genunchii sunt articulațiile care poartă greutatea, iar o persoană care este supraponderală sau obeză are un risc semnificativ mai mare să dezvolte artroză la genunchi la un moment dat. De exemplu, statisticile arată că două din trei persoane obeze sunt la risc să dezvolte gonartroză, dar dacă pacienții reușesc să dea jos chiar și câteva kilograme, acest lucru le poate reduce semnificativ riscul în fața acestei boli. Un studiu a arătat că dacă persoana cu kilograme în plus va da jos chiar și 5 kilograme, riscul de boală va scădea semnificativ.

Pe lângă aceștia doi, mai există și alți factori de risc pentru instalarea gonartrozei:

Traumatismele articulare

Un os rupt, o leziune gravă sau o intervenție chirurgicală pot deteriora articulația genunchiului, lucru care va duce în cele din urmă la gonartroză, deși este posibil ca simptomele să nu apară decât după mulți ani, mult mai târziu decât s-ar fi așteptat pacientul. Osteoartrita care se dezvoltă drept rezultat al leziunilor anterioare este, de obicei, denumită cu ajutorul termenilor artrită traumatică sau artrită post-traumatică.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Istoricul familial

La fel ca în cazul înălțimii și culorii părului, probabilitatea ca o persoană să dezvolte artroză la nivelul genunchiului este influențată de genetică. De exemplu, o femeie a cărei mamă a suferit de gonartroză are un risc mai mare să dezvolte boala, comparativ cu altă femeie a cărei mamă nu s-a confruntat cu această afecțiune. Deși proporțiile exacte ale factorilor genetici nu sunt cunoscute, specialiștii estimează că undeva între 20 și 35% dintre cazurile de gonartroză ar putea fi moștenite.

Bolile congenitale și anomaliile congenitale

Episoadele repetate de gută sau de artrită septică, precum și tulburările metabolice, alinierea necorespunzătoare a oaselor și alte boli congenitale pot crește riscul ca o persoană să aibă osteoartrită la nivelul genunchiului.

Stresul articular și leziunile cronice

Persoanele care petrec mult timp în picioare (prin prisma locului de muncă sau a activităților obișnuite, de zi cu zi), cele care ridică obiecte grele în timp ce stau în picioare, se ghemuiesc sau fac eforturi mari pot experimenta „mini-traume“ la nivelul articulațiilor genunchilor și au un risc mai mare de a face gonartroză. Și atleții care sunt implicați în sporturi de mare impact (de exemplu, tenis sau fotbal) pot fi mai predispuși să dezvolte această boală.

Genul

Cum spuneam, femeile sunt mai predispuse, comparativ cu bărbații, să dezvolte artroză la genunchi. În cazul adulților cu vârsta de peste 45 de ani, statisticile arată că 18,7% dintre femei au gonartroză și 13,5% dintre bărbați au această formă de artroză la nivelul genunchiului. 

Cum se gestionează gonartroza?

Nu există un remediu pentru osteoartrita genunchiului, dar există lucruri pe care le poți face pentru a ușura simptomele și a ține boala sub control.

Exerciții fizice

Articulațiile trebuie să fie mișcate în mod regulat pentru a ajuta genunchiul să poată face față din nou activităților zilnice normale. Medicul poate instrui pacientul despre cum să găsească echilibrul potrivit între odihnă și exerciții fizice – majoritatea persoanelor cu osteoartrită constată că prea multă activitate le crește durerea, în timp ce prea puțină le face articulațiile rigide. Exercițiile fizice pot întări mușchii din jurul genunchiului, pot îmbunătăți postura și pot ajuta la pierderea în greutate, toate acestea reducând durerile de genunchi și alte simptome.

Înotul și exercițiile în apă pot fi de ajutor dacă articulațiile sunt dureroase, deoarece apa preia greutatea corpului, ceea ce reduce orice efort asupra genunchilor. Activități fizice utile sunt și mersul pe jos, și mersul pe bicicletă, care mențin oasele puternice.

Adulții, indiferent că au artroză sau nu suferă de această boală, ar trebui să facă două ore și 30 de minute de exerciții moderate în fiecare săptămână, de preferat împărțite în mai multe ședințe (pentru unele persoane e mai simplu să împartă această mișcare în trei ședințe pe săptămână, în timp ce altele preferă să facă zilnic câte puțin).

