Nu lasati mainile sa va tradeze varsta

A doua cea mai vazuta parte a noastra, dupa fata, o reprezinta mainile! Fata dorsala a mainilor mai poarta numele de "fata sociala". Foarte expuse factorilor de mediu, in special agresiunii actinice (solare), traumatizate de activitatile cotidiene "beneficiaza" si de cateva particularitati anatomice: derm subtire, putine glande anexe, vase de sange superficial pozitionate, tendoane puternice nedisimulate de tesut subcutan.

Puterea de vindecare a mainilor este limitata, si pe parcurs pot apare frecvent schimbari pigmentare, reactioneaza umflandu-se mult si pentru perioade lungi de timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simbol al frumusetii in multe culturi, mainile au fost protejate de soare cu manusi! Astazi inlocuim manusile cu creme cu ecran solar SPF 30-35, creme cu retinoizi, creme pentru maini cu baza grasa care sa suplineasca secretia deficitara a glandelor sebacee.

Leziunile datorate expunerii la soare (lentigine - pistrui, teleangiectazii - vase sparte, pigmentari epidermice) se pot trata cu IPL(intense pulse light), peeling chimic (a. retinoic), Q-switched Ruby laser, topice (creme cu hidroquinona).

Pentru refacerea volumelor mainilor se pot folosi fillere dermale - principala alegere fiind produsele pe baza de calciu hidroxilapatita. Putem utiliza si acid hialuronic sau combinatii de 5-6 sedinte de acid hialuronic plus needling growth factor gel.

Cel mai bun volumizator ramane grasimea - lipofillingul mainilor ofera rezultate durabile si are avantajul efectului de regenerare locala, datorat prezentei celulelor stem in grasimea prelucrata.

 

 

Venele proeminente se pot trata prin scleroterapie. ATENTIE! Capitalul venos nu trebuie irosit, avem nevoie de el pentru recoltari, tratamente IV.

Viitorul apartine tratamentelor combinate.

Asocieri de tipul:

- filler/lipofilling + radiofrecventa

- filler/lipofilling + tratament de resurfacing (laser, peeling chimic)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- asocierea de factori de crestere si regenerare (PRP este totdeauna benefic)

Dr. Maria Filipescu

Medic primar chirurgie plastica

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0