Ce fond de ten sa folosesti, in functie de tipul de piele

Nu toata lumea are sansa unui ten impecabil, insa este bine de stiut ca exista textura potrivita pentru fiecare dintre noi pentru a obtine efectul de "ten impecabil". Pentru aceasta, trebuie mai intai sa indentificati tipul de ten si, cel mai important, nevoile acestuia. Cele din urma se raporteaza la modul de viata al fiecareia si la bunul mers al functiilor tenului.

De exemplu: nu consumati suficienta apa, tenul nu este bine demachiat (curatat) zilnic, acesta este prea mult expus la soare sau nu este hidratat corespunzator,  este un ten obosit. Acestea sunt doar cateva aspecte ce ar putea contribui la efectul invers al "tenului impecabil". Asadar doar identificarea tipului de ten nu este suficienta, insa va ajuta sa scurtati distanta catre "tenul impecabil".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ten normal

Este tenul ideal specific copiilor inainte de pubertate. Catre acest aspect aspiram toate, insa trebuie retinut faptul ca acest tip de ten trebuie intretinut prin preventie pentru a nu se deteriora. Si aceasta se face, ca si in cazul celorlalte tipuri de ten, cu rigoarea rutinei zilnice de demachiere si hidratare. Textura fondului de ten trebuie sa fie lejera, usor apoasa cat sa uniformizeze discret tenul. Acesta nu se confrunta cu zone vascularizate deci tenul arata destul de curat.

Ten gras

Specificul acestui ten il reprezinta porii dilatati. Desi se rideaza mai greu, acest tip de ten are nevoie de o ingrijire specifica atat cat sa controleze excesul de sebum pentru a nu dizolva machiajul. Dupa curatare si hidratare, trebuie sa aplicati neaparat un primer pentru matifiere. Acesta este o pelicula ce incorseteaza excesul de sebum lasand un efect ultramat, iar fondul de ten adera mult mai bine si persista mai mult. Textura de fond de ten trebuie sa fie oil free si ultramata, ca sa se plieze perfect pe nevoile acestui tip de ten. Apoi trebuie aplicata o pudra libera pentru fixare si matifiere.

Ten uscat

Se poate identifica foarte usor, prin aparitia petelor rosii cand este expus la diferente de temperatura. Inrosirea tenului este o consecinta a faptului ca este uscat si ca se iriga mai mult sange prin reactia de protectie. Textura de fond de ten trebuie sa fie una nutritiva pentru a hidrata si prin intermediul fondului ten. Si texturile demachiantului si cremei aplicate in prealabil trebuie sa fie hidratante. Fondul de ten poate avea o textura satinata conferind un efect de glowing ce atrage astfel lumina estompand riduletele specifice acestui tip de ten.

Ten mixt

Este un tip de ten foarte des intalnit, ce are ca specific zona T (frunte, nas, barbie) grasa si pometii cu ten uscat. Ideal ar fi sa folositi doua tipuri de crema adaptate zonei, respectiv pentru zona T - una pentru ten gras si, evident, pentru pometi, una speciala pentru ten uscat. O singura crema echilibreaza destul de greu ambele nevoi ale acestui tip de ten. In schimb fondul de ten trebuie sa fie unul fluid, cu putere medie de acoperire (de regula apar imperfectiuni pe zona T) care se fixeaza bine cu pudra pe aceasta zona ca sa matifieze. Se poate aplica primer doar pe zona T.

Ten deshidratat

Acest tip de ten se creponeaza usor cand intra in contact cu fondul de ten, fiind specific pentru persoanele in varsta care elimina apa din organism mai repede decat se absoarbe aceasta. Cauza poate fi data de tulburari nervoase, surmenaj fizic sau carenta de vitamine. Un fond de ten cu lifting, ce contine acid hialuronic, este indicat pentru a obtine un efect neted.

Ten pletoric

Este tenul cu piele grasa, carnos, pori dilatati si pilozitate crescuta. In acest caz, recomand folosirea unui fond de ten mat ce trebuie aplicat cu grija pe zonele unde pilozitatea este prezenta, iar dozarea pudrei trebuie moderata pentru a nu sublinia aceste zone.

Ten casectic

Este un ten atrofiat ca o consecinta a diminuarii functiilor pielii rezultand un ten subtire, uscat si lipsit de elasticitate. Trebuie folosit un fond de ten foarte fluid, cu pigment roz, care sa invioreze aspectul tern, dar si cu insertii satinate ce capteaza lumina, lasand un efect radios.

Ten senil

Este tenul afectat de un proces de imbatranire precoce ce se manifesta prin uscaciunea tenului, ridare si chiar barba dubla si edeme in zona ochilor. A se folosi un fond de ten in formula hidratanta, fluida, usor satinat (a nu se folosi aceasta textura in zona ochilor pentru a nu evidentia edemele). Un blush in tonuri de piersica confera un efect fresh. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0