Artroza genunchiului

Artroza femuro-patelara este frecvent asimptomatica. Durerea poate fi exacerbata de statul pe un scaun de inaltime scazuta sau la miscarea medio-laterala a rotulei. Uneori este afectata bursa patelo-femurala. Artroza genunchiului  este, de asemenea, frecventa. Exista date care arata ca prevalenta gonartrozei simptomatice este de 12-16% la persoanele de peste 60 de ani. Prevalenta este mai mare la femei. Prezenta osteofitelor este asociata mai mult cu durerea, comparativ cu ingustarea spatiului articular.

Cele trei articulatii ale genunchiului pot fi afectate:

  • tibio-femurala mediala (cel mai frecvent)
  • femuro-patelara
  • tibio-femurală laterala (cel mai rar)

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Afectarea poate fi concomitenta. Boala se intalneste de obicei in doua situatii clinice:

  •  tineri, mai ales barbati, dupa traumatisme sau meniscectomie;
  • femei, dupa menopauza, obeze.

 

 

Suferinta se exprima prin dureri accentuate de mers, urcatul scarilor, eventual tumefactii cu prezenta de exudat (ca urmare a unei sinovite medii). Durerile pot aparea la nivelul insertiei pes anserinus pe tibie.

In timp, ca urmare a unei imobilizari indelungate, musculatura periarticulara se poate atrofia.

Cand modificarile degenerative se produc inegal intre zona mediala si cea laterala, apar deformari (genu varus in 80% din cazuri si genu valgus in 20%) sau subluxatii. Pentru ca genu varus este atat de frecventa, uneori e greu de stabilit daca ea reprezinta un semn de boala sau un factor de risc.

Artroza femuro-patelara este frecvent asimptomatica. Durerea poate fi exacerbata de statul pe un scaun de inaltime scazuta sau la miscarea medio-laterala a rotulei. Uneori este afectata bursa patelo-femurala. La nivelul rotulei pot aparea modificari ale cartilajului (inclusiv la persoane tinere), cunoscute sub numele de condromalacia patellae.

Afectarea meniscului este dificil de determinat la pacientii cu gonartroza si cele doua suferinte putand fi frecvent asociate. In cazurile severe, cu afectarea ligamentelor incrucisate, se poate pune in evidenta semnul "sertarului", care permite miscari in plan sagital.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0