Aloe vera: cum o folosești pentru a scăpa de acnee

Aloe vera este o plantă care crește în sălbăticie și care are frunze groase, zimțate. Gelul transparent din interiorul frunzelor suculente de aloe vera este folosit local pentru a calma pielea care a fost arsă sau iritată, iar unii oameni îl folosesc pentru a trata acneea.

Acneea este o afecțiune cronică a unităților pilosebacee, care se caracterizează prin comedoane, papule inflamatorii, pustule, chisturi și noduli. Leziunile de acnee pot duce la hiperpigmentare postinflamatorie (PIH) și cicatrizare. Acneea afectează aproape 80% dintre adolescenți și adulți tineri, provocând suferință psihologică și emoțională. Tratamentele actuale includ medicamente topice și sistemice pentru acneea moderată până la severă. Cu toate acestea, tratamentele pentru acnee sunt fie ineficiente, fie au multe efecte secundare.

Recomandările experților DOC.ro

În ultimii ani, a crescut numărul de medicamente și produse cosmetice fabricate din gel de aloe vera, țesutul mucilaginos din centrul frunzei de aloe vera. Funcțiile sale farmacologice includ efecte antibacteriene, antiinflamatorii și promovarea vindecării rănilor. În ultimii ani, diferite studii au demonstrat eficacitatea gelului de aloe vera pentru acnee, atât combinat cu tratement cu ultrasunete care a îmbunătățit absorbția de aloe vera, cât și amestecat cu ulei esențial de frunze de Ocimum gratissimum Linn sau cu propolis și ulei de arbore de ceai.

Dacă acneea ta are o formă ușoară sau moderată și cauți o modalitate mai blândă de a-ți calma și curăța pielea, poți încearca remedii DIY.

Folosește aloe vera pur

Aloe vera are anumite caracteristici care o pot face eficientă în combaterea acneei, de exemplu, gelul de aloe vera este:

  • un antibacterian;
  • un antioxidant;
  • un antiinflamator.

O persoană poate folosi gelul pur de aloe vera în locul unui produs de curățare tradițional pentru a preveni apariția acneei. Acest lucru funcționează deoarece agenții antibacterieni din aloe vera elimină bacteriile de pe piele, reducând riscul apariției coșurilor.

Pentru a trata acneea existentă, unele persoane aplică aloe vera pe zona afectată și o lasă să acționeze peste noapte. Este important să o speli dimineața. Multe tipuri de gel de aloe vera sunt disponibile pentru a fi cumpărate atât online cât și în magazinele fizice de tip farmacie sau naturiste.

Folosește aloe vera pur, aplicat local

Vei putea obține rezultatele pe care ți le dorești dacă folosești aloe vera ca atare. Se știe că aloe vera are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante. Planta este folosită de sute de ani pentru a curăța rănile, pentru a calma durerea și pentru a vindeca arsurile.

Cum să aplici seva frunzelor de aloe

Cumpără aloe vera sau cere sfatul specialistului și aplică gelul în cantitate generoasă pe față, în locul unui gel de curățare, pentru a stimula circulația sângelui din piele și pentru a ucide bacteriile de pe tenul tău. De asemenea, poți trata zonele afectate de acnee, aplicând seva transparentă local. Lasă să acționeze peste noapte și spală-te pe față dimineața, pentru că așa vei reduce roșeața și iritația cauzate de acnee.

Masca facială cu aloe, miere și scorțișoară

Aloe vera are proprietăți antibacteriene care te pot ajuta să ții sub control și să reduci numărul bacteriilor care cauzează acneea. Alte două ingrediente care au același efect sunt scorțișoara și mierea. Combinând aceste trei ingrediente pentru un tratament la tine acasă, îți vei crește șansele de a avea un ten catifelat și fără acnee.

