Acidul salicilic calmeaza mancarimile scalpului

Acidul salicilic este o substanță care calmează mâncărimea de la nivelul scalpului. Alte substanțe care contribuie la tratarea mâncărimilor scalpului și care trebuie căutate pe etichetele șampoanelor sunt seleniul, sensirina și piritionatul de zinc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este acidul salicilic

Când vine vorba de produse de îngrijire a pielii, există două clase de acizi beta hidroxiacizi (BHA) și alfa hidroxiacizi (AHA). Acidul salicilic este un beta hidroxi acid. Atât hidroxiacizii (BHA), alfa hidroxiacizii (AHA) exfoliază pielea, dar AHA-urile sunt solubile în apă, în timp ce BHA-urile sunt solubile în ulei, explică dermatologii.

Acidul salicilic a fost utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii de sute de ani. Capacitatea acidului salicilic de a exfolia stratul cornos îl face un agent bun pentru exfolierea pielii moarte. În special proprietatea comedolitică a acestei substanțe o face un agent de exfoliere util pentru persoanele afectate de acnee. De asemenea, se folosește și de către persoanele care au pistrui sau melasmă.

Poate te-ai mai întâlnit, așadar, cu acidul salicilic ca ingredient în produsele antiacnee sau antipistrui, însă această substanță nu este utilă doar pentru tratarea problemelor pielii feței, ci și pentru îngrijirea scalpului. Ca ingredient în șampoane, acidul salicilic funcționează prin descompunerea celulelor moarte ale pielii. Acest lucru este dovedit științific: acidul salicilic ajută la tratarea neplăcerilor care afectează scalpul, cum ar fi dermatita seboreică și mătreața. Alte utilizări ale șamponului cu acid salicilic nu au dovezi substanțiale.

Beneficiile șamponului cu acid salicilic

Acidul salicilic funcționează prin dizolvarea celulelor moarte ale pielii. În anumite afecțiuni ale pielii și scalpului, celulele moarte ale pielii se pot acumula, creând zone îngroșate de piele uscată. Un șampon cu acid salicilic poate fi util prin descompunerea acestor zone de piele groasă, crescând în același timp umiditatea pentru a contribui la oprirea formării acestora. Un șampon care are în compoziție acid salicilic poate ajuta la tratarea următoarelor afecțiuni:

Mătreaţă

Mătreața este o afecțiune obișnuită a scalpului care provoacă mâncărime și un fel de „fulgi” albi și uscați care se desprind de pe piele și se pot acumula în păr și pe umeri. Acidul salicilic este un ingredient care se găsește în șampoanele antimătreață pe care le poți cumpăra atât de la farmacie, cât și din magazine sau de pe internet. Acest șampon te poate ajuta să scapi de acești fulgi și în același timp îți hidratează scalpul uscat. Poți utiliza șamponul pentru mătreața care apare din când în când sau în mod regulat, pentru a reuși să menții un nivel adecvat de umiditate a scalpului.

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este înrudită îndeaproape cu mătreața și este caracterizată de un scalp încărcat și de mâncărimi ale pielii capului. Această afecțiune inflamatorie a pielii este cunoscută pentru „fulgii” alb-gălbui, asemănători cu cei asociați cu mătreața, dar mai uleioși decât aceia. Este posibil să te confrunți cu dermatita seboreică dacă observi pete uleioase și pe alte zone ale pielii în afară de scalp, inclusiv pe urechi sau pe față.

Șamponul cu acid salicilic poate ajuta la tratarea dermatitei seboreice care apare pe scalp, dar poate fi iritant pentru alte părți ale corpului. Nu folosi șampon cu acid salicilic pentru bebeluși și pentru copiii mici decât dacă este recomandat de către medicul pediatru.

În ce situații NU este eficient șamponul cu acid salicilic?

Șamponul cu acid salicilic nu s-a dovedit a fi eficient pentru următoarele afecțiuni:

Psoriazis

Psoriazisul este un alt tip de afecțiune inflamatorie a pielii, care poate afecta toate părțile corpului, nu numai scalpul (de obicei, apare cu precădere în zona scalpului, a coatelor, a genunchilor și interfesieră). Caracterizată de zone de piele îngroșată, de culoare roșu-argintiu și uscată, această problemă de sănătate este cauzată de creșterea excesivă a celulelor pielii. Când pielea produce celule noi într-un ritm mai rapid decât în mod normal, celulele moarte nu au nicio șansă de a se descompune și, prin urmare, se acumulează pe suprafața pielii.

Șampoanele cu prescripție medicală sunt de obicei necesare pentru tratamentul psoriazisului la nivelul scalpului. Acidul salicilic este doar o substanță care contribuie la descompunerea celulelor pielii și atenuează mâncărimile, dar nu tratează psoriazisul.

Căderea părului

Deși nu există o legătură directă între acidul salicilic și reducerea căderii părului, specialiștii spun că acesta poate elimina excesul de sebum, o substanță uleioasă care poate conține dihidrotestosteron (DHT). Dihidrotestosteronul este un hormon-cheie responsabil pentru căderea părului la bărbați. Nu există dovezi concludente că DHT găsit în mod specific în sebumul scalpului contribuie la apariția cheliei masculine, dar există dovezi că starea scalpului influențează creșterea și retenția părului 1.

