Cum afli ce ton şi ce subton are tenul tău

Ți s-a întâmplat să treci pe lângă un raion de cosmetice pentru a-ți căuta un fond de ten și să nu știi ce nuanță ți se potrivește? Ca să alegi fondul de ten potrivit pentru tine, pentru a obține un machiaj ca la carte, este foarte important să descoperi ce subton are pielea ta. A ști care sunt tonul și subtonul tenului este foarte important pentru a-ți achiziționa produse care să îți pună cât mai bine în valoare fața. Un fond de ten, un anticearcăn sau un blush nepotrivit te pot face să arăți portocalie ca un clovn sau albă ca o păpușă de porțelan. 

Machiajul trebuie să se combine firesc cu tonul natural al pielii tale și să nu se observe o dungă mai închisă sau mai deschisă la linia maxilarului. Din acest motiv, pentru a alege fondul de ten, e bine să îl testezi chiar pe linia maxilarului. Descoperirea tonului și subtonului poate fi o sarcină dificilă, dar nu imposibilă.

Ce este tonul pielii?

Tonul pielii reprezintă cantitate de melanină cu care fiecare persoană este înzestrată genetic, este practic stratul de la suprafața pielii. Melanina, un polimer complex produs de celulele numite melanocite, se referă la un grup de pigmenți naturali maro închis sau negri din pielea umană.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când pielea este expusă ultravioletelor dăunătoare provenite de la soare, melanocitele funcționeză ca un mecanism natural de apărare, producând o cantitate mare de melanină de-a lungul epidermei pentru a absorbi razele nocive. Din acest motiv, stabilirea precisă a tonului pielii unei persoane variază de-a lungul anului în funcție de cât de mult timp petrece expusă la soare, dar tonul cu care s-a născut este bazat pe genele fiecărei persoane.

Strămoșii noștri s-au adaptat la mediul de trai - de exemplu, cei care se aflau în regiuni însorite au evoluat spre a produce natural mai multă melanină pentru protecție solară și deci au tenuri mai închise la culoare.

În general, tonurile pielii se împart în trei categorii:

  • Deschis (light)

Pielea albă și foarte albă derivă istoric vorbind din țările din nordul Europei, care s-au confruntat mereu cu zăpadă și nori și deci nu au avut nevoie de atât de multă protecție din partea melaninei. Persoanele cu ton deschis al tenului sunt de obicei foarte sensibile la soare și se ard mult mai ușor față de cele cu ten măsliniu. Dacă acesta este tonul pielii tale, trebuie să ai grijă mereu să folosești produse cu factor UV mai mare (FPS 30 sau 50).

  • Mediu

Tonul mediu al tenului este specific sudului Europei și nordului Asiei. Cunoscut și sub numele de „măsliniu”, acest tip de ten are un aspect bej, neutru și echilibrat, ceea ce face ca persoanele cu o astfel de piele să își găsească destul de ușor nuanța potrivită a fondului de ten și să se bronzeze frumos, fără arsuri.

  • Închis (dark)

Tonul închis al pielii își are orginea în acele părți ale lumii extrem de expuse la radiațiile ultraviolete (Orientul Mijlociu, India și Africa). La fel ca tenul măsliniu, și cel închis este mai puțin sensibil la soare, ceea nu înseamnă că nu trebuie protejat deloc cu produse cu FPS.

Ce este subtonul pielii?

Poate ai remarcat când ți-ai cumpărat produse de machiaj termeni precum „rece” (cool), „cald” (warm) sau „neutru” (neutral) asociați cu acestea. Acești termeni se referă la subtonul pielii, adică la culoarea subtilă de sub stratul de suprafață al pielii, un fel de umbră care este mereu acolo. Tonul se mai poate schimba, însă subtonul rămâne mereu același.

Pentru a reuși să afli ce nuanță de fond de ten și se potrivește, subtonul este și el foarte important. Cum arată fiecare subton?

-    Cel rece: tentă roșiatică sau roz, tentă albăstruie
-    Cel cald: tentă de galben, auriu, nuanța piersicii
-    Neutru: tentă măslinie sau un mix între cele de mai sus

Cum stabilești ce fel de ton și subton are tenul tău

  • Privește-ți fața într-o oglindă, în lumină naturală
  • Gândește-te cum reacționează pielea ta la soare. Dacă te arzi repede și te bronzezi greu, tonul pielii e deschis, dacă te bronzezi ușor, tonul e mediu sau închis. 
  • Vezi în oglindă cu ce îți stă mai bine: cu argint sau cu aur? Dacă argintul îți pune pielea în valoare, cel mai probabil subtonul este rece. Dacă aurul îți vine mai bine, subtonul este cald.
  • Pune o foaie de hârtie lângă față. Dacă pe lângă foaie fața ta are o nunață de roz, subtonul este rece. Dacă fața pare să aibă o nunață gălbuie, subtonul este cald.
  • Privește-ți cu atenție venele de la încheieturi. Dacă se văd albastre sau mov, subtonul este rece. Dacă se văd verzi sau verzi-albăstrui, subtonul este cald. Dacă nuanța venelor nu e clară, cel mai probabil subtonul pielii este neutru.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.colorescience.com/learn/post/how-to-determine-your-skin-tone-before-buying-face-products 
https://www.allure.com/story/what-is-my-skin-tone

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0