Gestionarea greutății

Reamintim că excesul de greutate crește tensiunea asupra articulațiilor, în special a genunchilor. Pierderea în greutate poate reduce durerile de genunchi și alte simptome ale osteoartritei genunchiului. Forța aplicată prin genunchi la mers, alergat, urcat sau coborât scările poate fi de două sau trei ori mai mare decât greutatea corporală, deci pierderea chiar și a unui număr mic de kilograme poate face o mare diferență în ceea ce privește solicitarea genunchilor.

Nu există o dietă specială care să ajute cu osteoartrita, dar slăbitul sănătos înseamnă o dietă echilibrată (bazată pe mai multe legume, fructe, proteine slabe, cereale integrale și mai puține grăsimi animale și zahăr), cu un conținut adecvat de calorii - medicul de familie sau un nutriționist îți pot calcula numărul potrivit de calorii de care ai nevoie -,  combinată cu exerciții fizice regulate. 

Reducerea tensiunii asupra genunchilor

Pengtru a scădea tensiunea asupra genunchilor, se recomandă purtarea unor pantofi cu talpă groasă și suficient spațiu pentru degetele de la picioare. Purtarea pantofilor potriviți poate reduce șocul din genunchi în timpul mersului. De asemenea, pacientul cu gonartroză se va ține de o balustradă când urcă sau coboară scările. În casă se poate monta, de asemenea, câte o bară de susținere - de exemplu, în baie, pentru a urca și a coborî mai ușor din cadă.

O pernă elecrică sau una de cauciuc care se umple cu apă caldă, ori, dimpotrivă, un pachet cu gheață înfășurat într-un prosop ar putea ajuta la reducerea durerii de genunchi. Unii oameni consideră că și purtarea unor genunchiere îi ajută să gestioneze mai bine boala.

Obținerea unui somn de calitate

Somnul tulburat poate fi o problemă pentru persoanele care au dureri de genunchi, ceea ce le va agrava situația. Pentru a contribui la un somn mai bun, recomandarea ar fi ca persoana cu gonartroză să-și stabilească o rutină de somn: trezit și culcat la aceleași ore zilnic, evitarea ecranelor înainte de culcare, administrarea unor suplimente alimentare sau ceaiuri care să ajute la un somn mai odihnitor (valeriană, passiflora, ceai de tei, de sunătoare etc.).

Administrarea corectă a medicamentelor

Medicul curant poate recomanda administrarea unor medicamente pentru a gestiona gonartroza: analgezice eliberate cu prescripție medicală, antiinflamatoare nesteroidine, cremă cu capsaicină sau injecții cu steroizi.

Alte metode de gestionare a gonartrozei

Dacă metodele de mai sus nu sunt de ajutor, mai pot fi încercate și altele, precum stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS), injecțiile cu acid hialuronic sau suplimentele cu glucozamină și condroitină.

Intervenția chirurgicală

Campanie DOC-Time RMN

Exercițiile fizice, tratamentele medicamentoase și menținerea unei greutăți sănătoase ușurează de obicei durerile de genunchi și alte simptome ale gonartrozei, îmbunătățind capacitatea pacientului de a-și duce la bun sfârșit activități zilnice. Dar dacă aceste tratamente nu funcționează, o intervenție chirurgicală la genunchi s-ar putea dovedi benefică.

Operația poate fi sugerată de medic dacă durerea este foarte severă sau dacă apar probleme de deplasare sau de mișcare a genunchiului. Cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru osteoartrita genunchiului este o înlocuire a genunchiului.

Tehnicile chirurgicale se îmbunătățesc tot timpul, iar cercetările au arătat că până la 8 din 10 proteze de genunchi ar putea dura până la 25 de ani. Cu toate acestea, ca în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale, există anumite riscuri, de aceea e nevoie ca pacientul să fie în cea mai bună stare de sănătate posibilă în cazul lui înainte de operație.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Family Physician - Treatment of Knee Osteoarthritis
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0601/p1287.html
NCBI - Knee Osteoarthritis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
BMC - Risk factors and the natural history of accelerated knee osteoarthritis: a narrative review
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-020-03367-2#citeas
Studiul „Risk factors and the natural history of accelerated knee osteoarthritis: a narrative review”, apărut în BMC Musculoskelet Disord 21, 332 (2020). https://doi.org/10.1186/s12891-020-03367-2, autori: Driban, J.B. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0