Așa cum am precizat, acidul salicilic nu tratează căderea părului în mod direct. În schimb, medicația poate ajuta la scăderea tentației persoanei afectate de a-și scărpina scalpul în caz de mâncărime, ceea ce poate scădea riscul de cădere a părului în viitor.

Efecte secundare și precauții pentru utilizarea șamponului cu acid salicilic

Acidul salicilic este considerat  o substanță sigură pentru majoritatea utilizatorilor, dar poate provoca iritații la unele persoane. Reacțiile adverse asociate cu acidul salicilic pot include uscarea excesivă a pielii, o senzație de arsură, roşeaţă sau cojirea pielii. Reacțiile alergice la acidul salicilic sunt rare. Cu toate acestea, trebuie să soliciți ajutor medical imediat dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome după utilizarea acestui șampon:

  • tumefiere (umflare) care se extinde de la scalp pe față
  • erupție de culoare roșie care se răspândește
  • urticarie
  • dificultăți de respirație
  • ameţeală.

Nu se știe dacă acidul salicilic poate dăuna sau nu fătului și nu există studii clinice care să fi evaluat aceste riscuri. Cu toate acestea, dacă ești însărcinată sau alăptezi, discută cu medicul înainte de a utiliza șampoane cu acid salicilic. De asemenea, medicul ar putea să te sfătuiască împotriva utilizării șamponului cu acid salicilic dacă suferi de boli hepatice sau renale.

Cui nu este recomandat șamponul cu acid salicilic

Ca și în cazul pielii sensibile, scalpul sensibil ar putea avea o reacție la acidul salicilic, cum ar fi iritația sau senzația de usturime. De asemenea, medicii sugerează persoanelor cu pielea iritată de pe scalp să evite tratamentele cu acid salicilic și să nu folosească produsul pe tăieturi și răni deschise.

Specialiștii sugerează, de asemenea, că persoanelor cu scalpul și părul extrem de uscat să folosească cu prudență produsele pe bază de acid salicilic, deoarece acestea ar putea usuca firul de păr sau scalpul.  

Frecvența este cheia aici - cu alte cuvinte, nu utiliza un șampon pe bază de acid salicilic în fiecare zi. În caz contrar, riști să îți exfoliezi în exces scalpul, la fel cum poți să-ți exfoliezi fața.  

Cum se folosește șamponul cu acid salicilic

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA recomandă precauție atunci când se utilizează acid salicilic:

  • Testează orice produs care conține acid salicilic pe o zonă mică de piele înainte de a aplica produsul mai generos. Nu utiliza produsul dacă observi o reacție la locul unui ai testat produsul.
  • Urmează cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului.
  • Evită utilizarea unei cantități mai mari de produs decât cea recomandată.
  • Evită aplicarea produsului în doze mai mari sau cu o frecvență mai mare decât cea menționată pe etichetă.
  • Evită utilizarea produselor cu acid salicilic pe bebeluși și copii.
  • Protejează întotdeauna pielea de soare atunci când utilizezi produse cu acid salicilic.

De asemenea, ia-ți următoarele măsuri de precauție atunci când folosești un produs cu acid salicilic:

  • Evită contactul cu ochii, gura sau orice mucoase, cum ar fi cele din interiorul nasului.
  • Nu mai utiliza produsul dacă există reacții adverse excesive, precum:
  • peeling al pielii
  • usturime
  • iritație

Evită orice alte medicamente care conțin acid salicilic în timp ce utilizezi produse care au acest ingredient, precum acidul acetilsalicilic și anumite loțiuni pentru leziuni sportive.

Cum aplici șamponul cu acid salicilic

Ca în cazul oricărui medicament, șamponul cu acid salicilic funcționează numai dacă îl folosești corect. Urmează acești pași pentru o utilizare corectă:

  • Udă bine părul și scalpul cu apă călduță.
  • Aplică o cantitate mică de șampon direct pe scalp, adăugând mai mult la nevoie, până acoperi tot scalpul.
  • Masează ușor șamponul pe scalp cu mișcări circulare, cu degetele, fără să apeși și să freci foarte tare și fără să îți zgârii pielea capului cu unghiile.
  • Lasă șamponul pe scalp să acționeze până la 5 minute.
  • Clătește bine scalpul și tot părul cu apă călduță.
  • Folosește apoi un balsam - nu îl aplica la rădăcina părului, ci de la jumătate în jos, până la vârfuri, pentru a-i reface umiditatea.

Șamponul cu acid salicilic are o eficiență crescută atunci când este utilizat săptămânal. Un medic dermatolog îți poate recomanda să folosești șamponul zilnic până când starea scalpului se îmbunătățește. Chiar dacă scalpul ți se curăță și se calmează, va trebui să folosești în continuare șamponul cu acid salicilic o dată sau de două ori pe săptămână, pentru întreținerea efectelor, întrucât acesta nu vindecă o afecțiune de bază, ci are doar rol ajutator, de estompare a efectelor secundare negative.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554394/
1 Studiul „Scalp condition impacts hair growth and retention via oxidative stress”. Int J Trichology. 2018, Trüeb RM, Henry JP, Davis MG, Schwartz JR.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369642/
U.S.Food & Drug Administration - Beta Hydroxy Acids
https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/beta-hydroxy-acids


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0