Cum se prepară masca

Începe cu 2 linguri de miere pură și amestecă în ea 1 lingură de aloe vera pur (storcând seva din frunze). Mixtura aceasta ar trebui să fie ușor de întins pe piele, dar nu trebuie să fie prea lichidă. Incorporează 1 sfert de lingură de scorțișoară măcinată înainte de a aplica masca pe față și relaxează-te 5-10 minute, timp în care masca DIY își face efectul. Clătește bine fața cu apă după aplicarea măștii.

Masca facială cu aloe vera și zeamă de lămâie

O mască facială cu aceste ingrediente îi va da tenului tău un aspect revigorat, în timp ce îți va curăța porii și va distruge bacteriile care ar putea fi cauza acneei tale. Unele studii clinice, potrivit healthline.com, au arătat că acizii din fructe, precum cei care se găsesc în zeama de lămâie, sunt agenți de curățare eficienți în tratarea acneei.

Cum se prepară masca

Pentru această mască, folosește aloe vera pur ca bază, adăugând 1 sfert de linguriță de zeamă de lămâie la 2 linguri de gel de aloe vera. Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare pentru a aplica această mască în mod uniform pe pielea ta, adaptează cantitățile de zeamă de lămâie și de aloe vera. Ai grijă, însă, să nu folosești prea multă zeamă de lămâie, ca să nu îți iriți pielea din cauza acidității fructului citric. Lasă amestecul pe piele 5-10 minute, înainte de a clăti bine tenul cu apă.

Aloe vera și ulei de arbore de ceai

Cercetările publicate în 2017 arată că gelurile și produsele pentru spălat fața cu ulei de arbore de ceai pot fi eficiente. Persoanele afectate de acnee ar trebui să evite să lase uleiul de arbore de ceai pe piele pentru perioade lungi de timp, dar, atunci când este amestecat cu aloe vera, poate fi potrivit pentru a fi folosit ca soluție de curățare.

Cum se prepară soluția de curățare cu arbore de ceai

Pentru a face o soluție de curățare, amestecă împreună apă, aloe vera și 2 până la 3 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Unele persoane pot fi sensibile la uleiul de arbore de ceai, așa că este esențial să speli soluția cu apă după câteva minute.

Aloe vera spray

Pulverizarea pielii cu o soluție diluată de aloe vera poate ajuta la hidratarea pielii fără a provoca o producție suplimentară de ulei sau strălucire neplăcută.

Cum se prepară spray-ul de aloe vera

Se poate amesteca aproximativ 2 părți de apă la 1 parte de aloe vera pentru a face un spray. Soluția poate fi turnată într-o sticlă cu pulverizator și mai apoi pulverizată pe zona afectată, evitând zona ochilor.

Exfoliant cu ulei de cocos, zahăr și aloe vera

Multe exfoliante eliberate fără prescripție medicală conțin substanțe chimice. Dacă îți dorește să eviti substanțele chimice îți poți face propriul exfoliant, folosind o combinație de ulei de nucă de cocos, zahăr și aloe vera. Cristalele de zahăr îndepărtează straturile moarte ale pielii. Studiile sugerează că acidul lauric, o componentă cheie a uleiului de nucă de cocos, poate ajuta la combaterea acneei.

Evită să îți exfoliezi tenul prea des și consultă întotdeauna un medic dermatolog înainte de a folosi soluții exfoliante pe acnee, deoarece acestea pot irita și mai mult pielea.

Cum se prepară exfoliantul

Scrubul se poate face folosind părți egale de zahăr și ulei de cocos, amestecate cu jumătate din cantitatea de aloe vera. Odată amestecat, scrubul poate fi aplicat pe zona afectată și apoi clătit.
 
Este important de știut că un pacient cu acnee nu ar trebui să aplice o substanță nouă pe față fără a consulta un medic sau un dermatolog. Aceștia pot, de asemenea, să ofere consiliere cu privire la efectele potențiale pe care aloe vera le-ar putea avea asupra oricăror medicamente pe care le ia pacientul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Efficacy of a New Non-drug Acne Therapy: Aloe Vera Gel Combined With Ultrasound and Soft Mask for the Treatment of Mild to Severe Facial Acne - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8175793/
Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6298394/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0